TILBAKE I NORGE: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen koste seg på kafé med to venner i Oslo sentrum i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILBAKE I NORGE: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen koste seg på kafé med to venner i Oslo sentrum i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Her er Bolivia-Stina avbildet på kafé i Oslo i går

Koste seg med kaffe i kulda. Da Dagbladet tok kontakt, ble hun imidlertid taus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 24. oktober kom kokaindømte Stina Brendemo Hagen (20) tilbake til Norge, etter at hun flyktet fra fengsel i Bolivia. Leiesoldater fraktet henne til Brasil, i en operasjon som kostet omkring to millioner kroner - og ble en stor reportasje i mannebladet Alfa.

I går nøt Stina den norske høstkulda, tilnærmet frihet og en varm kaffe sammen med en venn og ei venninne på kafeen Bagel & Juice i Oslo.

Den kokaindømte 20-åringen har farget håret helt mørkt, og smilte og hygget seg med sine to venner. Men da Dagbladet stilte spørsmål om situasjonen til Stina etter den mye omtalte flukten fra Bolivia, ble hun taus.

Svært ordknapp - Hvordan er det å være tilbake i Norge?

- Nå skal jeg si noe jeg alltid har lyst til å si: «Ingen kommentar», svarer Brendemo Hagen og setter opp et smil, før hun fortsetter:

- Jeg har ikke lyst til å svare på dette akkurat nå.

Det kokaindømte rømlingen ønsket heller ikke å svare på noen andre av Dagbladets spørsmål. Hun er sammen med Madelaine Rodriguez dømt til ti års fengsel i Bolivia for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain.

De to ble pågrepet sammen med en annen norsk jente på flyplassen i Cochabamba i mai 2008, med det som først ble meldt å være 22 kilo kokain i bagasjen. Mengden ble seinere nedjustert til 11 kilo i norsk rett.

Gravid på cella Der Stina nå koser seg på kafé i Oslo, soner Madelaine fortsatt sin straff i Bolivia. Madelaine fødte nylig sitt andre barn i Bolivia. Også Stina har født i Bolivia - hun fødte sønnen Jonas i fjor. I slutten av juli i år ble hun løslatt mot kausjon og meldeplikt.

Så forsvant hun.

12. august møtte hun opp på den norske ambassaden til Brasil, og ba om å få norsk pass. Det fikk hun ikke. UD varslet statsadvokaten i Bolivia. Stina hadde sagt til venner sa hun skulle møte en norsk journalist da hun forsvant. Alfas såkalte «stjernereporter» Jonas Forsang har innrømmet at han kjente til flukten på forhånd, og var med på deler av den.

Norsk milliardær Flukten skal ha gått fra Cochabamba, til flyplassen i La Paz hvor hun så tok fly over grensebyen Guayamerín. Deretter tok leiesoldatene henne på moped gjennom jungelen og båt til Brasil med den ti måneder gamle Jonas på armen.

GRAVID I FENGSEL: I mars i fjor kunne Dagbladet fortelle at Stina Brendemo Hagen var blitt gravid i fengsel i Bolivia. I september samme år fødte hun en sønn.
Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet
GRAVID I FENGSEL: I mars i fjor kunne Dagbladet fortelle at Stina Brendemo Hagen var blitt gravid i fengsel i Bolivia. I september samme år fødte hun en sønn. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet Vis mer

Alfa skrev at «en anonym giver» hadde betalt. Milliardæren Kjetil Holta har i ettertid sagt til Dagbladet at han hadde diskutert flukten med Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen allerede i fjor, og så lånt fire millioner kroner til et holdingselskap der Rønningen var involvert.

Hvordan Stina tok seg passløs til Europa er ikke kjent. Hun skal ha reist med tog fra Brüssel og ferje fra Tyskland til Norge.

- Trygg Bolivia har så langt ikke kontaktet Norge om en utlevering av Stina.

Professor ved institutt for offentlig rett ved UiO Jo Stigen sier Stina etter alt å dømme er trygg her i landet.

- Hun kan ikke utleveres til Bolivia, fordi hun er norsk statsborger og Norge ikke har noen utleveringsavtale med Bolivia. Det eneste som kan skje med henne, er enten at det ikke skjer noen ting, eller at hun blir straffeforfulgt i Norge, sier Stigen til Dagbladet.