SVARTELISTA: Bildet, fanget på et av Midt Troms Rovviltlags vilkamera, kan være det første av nårhund i Norge. Foto: Viltkamera, Målselv/Nordlys
SVARTELISTA: Bildet, fanget på et av Midt Troms Rovviltlags vilkamera, kan være det første av nårhund i Norge. Foto: Viltkamera, Målselv/NordlysVis mer

Her er bildet som skremmer vettet av naturforskerne

Skogens frykt fanget på kamera for første gang i Norge. Skuddpremie på 10 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NORDLYS): Avisa Nordlys kan i kveld presentere bildet som viser etter alle solemerker en mårhund i Norge.

Bildet er tatt med et viltkamera i indre deler av Målselvdalen i indre Troms.

- Vi er 99,9 prosent sikker på at det faktisk er en mårhund, sier leder av Midt Troms Rovviltlag, Snorre S. Larsen til Nordlys.

På bildet ser man et dyr som ligner sterkt på skadedyret alle frykter skal slå rot og som er svartelistet i Norge.

- Bildet er tatt i Målselv og er tilknyttet en åte som ligger ute. Vi har en 6-7 åter og der har vi montert viltkamera. Bildet er reelt og det er tatt i 2012, sier Larsen.

Det er første gang rovviltlaget har fått bilde av mårhund her til lands.

I 2007 ble en mårhund påkjørt og drept i Skibotn i Troms.

Altetende dyr Viltkameraene blir sjekket manuelt og det var i forbindelse med sjekk av et kamera nylig at bildene av det som ser ut som en mårhund ble tatt.

Midt Troms Rovviltlag har i lengre tid jaktet på bevis på at det finnes mårhund i Troms. Flere ganger har det blitt observert mårhund av folk enten i skogen eller langs veien.

- Vårt prosjekt går ut på å få dokumentert at mårhunden finnes her i Troms og vi har fått veldig god hjelp fra publikum.

Mårhunden er bortimot altetende og lever blant annet av fisk, smågnagere, fugler, insekter og egg. Bær, nøtter, frø og frukt er også noe rasker med seg.

- Den er en direkte konkurrent til reven. Den tar også arter som er ønsket, som ryper, ender og annen storfugl, sier rovviltlagslederen.

Kan være smittebærende For rovviltlaget vil neste steg være å samle mer informasjon om funnet. Det vil så bli gjort en vurdering av situasjonen.

- Mårhunden kan bære både rabies og dvergbendelorm, sier Larsen.

Myndighetene frykter at mårhunden kan etablere seg som en effektiv spreder av parasitter og sykdom, dersom de blir mange nok.

I Øst-Europa og på Baltikum har arten i lang tid spredt rabies. Det forteller Erik Lund, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning.

- Foreløpig har vi ingen bestand av mårhund i Norge, kun enkeltindivider. Likevel hører den ikke hjemme, og får den etablere seg, vil det kunne få store konsekvenser for naturen vår, sier han.

Like før jul gikk renovasjonsfirmaet Avfallsservice og kraftselskapet Ymber sammen om å opprette en skuddpremie på 10 000 kroner på mårhund i Troms.

Norges Miljøvernforbund (NMF) har tidligere reagert på oppfordringer om at mårhunder må avlives. De mener kastrering er en bedre løsning for å hindre at mårhund får fotfeste i den norske faunaen.

 AMERIKANSK FETTER:  En racoon/vaskebjørn/mårhund i en park i Florida.Orlando.
FOTO: Kirsten Buzzi/Dagbladet.
AMERIKANSK FETTER: En racoon/vaskebjørn/mårhund i en park i Florida.Orlando. FOTO: Kirsten Buzzi/Dagbladet. Vis mer