Her er bildene som får Arbeidstilsynet til å grøsse

Uten noen form for sikring jobbet to mann 10-12 meter over bakken, på et speilglatt, bratt tak i Kristiansand. Nå blir det oppvask.

LIVSFARLIG: Helt uten noen form for sikring, ligger sønnen til eieren av rivefirmaet på
knærne på det såpeglatte taket og strever med å løsne en skrue. Han er i
livsfare og ville ha deiset rett i bakken 10-12 meter under dersom han
hadde mistet fotfestet. Den glatte plastdrakta hadde gitt ham ekstra fart
nedover taket.
Foto: Eivind Pedersen
LIVSFARLIG: Helt uten noen form for sikring, ligger sønnen til eieren av rivefirmaet på knærne på det såpeglatte taket og strever med å løsne en skrue. Han er i livsfare og ville ha deiset rett i bakken 10-12 meter under dersom han hadde mistet fotfestet. Den glatte plastdrakta hadde gitt ham ekstra fart nedover taket. Foto: Eivind PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Arbeidstilsynet ga øyeblikkelig ordre om stans i arbeidet da de gjennom Dagbladet ble gjort kjent med det bokstavelig talt halsbrekkende prosjektet.

I tillegg ble kreftfremkallende asbestplater knust i fillebiter da de ble kastet i bakken - stikk i strid med lovverket som krever at asbest skal pakkes i to lag tykk plast når det skal fjernes.

Arbeidsgiveren sier at han er glad for at hans medarbeidere kom fra gårsdagen med liv og lemmer i behold. Den ene av arbeiderne er sjefens sønn. Den andre er også i hans nærmeste familie.

Tall fra Arbeidstilsynet viser at 49 personer person omkom i arbeidsulykker i fjor. Det er 11 flere enn året før.

Fyra hverandre opp
Dramatikken utspant seg på Tangen i Kristiansand i går ettermiddag. I forbindelse med riving av to gamle indistribygg foran det nybygde
fasjonable leilighetskomplekset på Bystranda Aveny, holdt det på å gå helt galt.

Gutta i Kristiansand-firmaet Rive og Knuseservice A/S var på taket for å fjerne takplatene da de ga totalt blaffen i å sikre seg selv. I stedet oppildnet de hverandre til dumdristighet:

-JENTE!, skrek den ene arbeideren da kollegaen nølende krabbet oppover det rim-glatte taket. Han hadde store deler av kroppen innhyllet i en beskyttende plastdrakt. Dersom han hadde mistet fotfestet, ville den glatte drakten fungert akkurat som en skihopper ned ovarrennet i en hoppbakke.

Dagbladets medarbeider fulgte dramatikken på nært hold fra sin leilighet i Blokkhusgata.

Ikke nok med at arbeiderne ikke sikret seg selv: Asbestplatene, som er spesialavfall, ble lempet ned i en stor container på en lastebil. Uten noen som helst form for forsegling, ble så de knuste asbestholdige takplatene fraktet bort i åpen container, tvers gjennom Kristiansand sentrum.

ÅPEN CONTAINER: Her kjører lastebilen avsted med knuste asbestplater i den åpne containeren
på lasteplanet. Ferden gikk tvers gjennom Kristiansand sentrum, så
støvføyka sto.
Foto: Eivind Pedersen
ÅPEN CONTAINER: Her kjører lastebilen avsted med knuste asbestplater i den åpne containeren på lasteplanet. Ferden gikk tvers gjennom Kristiansand sentrum, så støvføyka sto. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet Sør-Norge, Kristiansand, steilte da han ble orientert om hvordan rivningsarbeidet foregikk.

Øyeblikkelig stans
Etter en kort prat med firmaeieren, besluttet han øyeblikkelig arbeidsstans. Forholdet vil sannsynligvis bli anmeldt til politiet og nærmere gransket.

- Statsadvokaten har signalisert at miljøkriminalitet er et satningsområde. For å ha en preventiv effekt, skal bøtene ligge fra 50.000 kroner og oppover. Størrelsen avgjøres av foretakets størrelse, sier Helgeland til Dagbladet.

Firmaer som påtar seg asbestfjerning trenge et eget sertifikat. For Kristiansandsfirmaets del, ble sertifikatet nylig fornyet. Arbeidstilsynets seniorinspektør mener det er nærliggende å revurdere denne godkjennelsen.

- Asbestholdig materiale skal pakkes i plast og forsegles før det fjernes, sier Helgeland.

- Det forbauser meg at firmaet har utvist en slik lempfeldig holdning til spesialavfallet, midt i kjernen av Kristiansand, sier han.

Legger seg flat
Daglig leder Paul Skailand i Rive og Knuseservice A/S legger seg dønn flat og beklager det inntrufne. Nå blir det intern oppvask etter de farlige tabbene.

- Jeg har drevet i rivebransjen i over 40 år uten et noen ansatte har blitt sykemeldt av arbeidsuhell. Jeg har satt min ære i dette. Jeg tar personlig det fulle ansvaret for at prosjektet manglet både HMS-plan og såkalt sikker-jobb-analyse, sier Skailand.

Han lover at alle papirer skal være på plass i dag.

- Jeg har kjøpt sikkerhetsutstyr for tusenvis av kroner. Selvsagt skal mine ansatte bruke utstyret. Dessverre skjedde det ikke i går, så det er bare å sitte og vente på straffen, sier Skailand.

ASBESTFARLIG: Her bryter arbeiderne pålegget om å være iført heldekkende
beskyttelsesdrakter når de håndterer knuste asbestplater.
Foto: Eivind Pedersen
ASBESTFARLIG: Her bryter arbeiderne pålegget om å være iført heldekkende beskyttelsesdrakter når de håndterer knuste asbestplater. Foto: Eivind Pedersen Vis mer