Her er bildebevisene

Kystvaktens egne bilder skal bevise at «Elektron» fisket ulovlig. Russerne avviser fotobevisene og har satt tråleren fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske myndigheter har frigitt to av Kystvaktens egne bilder for å bevise at «Elektron» ble tatt på fersken under ulovlig fiske i Barentshavet.


- Kystvakten og påtalemyndigheten er blitt enige om å offentliggjøre disse bildene for å avskjære enhver diskusjon om hvorvidt den russiske tråleren gjorde noe galt eller ikke, sier politimester Truls Fyhn ved Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

- Russiske medier, kystvakt og øvrige myndigheter har et åpenbart behov for å se beviser. Vi syntes det var en god idé å stille materialet til disposisjon.

Stengenett

Fotografiene, som er tatt om bord på den beryktede tråleren, viser angivelig at «Elektron» hadde alt annet enn rent mel i trålposen.


Norske inspektører fant blant annet stengenett inni trålposen og foran sorteringsrista, noe som gjør det mulig å ta opp fisk langt under minstemål.

Fiskeridepartementet har tidligere kalt tråleren for «den verste av verstingene» når det ¨gjelder tjuvfiske av arktisk torsk i nordområdene.

«Elektron» har tidligere fått inndratt lisensen for fiske i Norges økonomiske sone, som går 200 nautiske mil ut fra land langs kysten.

BEVIS: Bildet viser en trålpose om bord på «Elektron». Foto: Kystvakten/Forsvaret/SCANPIX
BEVIS: Bildet viser en trålpose om bord på «Elektron». Foto: Kystvakten/Forsvaret/SCANPIX Vis mer

- Holder ikke

Russisk sjøgrensetjeneste mener imidlertid at norske bilder de har sett, ikke holder som bevis. I dag ble«Elektron» satt fri fra arresten den formelt ble ilagt. Tråleren kan dermed fortsette å dra opp fisk, melder NRK .

- Det skyldes at vi ikke har fått nok beviser fra norsk side ennå, sier Leonid Mirosjnisjenko, som er nestleder for grensevaktavdelingen ved kystvakten i Murmansk.

- Vi har fått video og bilder som viser ulovlig utstyr, men dette er ikke knyttet til båten. Bildene kunne vært tatt hvor som helst, sier Mirosjnisjenko.

Russland avventer nå ytterligere etterforskningsmateriale fra Norge.

Etterforsker

Påtalemyndigheten vil straffeforfølge saken i Norge. De har lagt ned forbud mot å overlevere beviser og etterforskningsmateriale til Russland, og har bedt om tillatelse til å sende ei egen etterforskningsgruppe til Murmansk.

- Der vil vi blant annet snakke med kapteinen, andre i mannskapet og rederiet, sier politimester Truls Fyhn til Dagbladet.no.


Han understreker at det kun er norske myndigheter som har jurisdiksjon i vernesonen rundt Svalbard, der «Elektron» ble tatt i arrest forrige lørdag. Dette er Norges offisielle syn, men standpunktet er omstridt i Russland.

- Hvis Russland vil kjøre sak må de rette en anmodning til oss om dét. Men vårt klare siktemål er å følge saken opp i Norge.

TILBAKE I MURMANSK: «Elektron» slapp unna norsk kystvakt. De russiske tv-bildene viser tråleren idet den anløp havn i Murmansk i går kveld.
MANNSKAPET PÅ «ELEKTRON: Russiske tv-bilder viser fire av besetningen om bord på den russiske tråleren.
TILBAKE TIL KYSTVAKTA: I går ble inspektørene fraktet over til KV «Tromsø» etter fem ufrivillige døgn om bord på «Elektron». Foto: SCANPIX
STENGENETT I TRÅLPOSEN: Kystvakten har tatt dette bildet av en trålpose om bord på «Elektron». Bildet er del av bevismaterialet for påstandene om grov miljøkriminalitet.
HJEMME I NORGE: De to norske inspektørene Richard Storås (19) og Henning Thune (39) kom i dag tidlig til Kirkenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer