Her er bildene Russland mener viser Tyrkias oljehandel med IS

Sattelittbilder skal vise oljetankere som krysser grensa fra nordlige Syria til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag sa russiske forsvarsmyndigheter at de mente å ha bevis for at den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan og hans familie var involvert i illegal smugling av olje fra IS-dominerte territorier i Syria og Irak.

Nå har de publisert sattelittbilder de mener underbygger påstanden om at Tyrkia er den største forbrukeren av olje som ekstremistgruppa IS har stjålet i Syria og Irak.  

Bildene - som ikke er datert - skal angivelig vise hvordan oljetankbiler krysser grensa fra nordlige Syria til Tyrkia.

PRESSEKONFERANSE: Russiske myndigheter offentliggjorde sattelittbilder onsdag. Her vises bildene fram for ansatte i det russiske forsvarsdepartementet. Foto:  REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix.
PRESSEKONFERANSE: Russiske myndigheter offentliggjorde sattelittbilder onsdag. Her vises bildene fram for ansatte i det russiske forsvarsdepartementet. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Reuters skal russiske myndigheter ikke ha kommet med noen beviser på at presidenten personlig er involvert. 

Ser motiv for nedskyting Anklagene fra Russland kommer etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly, som de mente krysset grensa fra Syria til Tyrkia. Ifølge Reuters mener russiske myndigheter at motivet for å skyte ned flyet, var å beskytte landets oljeforsyning. 

- Tilgjengelig informasjon viser at det øverste sjikt i landets politiske lederskap, president Erdogan og hans familie, er involvert i denne kriminelle virksomheten, sier viseforsvarsminister Anatolij Antonov til pressen i Moskva onsdag, ifølge NTB. 
Erdogan tok avstand fra anklagene da de først ble kjent. 

-  Hvis dette kan bevises, krever det at jeg går av som president, sa Tyrkia-president Erdogan, ifølge nyhetsbyrået AFP.  

Varsler mer info Det er foreløpig ikke kjent hvordan presidenten - som nylig ble gjenvalgt - stiller seg til bildene russiske myndigheter publiserte i dag - men i forbindelse med et besøk i Quatar skal han ifølge Reuters ha sagt at han ikke ønsker at forholdet til Russland skal bli enda kjøligere enn det allerede er.  

NTB skriver at ytterligere informasjon russiske myndigheter sitter på skal presenteres neste uke. Ifølge nyhetsbyrået er dette informasjon som skal vise hvordan Tyrkia hjelper IS. 

SATTELITTBILDE: Bildene, som ikke er datert, skal angivelig vise at en kolonne med tankere fra Tyrkia laster ombord olje fra et IS-kontrollert oljeanlegg i Syria og Irak. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
SATTELITTBILDE: Bildene, som ikke er datert, skal angivelig vise at en kolonne med tankere fra Tyrkia laster ombord olje fra et IS-kontrollert oljeanlegg i Syria og Irak. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer