Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Breiviks meningsfeller

Anders Behring Breivik hadde kontakt med en rekke anti-muslimske organisasjoner og enkeltpersoner.

HØYREEKSTREME MILJØER: Det antimuslimske miljøet opererer på internett. Her florerer forestillinger om at Norge er i ferd med å bli invadert og okkupert av muslimer. Collage av bloggen Anti Jihad Norge som ble nedlagt etter terrangrepet, Norwegian Defence leage og SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge).
HØYREEKSTREME MILJØER: Det antimuslimske miljøet opererer på internett. Her florerer forestillinger om at Norge er i ferd med å bli invadert og okkupert av muslimer. Collage av bloggen Anti Jihad Norge som ble nedlagt etter terrangrepet, Norwegian Defence leage og SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
• Dette er det islamhatende Norge
• Hun spionerte på Breivik på nett
• De var Breiviks helter
• - Nå blir det blod

Politiet har så langt i etterforskningen av Anders Behring Breivik ikke sagt noe som kan tyde på at 32-åringen hadde et internasjonalt nettverk, men sist fengslingsmøte på fredag ble holdt lukket blant annet fordi politiet frykter mulighet til å kommunisere med eventuelle medhjelpere.

- ENDELIG KOM BOMBA: Dette skriver ulike Facebook-medlemmer på gruppa til den norske islamkritiske og høyreradikale organisasjonen Norwegian Defence League 22. juli 2011. En av debattantene sier han nå skal ta opp sverdet og hjelmen og gå ut å spille sin favorittlek: «Muslimhode-golf.» En annen varsler «- Nå blir det blod».
- ENDELIG KOM BOMBA: Dette skriver ulike Facebook-medlemmer på gruppa til den norske islamkritiske og høyreradikale organisasjonen Norwegian Defence League 22. juli 2011. En av debattantene sier han nå skal ta opp sverdet og hjelmen og gå ut å spille sin favorittlek: «Muslimhode-golf.» En annen varsler «- Nå blir det blod». Vis mer

Ifølge Geir Lippestad, Breiviks advokat, har Breivik sagt at han har venner som tenker på samme måte som ham og at disse vil fortsette med hans jobb i utlandet.

Flere inn til avhør Politiet har alt avhørt noen og vil avhøre flere av dem Breivik har hatt kontakt med i det islamkritiske miljøet i Norge og utlandet.

Dagbladet kjenner til at dreier seg blant annet om folk som har hatt tilknytning til den anti-islamske organisasjonen Norwegian Defence League, dens moderorganisasjon English Defence League, Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og likesinnede i Hviterussland.

- Jeg kan ikke gå inn på enkeltpersoner, men det vil være aktuelt å hente inn personer fra dette miljøet, hvis vi finner knytninger til Breivik. En slik knytning kan være at de er nevnt i manifestet. Det er tatt enkelte avhør allerede, uten at vi kan gå nærmere inn på det, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Disse miljøene holder kontakt med hverandre på nett. De bruker særlig Facebook, hvor de opererer både i åpne grupper, lukkede grupper og helt hemmelige grupper tilgjengelig bare for utvalgte medlemmer. Dagbladet har sett på kommunikasjonen i en rekke anti-muslimske grupper. Her forteller medlemmer om kontakt med Breivik.

Varslet PST og Kripos om voldsoppfordringer
Flere personer Dagbladet har snakket med har overvåket det norske og internasjonale miljøet lenge. Flere forteller om hatytringer mot muslimer, voldsoppfordringer og trusler.

- Jeg skjønte hvem som sto bak da det ble varslet skyting på Utøya. Dette tankegodset har vært ytret så mange ganger av så mange, de sier at Arbeiderpartiet er landssvikere og at de skal gå til væpnet motstandskamp. Det ble også oppfordret til drap på norske politifolk, sier en kilde til Dagbladet som vil være anonym.

Vedkommende varslet Kripos om oppfordringene om drap på politifolk. Kripos svarte ikke. Også PST er varslet flere ganger, med vedlagt dokumentasjon på trusler, hatefulle ytringer og oppfordring til vold fra navngitte personer. PST har heller ikke svart.

- I dette miljøet bruker de den samme retorikken som Breivik. De mener Arbeiderpartiet må tas, at muslimer overtar Norge og har et sterkt forhold til snikislamifisering. De mener alle som sier dem imot er landssvikere og sosialister. Jonas Gahr Støre kalles konsekvent Judas Gahr Støre og de skriver at han besøkte hitlerjugend på Utøya, sier kilden, som også har observert Breiviks ytringer via hans antatte profil «Sigurd Jorsalfar. Han fremsto ifølge kilden ikke som mer ekstrem enn andre.

Andre kilder bekrefter det samme inntrykket.

Avslørte selv kontakter
I planleggingen av terrorangrepene knyttet Breivik til seg en rekke meningsfeller internasjonalt. Disse beskrev han selv på det islamkritiske nettstedet Document.no, hvor han deltok med fullt navn i debattene fra 2009.

Breivik forteller at han flere ganger har diskutert med de antimuslimske organisasjonene Stopp islamiseringen av Europa og English Defence League og gitt dem strategiråd.

Breivik skryter av taktikken til EDL, og mener det er viktig å få laget en norsk versjon av organisasjonen. NDL ble stiftet i årsskiftet 2010/11.

I dag tar disse organisasjonene avstand fra Breivik. Fremtredende figurer hevder de aldri har hatt kontakt med den norske massedrapsmannen. Men det stemmer ikke.

Kontakt med engelske høyreekstreme
Dagens lederskap i Norwegian Defence League rykket raskt ut etter terrorangrepet og avviste at Breivik hadde kontakt med dem. Men den tidligere lederen Lena Andreassen har overfor Dagbladet bekreftet at Breivik var medlem, og fortalt at hun kastet ham ut. Også tidligere leder Håvard Krane har sagt Breivik var innom nettgruppa deres, men at han forsvant etter et par dager fordi han mente de var for moderate.

- Breivik var innom i en kort periode under den forrige ledelsen, men han valgte selv å forlate NDL, sier dagens leder Ronny Alte til Dagbladet.

I Storbritannia har dagens lederskap i English Defence League benektet kjennskap til Breivik, men britiske aviser har avdekket at Breivik kjente flere medlemmer av English Defence League, og at han dro til Storbritannia flere ganger for å delta på deres arrangementer. Britisk politi etterforsker tilknytingen til organisasjonen.

Kontakt med norske anti-muslimske miljø
Dagbladet har sett skjermdumper som viser at «Sigurd Jorsalfar» var med i gruppa til Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). Dette påstås av mange i miljøet å være en av kontoene til Anders Behring Breivik.

En av de sentrale lederne av SIAN var også venn med ham på Facebook og hadde hyppig kontakt med ham. Nå har vedkommende slettet kontoen sin.

Arne Tumyr, leder av SIAN, avviser overfor Dagbladet at han kjenner til at Breivik noen gang har vært i kontakt med SIAN.

- Vi har ikke hatt noe med Breivik å gjøre, han har aldri vært på møte hos oss og han har aldri søkt om medlemskap. Vi har heller ikke fått manifestet hans. Vi står helt utenfor hans nettverk, sier Tumyr til Dagbladet. Det er mulig han har ytret seg på våre sider, men det kjenner ikke jeg til, sier Tumyr til Dagbladet.

-  Breivik var sett opp til. Jeg fikk beskjeder som «hvordan våger du å kjefte på Sigurd Jorsalfar!», sa John Martinsen nylig til Dagbladet. Han har vært aktiv i det islamkritiske miljøet, men sier han nå er oppgitt over at pøbler og rasister har tatt over, og frykter de er villig til å bruke vold. Han var selv i kontakt med Sigurd Jorsalfar via Facebook.

Kontakt med danske anti-muslimske miljø
Leder for Stopp islamiseringen av Europa (SIOE), danske Anders Gravers, sa til Dagbladet 10. august i år de «vet med hundre prosent sikkerhet» at Breivik aldri har vært med i deres gruppe. Gravers fortalte at Behring Breivik ble avvist for 18 måneder siden fordi han var ekstrem.

Den danske bloggen Netavisen P77 har imidlertid lagt ut skjermbilder på sine nettsider om at Behring Breivik var venn med Gravers på Facebook for 13 måneder siden, etter at Gravers påstår de aviste ham fordi han var for ekstrem.

- Breiviks påstand er løgn, SIOEs ledelse var aldri i kontakt med ham og vi har selvfølgelig heller aldri diskutert strategi med ham, sier Gravers til Dagbladet. Han antyder at Netavisen P77 har manipulert Facebook-bildene, og om det ikke er manipulert er det kun snakk om et svært kort bekjentskap.

Breivik hadde også kontakt med flere andre medlemmer av SIOE og dets undergrupper, som SIAD (Stopp islamiseringen av Danmark) og SIAN (Stopp islamiseringen av Norge).

Mange har nå forlatt disse gruppene. I Norge har en helt sentral person i SIAN flyttet og sluttet å uttale seg, etter å ha opplevd det han kaller «ubehageligheter.»

Kontakt med slovakiske islamkritikere I timene før Breivik gikk til angrep på regjeringskvartalet, sendte han ut sitt manifest til over 1000 mottakere. Mange av mottakerne hadde aldri hørt om Breivik og tok kraftig avstand fra ham. I Slovakia, hvor 19 mottok manifestet, var flere medlemmer av SIOE. De forteller til slovakisk media at de hadde kontakt med Breivik før angrepet.

Breivik beskrev i sitt manifest Slovakia som det landet som var «minst hjernevasket av multikulturalistisk propaganda.»

- Jeg var i kontakt med ham for rundt et år siden gjennom forumet til SIOS på Facebook. Han skrev til meg at jeg var modig som sa min mening offentlig, sier en østslovener til TV Joj.

NDL DISKUTERER ORGANISERING: Ulike medlemmer snakker her om hvordan de skal bygge seg opp i Norge. En deltaker sier han ville helt rottegift i teen til en muslim. En annen vil samle Boot Boys og Vigrid til demonstrasjon. Fra: Facebooksiden til NDL
NDL DISKUTERER ORGANISERING: Ulike medlemmer snakker her om hvordan de skal bygge seg opp i Norge. En deltaker sier han ville helt rottegift i teen til en muslim. En annen vil samle Boot Boys og Vigrid til demonstrasjon. Fra: Facebooksiden til NDL Vis mer

En annen kvinne har latt seg intervjue anonymt av kanalen.

Sikkerhetsanalytiker Martin Kovacik sier til kanalen at de 19 kan være tilfeldig utvalgte, men at noen av de slovakiske mottakerne potensielt kan være farlige.

MENER KRISTIN HALVORSEN BLIR MUSLIM: Et medlem i NDL skriver at Stoltenberg vil forby borgerkrig og at alle nordmenn vil få status som underordnede i den nye, muslimske staten han ser for seg.
MENER KRISTIN HALVORSEN BLIR MUSLIM: Et medlem i NDL skriver at Stoltenberg vil forby borgerkrig og at alle nordmenn vil få status som underordnede i den nye, muslimske staten han ser for seg. Vis mer

Politiets talkvinne Denisa Baloghova vil ikke si noe om eventuelle etterforskningssteg overfor kanalen.

VIL DREPE EN MUSLIM: En av debattantene på NDLs side på nettet. Han får støtte fra et annet medlem.
VIL DREPE EN MUSLIM: En av debattantene på NDLs side på nettet. Han får støtte fra et annet medlem. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!