Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er bildene du ikke skal få se

Iranske myndigheter vil ikke at verden skal få vite om demonstrasjonene i landet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Iranske demonstranter kaster stein mot opprørspoliti under en demonstrasjon mot myndighetene i landet.
Det er vanskelig å si hvor mange som har samlet seg, siden informasjonen ut av landet knebles.
Demonstrantene ropte "død over diktatoren" under demonstrasjonene.
Demonstrasjonene har tatt seg opp igjen etter opprøret i Egypt og Tunisia.
Øyevitner forteller om sporadiske sammenstøt mellom demonstrantene og opprørsstyrkene.
Dette bildet tatt av en anonym fotograf, viser iranske demonstranter som har satt fyr på en søppelbøtte.

(Dagbladet): Demonstrasjonene mot regimet i Iran har tatt seg opp igjen den siste tiden. Opprørene i Egypt og Tunisia inspirerer demonstranter også i Iran, men Mahmoud Ahmadinejads styre holder fortsatt en jernhånd over folket.

Det fører også til at informasjonen om det som skjer er sparsommelig. Nyhetsbyrået AP har gått til det uvanlige skrittet å sende ut bilder tatt av fotografer som ikke er knyttet til byrået.

- På grunn av iranske myndigheters forbud mot dekning av enkelte hendelser i Iran, fikk ikke AP mulighet til selv å dekke demonstrasjonene, skriver nyhetsbyrået.

«Død over diktatoren»
Bildene som likevel har sluppet ut viser demonstranter som kaster stein mot opprørspolitiet, som igjen har møtt mannsterkt opp for å kvele et hvert opprør mot regimet.

Under demonstrasjonene lød slagordet «død over diktatoren» ut over Tehrans gater, og øyevitner forteller om sporadiske sammenstøt mellom demonstranter og opprørsstyrkene.

Men eksperter tror ikke at demonstrasjonene denne uka vil ha samme snøballeffekt som i Egypt og Tunisia. Og opposisjonen frykter hva som vil skje med de flere hundre som ble arrestert i protestaksjonene mandag, skriver NTB.
Flere framstående parlamentarikere krever nemlig at lederne av opposisjonen i landet må dømmes til døden, meldte iransk TV tirsdag.
Kravet kommer etter at flere tusen reformtilhengere i Teheran og fem andre byer i Iran mandag forsøkte å demonstrere mot regimet. Demonstrasjonen ble bryskt stanset av et stort oppbud av politi og soldater, og to mennesker ble drept i sammenstøtene.

Støtteerklæring
Reformbevegelsen, ledet av tidligere statsminister Mir Hossein Mousavi og tidligere leder av nasjonalforsamlingen Mehdi Karroubi, sier demonstrasjonene var en støtteerklæring til opprøret i Egypt og Tunisia. Men i Iran er det et utbredt syn at demonstrasjonene var vel så mye et forsøk på å sette regimet i forlegenhet. Med demonstrasjonene peker opposisjonslederne på det paradoksale ved at regjeringen i Teheran har støttet folkeopprør i arabiske land samtidig som det er nulltoleranse for protester i Iran. — Etter 20 måneder med hard undertrykkelse og over et år uten noen demonstrasjoner av betydning, viste Den grønne bevegelsen at den fortsatt kan mobilisere, sier analytiker Scott Lucas ved universitetet i Birmingham. Den folkelig protestbevegelsen i Iran går under navnet den grønne bevegelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling