Fra tørke til gigantflom:

Her er bildet på katastrofen som rammer Afrika. Nå er flere hundre tusen på flukt

Etter flere år med tørke er det nå styrtregn og katastrofale flommer som truer liv i en rekke afrikanske land.

FLOM: Hundretusenvis flykter fra hjemmene sine i Øst-Afrika. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer kunne Dagbladet fortelle om en humanitær katastrofe der over 20 millioner mennesker var rammet av hungersnød eller trues av dette. FNs nødhjelpskoordinator kalte det den største krisen siden 2. verdenskrig.

Flere sesonger med tørke og dårlige avlinger i Øst-Afrika førte til hungersnød, og millioner av liv var truet. Da «velsignelsen» kom til regionen i form av styrtregn forrige måned, var det få som hadde forutsett de dramatiske følgene.

For uker med styrtregn etterfulgt av gigantflom har tatt livet av flere hundre personer, mens flere hundre tusen er drevet på flukt fra hjemmene sine i Etiopia, Burundi, Rwanda, Kenya, Somalia, Malawi og Kongo.

I Kenya alene er over 260 000 personer drevet på flukt fra vannmassene. I landet, som har lidd under tre regnsesonger uten regnvær, har over 150 mennesker og 19 000 dyr mistet livet som følge av kraftig regn og flom de siste to månedene. Seint onsdag kveld mistet 20 personer livet, da en demning brøt sammen i Solai i Kenya, melder nyhetsbyrået AFP.

Mange land i Øst-Afrika har gått fra tørke til langvarig regnvær og flom. Vannet har drevet mange hundre tusen mennesker på flukt. Her står en gutt utenfor familiens hjem ved Tana-elven i Kenya. Foto: Andrew Kasuku / AP / NTB scanpix
Mange land i Øst-Afrika har gått fra tørke til langvarig regnvær og flom. Vannet har drevet mange hundre tusen mennesker på flukt. Her står en gutt utenfor familiens hjem ved Tana-elven i Kenya. Foto: Andrew Kasuku / AP / NTB scanpix Vis mer

I Somalia er det anslått at minst 630 000 mennesker er rammet av flom, og at minst 215 000 er drevet på flukt som følge av vannmassene, ifølge en FN-rapport.

Hjelpeorganisasjonen Redd Barna advarer om at mange av de somaliske familiene som i fjor ble drevet på flukt som følge av tørke og forhold som minner om hungersnød, nå er drevet på flukt nok en gang som følge av den katastrofale flommen.

- Flommen rammer et land der det allerede er en skjør humanitær situasjon, med anslagsvis 5,4 millioner mennesker som trenger bistand - hvorav 2,7 millioner trenger akutt livreddende bistand, sier organisasjonen i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) er flommene som nå rammer Somalia blant de verste regionen noensinne har opplevd.

Røde Kors ber om 5 millioner dollar - 42 millioner kroner - i bistand til de hardest rammede. Også Kirkens Nødhjelp, som jobber i ni østafrikanske land, slår alarm, ifølge NTB.

Matprisene øker

Mens man kunne tenke seg at regnvannet er kjærkomment for land som i flere år er rammet av hungersnød som følge av tørke, er det motsatte tilfellet.

Avlinger som er skylt bort av flomvannet, og allerede dårlig infrastruktur som rammes hardt av vannmassene har ført til at matprisene har begynt å øke, ifølge Farmers Review Africa. Samtidig har det blitt vanskeligere å komme fram med nødhjelp, ifølge Kirkens Nødhjelp.

- Landbruksjord blir liggende brakk, flyktningleirer blir fylt opp med vann og flere hundre tusen må forlate hjemmene sine, forteller generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland til NTB.

Hun opplyser at Etiopia melder at minst 165 000 har flyktet fra regnmassene.

KATASTROFALT: I fjor kom advarslene om at over 20 millioner mennesker i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria sto i fare for å sulte i hjel. Video: UNICEF Vis mer Vis mer

Fra tørke til flom

Noen av stedene i Øst-Afrika som i dag flommer over med vann var for bare noen måneder siden rammet av en kraftig tørke.

- Noen steder er tørke blitt etterfulgt av flom, noe som fører til mye overvann og økt fare for jordras, sier Helland.

Søndag døde minst 18 personer i Rwanda da voldsomt regnvær utløste et jordskred. Med det økte dødstallet til 201 for de siste fire månedene i landet, ifølge landets myndigheter. Opp mot 10 000 hjem er ødelagt som følge av flom i landet.

- Andre steder ødelegger vannet flyktningleirer, og faren for kolera øker, sier Helland.

Faren for spredning av kolera øker i takt med vannstanden fordi regnvannet blandes med avføring og føres inn i drikkevannet. Kolerafaren er ekstra stor i Kongo, hvor over 4,2 millioner er på flukt, og mange bor tett, understreker Helland overfor NTB. Kirkens Nødhjelp prøver å få inn penger for å gjennomføre nødvendig nødhjelp.

RAMMER FLYKTNINGER: Faren for spredning av kolera øker i takt med vannstanden fordi regnvannet blandes med avføring og føres inn i drikkevannet. Vannet rammer også flyktningleierer, som Dadaab-leiren nord-øst i Kenya. Flyktningleiren er midtlertidig hjem til i overkant av 235 000 flyktninger og asylsøkere rundt 80 kilometer fra grensa til Somalia. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix
RAMMER FLYKTNINGER: Faren for spredning av kolera øker i takt med vannstanden fordi regnvannet blandes med avføring og føres inn i drikkevannet. Vannet rammer også flyktningleierer, som Dadaab-leiren nord-øst i Kenya. Flyktningleiren er midtlertidig hjem til i overkant av 235 000 flyktninger og asylsøkere rundt 80 kilometer fra grensa til Somalia. Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP / NTB Scanpix Vis mer