NY TREND: På forsikringsselskapet Ifs topp ti-liste over biler som er mest utsatt for tyveri finnes hele tre varebiler. Renault Trafic topper lista, Mercedes Sprinter ligger på fjerdeplass og Toyota Yaris Verso ligger på tiendeplass. Foto: Espen Røst
NY TREND: På forsikringsselskapet Ifs topp ti-liste over biler som er mest utsatt for tyveri finnes hele tre varebiler. Renault Trafic topper lista, Mercedes Sprinter ligger på fjerdeplass og Toyota Yaris Verso ligger på tiendeplass. Foto: Espen RøstVis mer

Her er biltyvenes nye favoritter

Det er ikke bare de sprekeste og dyreste bilene som topper tyvenes favorittliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går demonstrerte landets fremste eksperter i Dagbladet hvordan utenlandske bilbander med avansert utstyr stjeler luksusbiler som i utgangspunktet skal være nærmest umulig å stjele.

Dette er en ny trend som øker i omfang, men likevel forekommer ikke tyverier av luksusbiler i så stort volum at disse bilene topper forsikringsselskapenes lister over de mest populære tyveriobjektene. Proffe tyver med svært avansert utstyr står bak.

- Dette er gjerne bestillingstyverier, hvor profesjonelle biltyver stjeler bilene og fører dem i løpet av svært kort tid ut av landet, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring.

Topp ti Forsikringsselskapet If har utarbeidet ei liste som gir et godt bilde over hvilke biler mer «vanlige» biltyver tar seg oftest inn i. Selskapet har bare tatt med i betraktningen biler som er ni år eller yngre og biltyper som de har forsikret minst 500 av (se topp ti-lista i egen faktaboks).

Mest overraskende er det at hele tre biler på Ifs topp tiliste er varebiler. Renault Trafic topper tyvenes favorittliste, Mercedes Sprinter ligger på fjerdeplass, og Toyota Yaris Verso innhar tiendeplassen.

- Vi snakker her om en ny trend. At tyvene går for varebiler, har vi ikke sett så tydelig før, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

Han er ikke riktig sikker på hvorfor varebilene er blitt populære tyveriobjekter.

OVERRASKET: Informasjonsdirektør Jon Berge i If har ikke tidligere registrert at biltyvene går for varebiler. Foto: If
OVERRASKET: Informasjonsdirektør Jon Berge i If har ikke tidligere registrert at biltyvene går for varebiler. Foto: If Vis mer

- Kan hende henger dette sammen med at disse bilene ikke har så avanserte startsperrer eller at tyver som begår villainnbrudd trenger slike kjøretøy for å frakte tyvegods ut av landet. Eller kanskje inneholder bilene attraktivt håndverkerverktøy som lokker tyvene? Nei, dette blir bare spekulasjoner, sier Jon Berge.

Bestillingsverk Simco er landets fremste firma på kunnskap om bilelektronikk og daglig leder Simen Huse har innblikk i hvordan biltyvene opererer.

- Vi har registrert at varebiler og andre typer nyttekjøretøy som blir tatt i Norge havner hos håndverkere i andre land. I stadig større grad er dette bestillingstyverier, sier Simen Huse.

Gjensidiges har også laget en oversikt over hvilke biler som har størst sannsynlighet for å bli stjålet, men deres liste er i større grad farget av hvilke biler det er flest av på markedet. På Gjensidiges liste troner Audi, Mazda, BMW, Mercedes-Benz, Ford, Honda og Mitsubishi.

SER SAMMENHENG: - Det er en klar sammenheng mellom graden av tyverisikring på bilen og hvor utsatt den er for tyveri, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring. Foto: Gjensidige
SER SAMMENHENG: - Det er en klar sammenheng mellom graden av tyverisikring på bilen og hvor utsatt den er for tyveri, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring. Foto: Gjensidige Vis mer

- Det vi med tydelighet kan si, er at det er en klar sammenheng mellom graden av tyverisikring på bilen og hvor utsatt den er for tyveri, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring.

De siste ti åra er antall biltyverier gått ned i Norge. I fjor ble det stjålet 5600 biler, ifølge et estimat fra Finans Norge.