Her er Bolivia-Stinas hemmelige hjelper

Privatetterforsker Martin Waage hjalp Stina Brendemo Hagen under den desperate flukten fra kokaindommen i Bolivia.

HJALP STINA: Privatetterforsker Martin Waage og selskapet ABP World Group hjalp Stina Brendemo Hagen med å flykte. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
HJALP STINA: Privatetterforsker Martin Waage og selskapet ABP World Group hjalp Stina Brendemo Hagen med å flykte. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge mannebladet Alfa fikk Stina hjelp til flukten av leiesoldater fra et internasjonalt selskap. Bladet skrev også at fluktoperasjonen kostet omkring to millioner norske kroner.

Dagbladet vet at selskapet som sto for Stinas flukt var ABP World Group (Advanced Body Protection).  Nordmannen Martin Waage er Europa-leder i selskapet. Flere ABP-ansatte var i Bolivia og hjalp Stina gjennom jungelen og inn i Brasil.

Stina fødte sønnen Jonas mens hun satt fengslet. Stinas mor hentet Jonas i Brasil, etter besøket på ambassaden. Den lille gutten fikk sitt norske pass, og fløy uten problemer hjem med sin bestemor.

- Jeg var ikke i Bolivia selv. Det var bare hensynet til barnets meget vanskelige situasjon som gjorde at vi tok dette oppdraget, sier Waage til Dagbladet.

Klientforhold - Hvem finansierte operasjonen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er uaktuelt å gå inn på klientforhold, sier Waage til Dagbladet.

Brendemo Hagen ble i slutten av juli løslatt mot kausjon og meldeplikt, bodde i en leilighet i Cochabamba og kunne bevege seg fritt. Men 12. august dukket hun opp på den norske ambassaden til Brasil, og ønsket norsk pass - noe hun ikke fikk. Den kokaindømte Romeriks-kvinnen hadde rømt.

Stinas desperate flukt ble en reportasje i mannebladet Alfa, etter at den allerede i fjor høst var blitt diskutert på et idémøte mellom redaktør Magnus S. Rønningen og milliardær og investor Kjetil Holta.

Kjent igjen ABP World Group oppgir å være registrert på Seychellene, og er blitt kjent gjennom sin rolle i barnebortføringssaker.

Waage dukker opp med sladdet ansikt i TV Norge-dokumentaren «Flukten fra Bolivia», som gikk på TV forrige uke. Waage er i dokumentarfilmen med Stina på toget gjennom Europa, og på ferja fra Kiel til Oslo 24. oktober.

HJEMME IGJEN: Stina Brendemo Hagen fotografert på kafé i Oslo sentrum etter at hun kom hjem fra Bolivia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HJEMME IGJEN: Stina Brendemo Hagen fotografert på kafé i Oslo sentrum etter at hun kom hjem fra Bolivia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Flere har tatt kontakt grunnet en viss gjenkjennelsesfaktor i den filmen, sier Waage til Dagbladet.

Kilder i sikkerhetsmiljøet opplyser å ha møtt en ABP-ansatt i La Paz i slutten av juli. Martin Waage sier dette ikke var ham.

Ikke dokumenter - Hvordan tok Stina seg over Atlanteren med fly når hun ikke hadde norsk pass?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi har ikke forsynt henne med falske dokumenter.

- Har du møtt investor Kjetil Holta?

- Nei.

- Har du møtt Magnus S. Rønningen?

- Ingen kommentar.

Trusselbilde - Var deres folk bevæpnet da de var i Bolivia?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi  jobber stort sett alltid ubevæpnet når vi utfører oppdrag., sier Martin Waage.

Stinas flukt

• Stina Brendemo Hagen er sammen med Madelaine Rodriguez dømt til ti års fengsel for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain. Brendemo Hagen ble gravid og fødte i fengsel.

• Brendemo Hagen ble i slutten av juli løslatt mot kausjon og meldeplikt. Så forsvant hun.

• 12. august dukket hun opp på den norske ambassaden til Brasil, og ønsket norsk pass. Det fikk hun ikke.

• Den norske ambassaden til Brasil varslet statsadvokaten i Bolivia etter Stinas besøk.

• 24. oktober kom hun tilbake til Norge.

• I begynnelsen av denne måneden bekreftet Alfa-journalist Jonas Forsang at han var med på deler av flukten.

- Er det noe annet du vil si i saken?

- Det er ikke så mye å si, saken har vært godt debattert i pressen. Det jeg synes har kommet dårlig fram i pressen og dokumentaren var at det var fare for liv og helse, ikke bare for gutten men også for Stina Brendemo Hagen. Det forelå trusler, både medisinske og andre trusler, sier Martin Waage.

Magnus S. Rønningen har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke Jonas Forsang, Alfa-reporteren som var med Stina på deler av flukten.

STAKK AV: Stina Brendemo Hagen orket ikke å sone hele straffen i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
STAKK AV: Stina Brendemo Hagen orket ikke å sone hele straffen i Bolivia. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer