Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er bin Ladens forslag til nytt navn på al-Qaida

Var frustrert og ville døpe om terrornettverket.

STORT BESLAG: Blant gjenstandene funnet i bin Ladens hus i Abbotabad i Pakistan var et brev som nå er lekket til AP. Foto: EP/Md Nadeem/Scanpix
STORT BESLAG: Blant gjenstandene funnet i bin Ladens hus i Abbotabad i Pakistan var et brev som nå er lekket til AP. Foto: EP/Md Nadeem/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innholdet i et personlig brev forfattet av bin Laden selv er lekket til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Det er i dette brevet bin Ladens plan om et navneskifte på al-Qaida kommer fram.

- Problemet med al-Qaida-navnet er at det savner et religiøst element, noe som kan overbevise muslimer verden over om at de er i krig med USA, skriver bin Laden i brevet.

Religiøs vri I stedet foreslår den nå drepte terrorlederen flere navn:

• Taifat al-Tawhed Wal-Jihad - Gruppa for monoteisme og hellig krig
• Jama'at I'Adat al-Khilafat al-Rashida - Gruppa for gjenoppbygging av kalifatet

Bin Laden var frustrert over at terrornettverkets navn på folkemunne var forkortet fra det opprinnelige al-Qaida al-Jihad.

Ved å utelate ordet jihad kunne vestens retorikere hevde at de ikke var i krig med islam, heter det i brevet.

Strategi Hvem brevet var ment for er ikke kjent.

AP linker bin Ladens frustrasjon over den vestlige ordbruken til president Obamas strategi med å ikke omtale bin Laden som en ekstrem islamist, men heller en terrorist og massemorder - religiøst nøytrale ord.

Et omfattende beslag er gjort i etterkant av Navy Seals-raidet mot bin Ladens tilholdssted i Pakistan, og også dette brevet ble beslaglagt under aksjonen.

Etter lang tids planlegging og trening aksjonerte elitesoldater mot terrorlederen i byen Abbottabad 2. mai. Bin Ladens lik skal være dumpet på havets bunn.

Les også: Her er Norges spionvurdering av bin Laden

DREPT: Jakta på Osama bin Laden var 2. mai omsider over. Foto: AP/Scanpix
DREPT: Jakta på Osama bin Laden var 2. mai omsider over. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling