RETTSSAK:  I dag starter rettssaken mot Pål Stener Johannessens hjemmehjelp gjennom 15 år. Kvinnen er tiltalt for å ha tatt livet av Johannessen, her (t.v.)  på et bilde fra 60-tallet. Foto: Privat
RETTSSAK: I dag starter rettssaken mot Pål Stener Johannessens hjemmehjelp gjennom 15 år. Kvinnen er tiltalt for å ha tatt livet av Johannessen, her (t.v.) på et bilde fra 60-tallet. Foto: PrivatVis mer

Her er bevisene politiet mener feller hjemmehjelpen

•Tilpasset forklaringen • Har motiv • Var i leiligheten på antatt dødstidspunkt • Ble filmet i oppgangen • Skader på avdøde Pål Stener Johannessen • Kan ha funnet og endret testamentet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter rettsaken mot den 61 år gamle hjemmehjelpen som er tiltalt for forsettlig drap på mangemillionæren Pål Stener Johannessen (90).

Politiet mener hun drepte arbeidsgiveren sin mens han lå i senga en gang etter klokka 22 den 13. mars i fjor. Ifølge tiltalen kvalte hun ham med en pute i ansiktet, eller med hendene.

Den 61 år gamle, privat ansatte kvinnen nekter en hver befatning med dødsfallet.

- Hun har rett og slett ikke gjort noe galt overfor ham i det hele tatt, sier hennes forsvarer Øystein Storrvik til Dagbladet.

Politiet ser det annerledes. De mener en rekke bevis peker mot kvinnen.

Økonomisk motiv Slik politiet ser det har hjemmehjelpen hatt et økonomisk motiv for å ta livet av Johannessen.

- Påtalemyndigheten mener  motivet var å hindre at testamentet til avdøde ble endret til siktedes ugunst, oppsummerer tingretten i en kjennelse.

Den nå 61 år gamle private hjemmehjelpen var i ferd med å bli skrevet ut som arving til verdier for rundt 15 millioner kroner. Dagen før Pål Stener Johannessen døde, sendte hans advokat Børre Hagen et utkast til nytt testamente hjem til Johannessen. Politiet mener kvinnen hadde tilgang til mannens post, og oppdaget dette.

- Avdøde skal selv ha uttrykt frustrasjon for at advokaten sendte testamentutkastet per post, står det i en kjennelse.

Hjemmehjelpen nekter for å ha sett testamentet, som ikke er blitt funnet.

- Hun har ikke sett dette, det er hun helt klar på, sier hennes forsvarer.

Var i leiligheten Den tiltalte hjemmehjelpen var i tidspunktet på det som antas å være dødstidspunktet, noe som ikke er omtvistet.

- Det er ikke noe å innrømme, hun var der, det er et faktum. Hun var inn og ut av den leiligheten hele tiden, sier St

Obduksjonen av mannen kunne ikke fastslå med sikkerhet hva mannen døde av. Derimot hadde avdøde tegn til vold mot ansiktet og halsen som er påført ham rett før han døde. Skadene er ikke forenelige med et fall.

Ut fra det politiet har fått brakt på det rene er det ingen indikasjoner på at noen andre kan ha vært i leiligheten i det kritiske tidspunktet.

Endret forklaring Politiet mener kvinnent tilpasset sin forklaring knyttet til hvor lenge hun opphold seg i leiligheten til Johannessen kvelden før han ble funnet død. Oppgangen til Frognerleiligheten er videovervåket og tiltalte er filmet både på vei ut og inn av bygget.

Kvinnen har forklart at hun dro til leiligheten kvelden den 13. mars i fjor fordi hun hadde glemt igjen mobiltelefonen. Politiet mener hun endret sin forklaring rundt hvor lenge hun oppholdt seg i leiligheten. I hennes først forklaring forklarte hun at hun gikk ut etter å ha funnet telefonen sin. I senere avhør la hun til at hun skadet foten sin i trappa på vei ut og at det derfor tok noe tid før hun forlot stedet.

- Her må man se på omstendighetene disse forklaringene kom i. Hun ble tatt rett inn til et avhør. Det vil bli en viktig del av saken å få fram hvordan forklaringen skred fram. Vi mener hennes forklaring er svært forståelig, det er slik at man kan komme på ting etter hvert som man forklarer seg, sier forsvarer Storrvik.

- Dette er en sak hvor man må fram et helhetsbilde fra hele rettssaken. Min klient har sittet lenge i varetekt. Hun ser nå fram til å få saken for retten, sier han.

ANTATT ÅSTED:   Politiet mener Pål Stener Johannessen ble drept mens han lå i sengen i leiligheten sin på Frogner i Oslo.  Foto: Håkon Eikesdal
ANTATT ÅSTED: Politiet mener Pål Stener Johannessen ble drept mens han lå i sengen i leiligheten sin på Frogner i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer