- Her er beviset, Clemet

Jens Stoltenberg mener regjeringen skylder på andre hver gang den støter på et problem, og at barneforliket gang på gang brukes som forklaring på kutt den må foreta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er kraftig provosert av utdanningsminister Kristin Clemet, som i VG i går ga barnehageforliket skylda for kutt i Skole-Norge.

- Høyre lovte under valget et statlig tilskudd som omtrent tilsvarer det barnehageforliket går ut på, sier Stoltenberg.

Lovte det samme

Ap-lederen har hentet valgkampmateriale fra Høyre og KrF. På et faktaark fra Høyre står det:

«[...] Dagens statstilskudd og den kommunale offentlige støtten bør samles i en ny statlig stykkpris som gradert etter alder og oppholdstid følger barnet direkte til barnehagen foreldrene velger [...]. Høyre mener videre det samlede støttenivået til barnehagene må heves til om lag 80 prosent av kostnadene, slik at foreldrebetalingen kan reduseres [...].»

- 80 prosent av barnehagekostnadene er ganske nøyaktig det samme som barnehageavtalen baserer seg på. Høyre hadde høy profil på dette i valgkampen, sier Jens Stoltenberg.

- Det er finansieringsmodellen i barnehageavtalen Høyre er uenige i, ikke pengebruken. Også KrF lovte tilsvarende reduksjon i foreldrebetalingen som i barnehageforliket.

- Kostnadene ved barnehageforliket er noen hundre millioner mer for 2003 i forhold til det Høyre opprinnelig hadde tenkt å bruke på barnehager. Det burde ikke være noe stort problem i forhold til de 12 milliardene i skatteletter som til dels er vedtatt i år og som er varslet neste år, sier Stoltenberg.

I sluttappellen på KrFs hjemmeside før valget het det:

«[...] Krf vil også senke barnehageprisene til under 1500 kroner måneden [...]».

- En foreldrebetaling på 1500 kroner er omtrent nøyaktig det samme som i barnehageforliket, og tilsvarer 80 prosent i statlig støtte, sier Stoltenberg.

- Gir andre skylda

Han mener at regjeringen nå må slutte å skyve fra seg ansvar.

- Regjeringen gir andre skylda hver gang det oppstår et problem. Ansvarsfraskrivelsen strider mot regjeringens grunnleggende oppgave, sier Stoltenberg.

- Årsaken er at regjeringen ser at den har lovet for mye, og ikke klarer å holde løftene. Høyre lovte skatt og skole, det de gjennomfører nå er mindre skole og mindre skatt, sier Stoltenberg.

Provosert: Jens Stoltenberg er kraftig provosert over at utdanningsminister Kristin Clemet gir barnehageavtalen skylda for kutt i Skole-Norge. Valgkampmateriale fra Høyre viser at partiet lovte et direkte statlig tilskudd på om lag 80 prosent av barnehagekostnadene. - Det er ganske nøyaktig det samme som barnehageavtalen baserer seg på, sier Stoltenberg.