Her er Breiviks ukjente terrorliste

Massedrapsmannen hevder å ha planlagt angrep mot rundt 30 navngitte mål. En rekke av disse er hittil ukjente mål.

DETALJERTE PLANER: Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ha forklart i detalj hvordan han rekognoserte og planla angrep mot et stort antall potensielle terrormål. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DETALJERTE PLANER: Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal ha forklart i detalj hvordan han rekognoserte og planla angrep mot et stort antall potensielle terrormål. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet kjenner til skal terrortiltalte Anders Behring Breivik ha forklart politiet hvordan han undersøkte en rekke til nå ukjente terrormål.

I juni 2011 skal han ha bestemt seg for å plassere ei bilbombe ved Slottet. Dette skal ha vært hovedmål sammen med regjeringskvartalet og Arbeiderpartiets hovedkvarter.

Tok for lang tid Slottet og Arbeiderpartiets hovedkontor ved Youngstorget i Oslo skal ha vært de to målene der han la ned mest energi i rekognoseringsarbeidet, får Dagbladet opplyst.

Begge disse og alle andre mål skal Breivik ha droppet da tida og pengene var i ferd med å renne ut på forsommeren 2011.

Breivik skal ha innsett at han bare ville klare å lage ei bombe. Dermed ble regjeringskvartalet stående igjen på lista som eneste bombemål.

Av den grunn skal Breivik ha satt opp flere nye navn på ei liste over potensielle mål for massedrap. Utøya som mål havnet sent på denne lista.

Spanet på Slottet Breivik hevder han en rekke ganger oppsøkte Slottet for å rekognosere. Han skal i avhør ha forklart at dette var vanskelig, da det til tross for turister som står og ser, er vanskelig ikke å vekke mistanke.

Han skal blant annet ha vurdert hvilke innganger det lettest kunne la seg gjøre å kjøre inn en bombebil via.

Han skal også ha studert Garden, deres vaktrutiner, antall og bevæpning. Spesielt var han opptatt av hvor dålig rustet han mener de ville være, ettersom slike angrep i Norge aldri tidligere hadde funnet sted.

Grillet om planer Breivik skal ha vært opptatt av å ramme Slottet som symbolsk bygning, ikke kongefamilien. Breiviks skal ha forklart politiet dette med et behov for å sende en advarsel til kongefamilien, men at han i prinsippet er tilhenger av monarkiet.

- Vi ønsker ikke å kommentere disse opplysningne, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Ifølge politiet stilles det store spørsmål ved hvor seriøst Breivik har rekognosert sine mål. Gang på gang er Breivik konfrontert med brister i sine forklaringer. Breivik skal da ha moderert sine bastante konklusjoner. I en rekke tilfeller viser Breivik til at han har gått forbi sine mål, mer enn å studere dem i detalj.

Var usikker Første gang Breivik vurderte APs hovedkontor som terrormål var i 2006 eller 2007. Det var konkrete  årsaker til til at Breivik ikke begikk terror mot APs hovedkontor, får Dagbladet opplyst.

Arbeiderpartiet har ikke ønsket å kommentere disse opplysningene.

Den første var at dørene, ifølge hans øyemål, var for smale til at han kunne kjøre en bil inn i bygget - som også huser NRK-lokaler, utesteder og kafeer.

Dermed mente terroristen at en bilbombe ikke ville gjøre nok skade, siden den måtte stå utenfor. Videre mente terroristen at han ikke ville klare å lage nok sprengstoff til at han ville være sikker på at det voldsomme bygget ville falle.

Røykepause Han manglet enkelte ingredienser, deriblant sodiumnitrat, noe han trodde han ville bli avslørt hvis han kjøpte.

Breivik har, ifølge Dagbladets opplysninger, forklart til politiet at han rekognoserte ved AP-lokalene omkring ti ganger. Den siste gangen skal ha vært en kveld høsten 2010, da han festet på utestedet Internationalen sammen med flere av sine nærmeste venner.

Den kvelden, har Breivik forklart, tok han seg en røyk utenfor samtidig som han benyttet anledningen til å observere og rekognosere inngangen til det som nå heter Folketeaterpassasjen.

Utnyttet NRK-venn Breivik skal ha rekognosert ved NRKs hovedkontor på Marienlyst ved to anledninger de siste årene. Terroristen forklarer at han tok en røyk i nærheten av politisk avdeling, som var målet, får Dagbladet opplyst.

Breivik skal ha utnyttet en navngitt bekjent for å få informasjon om statskanalen. Han skal også ha vurdert å gjenoppta kontakten med denne personen for å få ut mer informasjon.

Etter det Dagbladet kjenner til har den terrortiltalte i detalj forklart politiet hvordan han skulle angripe NRK og Arbeiderpartiets landsmøte. Også andre mål i lista (til høyre) skal være planlagt i detalj som massedrap.