Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Breiviks mystiske kontakt i Liberia

Norsk politi leter etter Breiviks kontakt Alpha Kallon. Dagbladet fant Kallons bilde og kontobevis i Liberia.

FIKK PENGER AV BREIVIK: Dette er Anders Behring Breiviks mystiske Liberia-kontakt. Etter sin Liberia-reise i 2002 overførte Breivik 40 000 kroner til Alpha Kallons bankkonto i Monrovia. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FIKK PENGER AV BREIVIK: Dette er Anders Behring Breiviks mystiske Liberia-kontakt. Etter sin Liberia-reise i 2002 overførte Breivik 40 000 kroner til Alpha Kallons bankkonto i Monrovia. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONROVIA/OSLO (Dagbladet): Norsk politi mener Breivik reiste hit til Liberia for å investere i bloddiamanter. Ulovlig omsetning av store mengder diamanter var drivstoffet i de blodige borgerkrigene som herjet Liberia og nabolandet Sierra Leone.

Liberian Bank of Development and Investment er blitt sentral i etterforskningen av Anders Behring Breiviks tur til Liberia i 2002. Terroristen avviser selv bloddiamant-påstandene, og hevder han var i landet for å møte en serbisk krigsforbryter som var med på å grunnlegge organisasjonen Knights Templar.

Breiviks forsvarere har kritisert politiet for å prioritere Liberia-etterforskningen for lavt.

Nå kan Dagbladet presentere det første bildet av Breiviks mystiske Liberia-kontakt, Alpha Kallon. Dette er mannen som trolig kan forklare hva Breivik gjorde i Liberia.

Dagbladet har oppsøkt den liberiske banken i hovedstaden Monrovia.

Opprørt Gloria Y. Menjor, visepresident i banken, tar imot Dagbladet med et stort smil, to dype stoler og passe hissig aircondition - svært nødvendig i regntida i Monrovia.

Hun blir opprørt når hun før høre at terroristen Breivik har brukt hennes bank.

- Vi synes det som har skjedd er like tragisk som dere. Vi ser svært alvorlig på dette, sier Menjor til Dagbladet.

Menjor ser på kontonummeret som Dagbladet legger fram for henne, og bekrefter at det hører til i LBDI.

- Det er vårt kontonummer, og omstendighetene rundt dette gjør saken svært alvorlig. Med en rettskjennelse på plass vil vi gjøre all informasjon om Kallon tilgjengelig for politiet, sier Gloria Y. Menjor til Dagbladet.

Overføring Etter at Breivik kom hjem fra Liberia overførte han omkring 40 000 til Alpha Kallons konto i LBDI. Norsk politi tror Kallon nå bor i USA, etter at de har snakket med svigerbroren hans og skaffet seg oversikt over hva som står i Kallons pass.

Forsvarer Tord Jordet sier Breivik har følgende forklaring på overføringen:

- Han har forklart at pengeoverføringen ble gjennomført for å gi ham en livslinje i Liberia, ved å etablere et alternativt nettverk. Dette kunne han trenge dersom hans forventninger til møtet med serberen ikke stemte, og han derfor trengte et kontaktnettverk for å komme seg vekk derfra, sier Jordet til Dagbladet.
- Vi er kjent med at det ikke foreligger noen informasjon som tilsier hvor kontaktpersonenen befinner seg i dag, sier Jordet.

Også dette kan Alpha Kallon, hvis politiet får sporet ham, trolig belyse.

- Bor i USA I retten i dag spurte forsvarer Geir Lippestad hva som er blitt gjort for å få gjennomført avhør av Alpha Kallon. 

OPPRØRT: Gloria Menjor er visepresident i LBDI-banken, og vil gjøre det hun kan for å belyse Breiviks overføringer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OPPRØRT: Gloria Menjor er visepresident i LBDI-banken, og vil gjøre det hun kan for å belyse Breiviks overføringer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Liberia er ikke det letteste landet å få dette til i, svarte Kripos-etterforsker Vidar Sæther, som har vært ansvarlig for etterforskningen av Knights Templar.

- Vi fikk som kjent svar i forrige uke, siden vi har begge transaksjonene og telefonnummeret hans, og har nå kommet så nær at vi har snakket med svogeren hans som sier han befinner seg i USA, sa Sæther.

Diamantutstyr Politiet mener at Breivik foretok flere innkjøp som styrker teorien om at han søkte diamanter - ikke serbere.

18. mars 2002 kjøpte Anders Behring Breivik to rådiamanter og en linse hos butikken Bergmannen i Oslo. I de neste ukene ringte han
flere ganger til flere diamantbutikker i London - før han 17. april satte seg på flyet til Elfenbenskysten. Derfra tok han seg så inn i Liberia.

Totalt brukte Breivik omkring 80 000 kroner på turen - der overføringene til Kallon var det klart største enkeltutlegget.

Han kjøpte et spektroskop og en diamantvekt fra en forhandler i USA, han var i kontakt med diamantselskapet Antwerp Sales, han snakket med selskapet Diamond Institute — som lærer opp diamantkuttere, og handlet så en ukjent vare hos sistnevnte. Han bestilte også en guide til prissetting av diamanter fra Sør-Afrika.

• Har du informasjon om Alpha Kallon? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no, 24 00 00 00 eller sms 2400.

HAR KRITISERT ETTERFORSKNINGEN: Forsvarer Geir Lippestad , her med Breivik og medforsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR KRITISERT ETTERFORSKNINGEN: Forsvarer Geir Lippestad , her med Breivik og medforsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media