Her er britenes neste statsminister

Hvis du trodde at Tony Blair vant nattas valg, tok du feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv om Tony Blair feirer 52-årsdag i dag, var det en annen britisk politiker som våknet med det største smilet etter nattas stemmetelling.

Finansminister Gordon Brown kunne drikke morgenkaffen sin vel vitende om at det bare et tidsspørsmål før han flytter inn i Downing Street nr. 10.

For selv om Labour vant, og Tony Blair går løs på sin tredje periode, er det et betydelig svekket britisk arbeiderparti som kommer på jobb i dag.

Går av før jul?

De siste bekreftede tallene tyder på at flertallet i Underhuset er redusert fra 191 til 64. Det betyr at Blair har langt mindre støtte i folket enn tidligere.

Men viktigst av alt, han har mindre støtte i eget parti enn noen gang før.

- Mange sitter med følelsen av at dette har vært en folkeavstemning om Tony Blair. Jeg tror valgresultatet framskyver Blairs avgang. Det er ikke sikkert han har samme jobb ved juletider, sier seniorforeleser i politikk, Mark Wickham-Jones, ved Bristol University til Reuters.

Tony Blair har fått hard medfart for håndteringen av Irak-saken. Flere partikilder har sagt at han har vært en belastning for Labour under valget, og trekker fram finansminister Gordon Brown som personen som reddet stumpene for det britiske arbeiderpartiet.

FØLGER BLAIR: Den britiske finansministeren Gordon Brown (t.h) er ventet å ta over for Tony Blair (t.v). Foto: Scanpix/Reuters
FØLGER BLAIR: Den britiske finansministeren Gordon Brown (t.h) er ventet å ta over for Tony Blair (t.v). Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Brown har sterk støtte innad i partiet, og kreftene for å få ham innsatt som britenes nye statsminister var i sving allerede før valget.

Trygg økonomi

I motsetningen til statsminister Blair, rir finansminister Brown på en medgangsbølge. Britisk økonomi går så det suser, det er lav rente, lav inflasjon og arbeidsledigheten er den laveste på nesten 30 år.

Den sterke økonomien fikk mange briter til å svelge sin motstand mot Blairs håndtering av Irak, og likevel gi sin stemme til Labour.

Tidligere forsvarsminister i Storbritannia, Michael Portillo fra det konservative partiet, sier til CNN at valgresultatet kan bety slutten for Blair.

- Jeg vil anta at dette resultatet har fått Browns tilhengere til å snakke om hvor fort de kan få Tony Blair ut av Downing Street. Blair er ikke lenger en støttespiller for partiet. Han er en belastning.

Den nye kongen

Uansett når Blair velger å trekke seg tilbake - eller blir skjøvet ut - er dette siste gang han stiller til valg.

Dermed er det høyst sannsynlig at Brown vil bli statsminister lenge før neste valg, uavhengig av om Blair skulle klare å vinne tilbake populariteten som ga ham valgskred i både 1997 og 2001.

Den gang ble hans personlighet ansett som Labours alle beste kort.

Nå heter den nye kongen Gordon Brown.

VINNER OG TAPER: Mens Tony Blair (t.h.) har møtt mye motstand under valgkampen, har Brown vært Labours beste kort.
FORNØYD: Gordon Brown og kona Sarah er godt fornøyd med valget.