Her er bevisene

Dette er bevisene som kan felle eller frifinne den fengslede 35-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapsen

Den blå kapsen ble funnet etter drapet. Den lå i en papirkurv i varehuset Sahlénhuset, i Regeringsgatan i Stockholm sentrum. Politiet tror den kan tilhøre Anna Lindhs drapsmann. Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, SKL, har sikret DNA-spor fra kapsen, men en første analyse viser at de ikke stemmer overens med den fengslede 35-åringens DNA-profil.

Munkejakka

Den gråbeige jakka ble funnet etter drapet i krysset Hamngatan-Regeringsgatan. Politiet tror den kan tilhøre gjerningsmannen, og at han kastet den av seg i flukten. Som kapsen er jakka sendt til analyse. Om SKL sikrer blod, spytt, svette eller andre spor på jakka, kan DNA-analyser koble en mistenkt gjerningsmann til drapet og drapsstedet. Vanligvis finnes spor på kragen, underermene og i armhulene.

Morakniven

Drapsvåpenet ble funnet inne på varehuset NK. I tillegg til blod fra Anna Lindh er fettflekker og/eller hudrester fra en annen person funnet på kniven. Den har vært til analyse hos SKL, og er sendt videre til Forensic Science Service, FSS, i Storbritannia. Politiet håper de skal finne spor som knytter en person til våpenet, for eksempel fingeravtrykk eller DNA-rester. Mikroskopiske fibre, hudceller eller spor av kroppsvæsker må undersøkes.

Bildene fra overvåkingskameraene

Bildene av NK-mannen ble tatt noen minutter før Anna Lindh ble stukket ned. De viser en ennå uidentifisert mann, kledd i grå Nike-jakke med hette og mørke bukser. Han har mørkt hår, muligens i pasjefrisyre, og en blå kaps. Politiet har mistanke om at NK-mannen er drapsmannen. Flere vitner har pekt ut 35-åringen som mannen på bildene. Samtidig har personer i hans omgangskrets sagt at han aldri kler seg som på bildene. Han skal heller ikke ha hatt kinnskjegg, som det ser ut som om mannen på bildene har.

Vitnene på NK

Eva Franchell var sammen med venninna Anna Lindh på NK da knivmannen gikk til angrep. Hun er et av politiets viktigste vitner. Dessuten har flere personer, blant annet ei kassadame, sett overfallet. Politiet håper at flere av disse vitnene peker ut en og samme gjerningsmann uavhengig av hverandre.

Øvrige vitner

Det finnes flere mennesker som på forskjellige vis har forklaringer om hendelser, ting de har sett, og mennesker som kan ha med drapet å gjøre. Forklaringene kan hjelpe politiet med å ringe inn drapsmannen.

Anna Lindhs klær

Politiet har tatt samtlige klesplagg i beslag, og har sendt dem til analyse. De håper at de skal finne spor fra drapsmannen på klærne, for eksempel blod, spytt eller hårstrå. Om det blir gjort funn fra drapsmannen, kan de sannsynligvis knytte en mistenkt til forbrytelsen gjennom DNA-analyser.

35-åringens forklaringer

Mannen sier at han ikke har noe med drapet å gjøre, men han har samtidig ikke kunnet redegjøre for hva han har gjort drapsdagen. Politiet håper først og fremst på en tilståelse, men også på at 35-åringen snor seg inn i et nett av selvmotsigelser og løgner.