Her er beviset

Seismologer kan bevise at Rocknes gikk på grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergens Tidende har fått tak i jordskjelvmålinger fra Geovitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen. De viser klart og tydelig at lasteskipet Rocknes grunnstøtte.

- Dersom ingen har sprengt av en salve på et halvt tonn dynamitt på samme sted til samme tid, kan ikke dette være noe annet en grunnstøtingen, sier professor Jens Havskov til Dagbladet.no

Målingene har lokalisert senteret for grunnstøtingen med en nøyaktighet på en kilometer. Stedet er det samme som der Rockness fikk problemer.

Fire jordskjelvmålere i området rundt skadestedet registrerte tre kraftige grunnstøtinger og ett mindre støt. Det første ble registrert klokka 16:32:20. Den første nødmeldingen fra Rocknes ble mottatt knappe to minutter senere. Klokka 16:36 var båten kantret.

- Det var forskere på Universitetet som kom på tanken. En kollega av meg hadde nettopp lest en artikkel om at Kursk ble registrert av en målestasjon i nord, og tenkte at vi kunne sjekke våre målere også, sier Haskov til Dagbladet.no.

Det er 28 målepunkter med seismometere i Norge. De aller fleste står på Vestlandet og hele fire målepunkter var altså i nærheten av havaristen.

Skjelvet som ble registrert tilsvarer det som registreres ved store sprengninger i fjellet.

Forskerne har nå kontaktet politiet og media for å gå ut med sine funn. Dataene kan være et viktig og objektivt bevis på hva som egentlig skjedde.

<P>REGISTRERT: Her er beviset fra Universitetet i Bergen. Fire seismografer på Unversitetet, Espegrend, Askøy og Rundemanen registrerte skjelvet da Rocknes grunnstøtte. <a href=http://www.dagbladet.no/download/rocknes_stor.gif>Se større versjon av grafen</a>.
<B>FLENGE:</B> Skipsbunnen har en stor flenge etter grunnstøtingen.
<B>LENSER:</B> Olje lekker ut av forliste Rocknes.