Bob Woodwards bok om Donald Trump

Her er brevet de nektet Trump å få se

Ifølge Bob Woodwards bok ble brevet stjålet fra presidentens pult - av hans øverste økonomiske rådgiver.

FIKK ALDRI SIGNERE: President Donald Trump fikk aldri signert lest igjennom og signert brevet som sa opp frihandelsavtalen med Sør-Korea. Ifølge Bob Woodwards bok «Fear» stjal hans øverste økonomiske rådgiver Gary Cohn brevet fra pulten hans i Det ovale kontor og la det i ei mappe kalt «Keep» («Behold»). Foto: «Fear», Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
FIKK ALDRI SIGNERE: President Donald Trump fikk aldri signert lest igjennom og signert brevet som sa opp frihandelsavtalen med Sør-Korea. Ifølge Bob Woodwards bok «Fear» stjal hans øverste økonomiske rådgiver Gary Cohn brevet fra pulten hans i Det ovale kontor og la det i ei mappe kalt «Keep» («Behold»). Foto: «Fear», Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Boka «Fear», ført i pennen av Pulitzer-vinner og Nixon-feller Bob Woodward (75), var en suksess allerede før den kom ut, og forlaget Simon & Schuster har trykt opp en million eksemplarer for å hanskes med etterspørselen.

I boka tegner journalisten og forfatteren et lite flatterende bilde av president Donald Trumps forhold til sine nærmeste medarbeidere, hvorav mange oppgis å være skrekkslagne av tanken på hva den impulsive sjefen kan komme til å finne på.

- Må beskytte landet

Bokas prolog er viet et nå mye omtalt brev, som i begynnelsen av september i fjor var lagt på presidentens pult i Det ovale kontor. Brevet skulle si opp frihandelsavtalen mellom USA og Sør-Korea, men ble aldri lest av Trump. Årsaken er, ifølge Woodward, at hans daværende øverste økonomiske rådgiver Gary Cohn (58) regelrett stjal brevet fra pulten.

- Han kommer aldri til å se det dokumentet. Jeg må beskytte landet, sa den tidligere sjefen for storbanken Goldman Sachs til en medarbeider. Han la brevet i ei blå mappe merket «Keep» («Behold»), ifølge boka.

Det var et administrativt statskupp. Bob Woodward, forfatter

I det kortfattede brevet var den innledende ordlyden følgende:

«Frihandelsavtalen mellom USA og Korea er, i sin nåværende form, ikke alt i alt til det beste for USAs økonomi. Derfor, i samsvar med artikkel 24.5 i avtalen, gir USA herved beskjed om at de ønsker å terminere avtalen.»

Kunne ødelagt forholdet

Handelsavtalen var livsviktig for Sør-Korea, og hadde USA trukket seg ut, kunne dette ha ødelagt hele forholdet mellom de to allierte landene. Presidentens motivasjon for å si opp avtalen var følelsen av at USA tapte penger på å opprettholde den, med store handelsunderskudd kombinert med milliardutgifter for å beholde amerikanske soldater på Koreahalvøya.

TOPPRÅDGIVER: Gary Cohn var fram til i vår president Trumps øverste økonomiske rådgiver. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
TOPPRÅDGIVER: Gary Cohn var fram til i vår president Trumps øverste økonomiske rådgiver. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Woodward skriver at Trump stadig skiftet mening, og kunne si: «Vi trekker oss ut i dag.» Washington Post fikk nyss om at presidenten hadde lyst til å si opp avtalen, men som kjent ble dette altså ikke noe av.

Ifølge boka var Cohn «frastøtt» over tanken på at Trump skulle gjøre slutt på den viktige avtalen med et pennestrøk. Avtalen, som hadde eksistert siden 2011, ligger til grunn for svært mye av forholdet mellom de to allierte landene, herunder det topphemmelige militære og etterretningsmessige samarbeidet som befatter seg med å overvåke atomtrusselen fra Nord-Korea.

Oppdager atomraketter

I fjor høst hadde Nord-Korea prøveoppskutt langdistanseraketter som de hevdet var i stand til å nå USAs vestkyst i løpet av 38 minutter. På grunn av samarbeidet mellom USA og Sør-Korea fins det et system som er i stand til å oppdage en langdistanseoppskytning i Nord i løpet av sju sekunder - muligens nok tid til å skyte ned raketten før den når storbyer som Los Angeles.

Med et brutt samarbeid ville USA ha måttet lene seg på overvåkingssystemer i Alaska - men de bruker hele 15 minutter på å oppdage en nordkoreansk oppskyting.

«Evnen til å oppdage en oppskytning i løpet av sju sekunder [...] er kanskje den viktigste og hemmeligste operasjonen i USAs regjering. Det amerikanske nærværet i Sør-Korea representerer essensen i nasjonal sikkerhet», skriver Woodward.

STORM: Gravejournalist Bob Woodwards nye bok skaper furore i USA - og mye humor hos talkshowvertene. Video: CNN Vis mer

Ukjent forfatter

Cohn fryktet altså en nasjonal katastrofe dersom Trump fikk se og signere brevet - som mystisk nok var forfattet av en annen person enn daværende stabssekretær Rob Porter (40), som vanligvis utformer slike utkast.

Seinere oppdaget Cohn og Porter at det fantes flere utkast av brevet, og samarbeidet om å sørge for at disse aldri ble liggende lenge på presidentens pult. Det samme skjedde med andre dokumenter de var redde for skulle gå igjennom.

ATOMTRUSSEL: Cohn fryktet at Trumps oppsigelse av handelsavtalen med Sør-Korea kunne gjøre USA langt mer sårbart overfor nordkoreanske atomraketter. På bildet det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14. Foto: KCNA / AFP / NTB Scanpix
ATOMTRUSSEL: Cohn fryktet at Trumps oppsigelse av handelsavtalen med Sør-Korea kunne gjøre USA langt mer sårbart overfor nordkoreanske atomraketter. På bildet det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14. Foto: KCNA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Woodward skriver at oppsigelsen av handelsavtalen til slutt kokte bort i kålen, fordi presidenten rett og slett glemte den da han ikke ble forelagt flere utkast.

«Det var et administrativt statskupp, en underminering av viljen til presidenten av USA og hans konstitusjonelle autoritet», fastslår forfatteren.

- Det handler ikke om hva vi gjorde for landet. Det handler om hva vi reddet ham fra å gjøre, har Cohn ifølge boka sagt privat.

President Trump har gått hardt ut mot Woodwards bok, og kaller sitater i boka for «oppdiktet svindel». Forfatteren selv har overfor CNN understreket at han står ved alt som står i boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer