Her er bildene politiet nektet legen å ta

To politimenn kom med 19 år gamle Robert E. Jacobsen på Legevakten. Han var skambitt av politihunden Leo. Politiet nektet assistentlege Terje Ugland å ta bilder av hunde- bittskadene, men legen trosset forbudet. Her er bildene som dokumenter skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den skadde 19-åringen fikk ikke anledning til anmelde politiet for vold.

Overlege Anne Svarstad ved voldsmottaket på Legevakten i Oslo, bekrefter i et brev at det var uenighet mellom vakthavende lege og politiet. Svarstad skriver i sin redegjørelse at det var uenighet om legen skulle få ta bilder av skadene på kroppen til 19-åringen.

Politimannen som kommanderte politihunden til å angripe 19-åringen, har i sin egenrapport en annen forklaring på hva som skjedde. Intermessoet skjedde på Nordstrand i Oslo i fjor høst.

Nektet bilder

I rapporten til politioverkonstabelen heter det:

«Ugland (legen, red.anm.) var tydeligvis ikke imponert over politiets behandling av Jacobsen. Han spurte Jacobsen gjentatte ganger om ikke han skulle anmelde politiet. Ugland tilbydde seg videre å ta bilde av skadene for Jacobsen, slik at han kunne dokumentere skadene i ettertid. Både jeg og politikonstabel NN reagerte på at dr. Ugland tilsynelatende var mer interessert i å få Jacobsen til å anmelde forholdet enn å behandle ham. (...) Jeg (politioverkonstabelen, red.anm.) forklarte at en eventuell bevissikring kom til å skje når Jacobsen eventuelt anmeldte politiet.»

Videre heter det i politirapporten: «Jeg forklarte Ugland at det ikke var hans oppgave å etterforske politiet.»

Politioverkonstabelen skriver også : «Politiet hadde bragt Jacobsen til legevakta for kontroll og stivkrampesprøyte og ikke noe annet.»

I rapporten bekreftes det at operasjonsleder ved Oslo politidistrikt ble kontaktet. Operasjonsleder skal ha gitt ordre om at bilder ikke skulle tas.

Skadene på Jacobsen beskrives av politioverkonstabelen som perforeringer i venstre overarm og det ene låret, samt hudavskrapninger på høyre arm og på venstre side av magen.

Ifølge politirapporten var Jacobsen åpenbart påvirket av rusmidler. Det er ikke er angitt i legejournalen.

Bittskader

Politirapporten står i grell kontrast til utskriften av legejournalen. Der blir skadene blant annet beskrevet som multiple (flere) bittskader og åpne sårskader til åpen muskulatur.

I legerapporten heter det at Robert E. Jacobsen måtte ha legetilsyn to ganger i timen.

Jacobsen hevder at politiet tok fatt i ham uten grunn.

- Jeg ble angrepet bakfra. Jeg vet det var dumt, men det var et basketak mellom meg og en politimann, før en annen politimann sendte bikkja på meg, sier han.

Han hevder også at politimennene lot politihunden bite flere ganger etter at han ropte at han ga seg.

- Hunden bet om lag ti ganger, påstår Jacobsen, som tidligere er ustraffet.

Han var siktet for bruk av narkotika. Siktelsen er ifølge gutten henlagt. Nå er han derimot siktet for vold mot politiet.

Fikk ikke anmelde

Advokat John Christian Elden er meget kritisk til politiets opptreden:

- Min klient ville anmelde forholdet som han oppfatter som et grovt overgrep fra politiet. Det fikk han ikke mulighet til.

Saken blir nå anmeldt til SEFO (det særskilte etterforskningsorganet) som etterforsker anmeldelser mot politiet.

Elden sier han er glad for at det finnes uredde leger som valgte å trosse politiordre og tok bilder av skadene.

- Det er legitimt å stille spørsmål om politiet har forsøkt å skjule de faktiske hendelser, sier advokat John Christian Elden.

USTRAFFET: Robert E. Jacobsen mener politiet lot hunden bite flere ganger.
KUTT: Jacobsen fikk mange dype kutt etter konfrontasjon med politihunden.