OSLO BØRS: Enkelte håver inn store summer på å være styreledere. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
OSLO BØRS: Enkelte håver inn store summer på å være styreledere. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Her er børsens best betalte styreledere

Åtte styreledere sikret seg over én million kroner i styrehonorar i fjor. Bestemann fikk 6,5 millioner.

(Finansavisen): Styrelederansvaret er stort, men til gjengjeld er timebetalingen høy, i hvert fall for noen av styrelederne i norske børsnoterte selskaper. I onsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at åtte av dem fikk over én million kroner i styrehonorar i 2017.

Solide honorar

Høyest honorar var det Bijan Mossavar-Rahmani, arbeidende styreleder i DNO som fikk. For den rollen ble han belønnet med 787.100 dollar, som utgjør over 6,5 millioner kroner. Amerikanske Merill A. Miller fikk en drøy million mindre, tilsammen 5,3 millioner kroner, for jobben som styreleder i Transocean.

Ifølge Finansavisen fikk Lars Bjørn Thoresen i Cxense 3,9 millioner kroner (deler utbetalt som aksjer), Hank Hamilton sikret seg 1,65 millioner (deler utbetalt som aksjer) mens Fred. Olsen i Bonheur fikk litt over 1,4 millioner kroner. Første kvinne på listen er Anne Carine Tanum som er styreleder i DNB. Hun inntar 8. plass og fikk én million kroner.

569.000 i snitt

Gjennomsnittlig fikk styrelederne i selskaper notert på Oslo Børs i fjor et styrehonorar på 569.000 kroner. Det viser beregninger Finansavisen har gjort, etter å ha gjennomgått årsrapportene til alle selskaper notert ved Oslo Børs som har oppgitt opplysninger om styrehonorar. Enkelte selskaper registrert i andre land er ikke med i beregningene.

Noen få styreledere trekker gjennomsnittshonoraret opp, medianhonoraret er nemlig på rundt 460.000 kroner. Da Finansavisen laget en tilsvarende oversikt i 2009 var gjennomsnittlig styrehonorar på 440.000 kroner.

Penger er én av motivasjonsfaktorene

- I de seneste årene har styrehonorar steget betraktelig. Dette skyldes både bevisstheten rundt viktigheten av arbeidet, og at mange aktuelle styrekandidater kan velge mellom flere verv, sier Jenny Homme, leder i hodejegerselskapet Visindi Norge, til Finansavisen. Hun opplever at styrehonoraret er én av faktorene som blir vektlagt.

- For noen år tilbake var valgkomiteene i mange selskaper opptatt av å få en anerkjent person som styreleder. Nå ser vi at bedriftene er mer opptatt av å få fatt i en styreleder og styremedlemmer som kan tilføre verdi, i form av strategi og kunnskap om forretning og verdikjede, sier Bendik Nicolai Blindheim, adm. direktør i Isco Group, til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Toppsjefen går av - aksjen stuper
Einar Aas fryser verdiene i egne eiendommer