Her er beviset, Guri!

Sosialminister Guri Ingebrigtsen og hennes informasjonsrådgivere forsøkte i hele går å dementere at Sosialdepartementet har stoppet forskningsprosjektet om rusmisbrukere og sosialhjelp. Dagbladet har beviset på det motsatte, et betingelsesløst avslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Dagbladet avdekke at sosialminister Guri Ingebrigtsen har stanset et omfattende forskningsprosjekt som skulle gi svaret på hvordan ulike tiltak i sosialtjenestenes regi virker inn på rusmiddelavhengiges situasjon. To millioner offentlige forskningskroner og tre års forskning går tapt om ikke prosjektet kan fullføres. Dette skjer samtidig som sosialministeren mener at «svært mange» på sosialen er narkomane.

Statsråden nektet å la seg intervjue av Dagbladet, men skrev en skriftlig kommentar.

Der sier hun at hun ikke har stoppet den aktuelle forskningen og at departementet nå vurderer en søknad om at prosjektet kan fortsette.

Dagbladet sitter på dokumentasjonen som viser at begge deler er feil.

Fikk avslag

9. april i år mottok Stiftelsen Bergensklinikkene avslaget.

- Vi ga opp. Avslaget var fullstendig og uten noen åpninger om at det seinere kunne komme penger. Siden da har vi brukt 300000 kroner av egne midler til å forsøke å holde prosjektet gående. Men nå kan vi ikke det lenger, sier direktør Erling Pedersen til Dagbladet.

Avslaget var nedslående og svært overraskende for forskerne. Et halvt år tidligere hadde Pedersen informert statsråden om situasjonen. Dette skjedde under et debattprogram på TV 2. Guri Ingebrigtsen sa ifølge Pedersen at hun personlig ville gripe tak i saken.

Gir feil inntrykk

I en kommentar til Dagbladet skriver Ingebrigtsen at det 6. juli kom en ny og revidert søknad fra Bergensklinikkene:

«Departementet har med andre ord knapt fått registrert søknaden før direktør Erling Pedersen forkynner at han har fått et avslag.»

På denne måten forsøker sosialministeren å gi et inntrykk av at departementet ikke har stoppet forskningsprosjektet og at de likevel vurderer å bevilge pengene.

Men de faktiske forhold gir et annet bilde.

- Søknaden sosialministeren her omtaler, er et siste nødskrik fra vår side for å bare kunne sikre dataene i forskningsprosjektet. Det er ikke en søknad om å sluttføre prosjektet. Der har vi jo allerede fått avslag. Vårt mål nå er finansiering slik at alle forskningsdataene kan komme i havn. Da kan vi sikre oss at prosjektet kan gjenåpnes seinere for sluttføring, analyse og publisering, sier Pedersen.

BEVISET: Her gir statsråden sitt avslag på søknaden om midler til forskningsprosjektet.