FØRSTE BYTTE PÅ 30 ÅR: Britene bytter ut ettpundmynten for første gang på 30 år, fordi de frykter den er blitt for lett å kopiere. En 15 år gammel gutt har stått for designet. Foto: EPA / NTB Scanpix
FØRSTE BYTTE PÅ 30 ÅR: Britene bytter ut ettpundmynten for første gang på 30 år, fordi de frykter den er blitt for lett å kopiere. En 15 år gammel gutt har stått for designet. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Her er britenes nye mynt

Designet av 15-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The British Royal Mint presenterte i dag en ny mynt. Fra 2017 begynner utskiftingen av ettpundmynten, og den nye versjonen skiller seg noe fra den nordmenn er vant til å bruke på ferieturer i Storbritannia.

Det er 15 år gamle David Pearce som har designet mynten, etter å ha deltatt i en nasjonal konkurranse.

Mynten viser fire planter, som hver representerer de fire nasjonene som utgjør Storbritannia: En rose for England, en purreløk for Wales, en tistel for Skottland og en kløver for Nord-Irland. Plantene kommer ut av ei krone, som representerer monarkiet.

15 åring er selvsagt jublende glad for å ha fått illustrasjonen sin foreviget og presentert for mange millioner mennesker.

- Jeg brukte mye tid på å finne informasjon om forskjellig myntdesign, og hva slags utforming som ville representere alle deler av Storbritannia før jeg sendte inn idéen min, og jeg kan ikke tro at jeg har vunnet, sier Pearce ifølge BBC.

Mynten har den samme tolvsidede formen som den gamle trepence-mynten, som ikke har vært i bruk siden 1971.

Dette er første gang på 30 år at ettpundmynten byttes ut. Årsaken er frykt for at den nå skal være enklere å lage kopier av. Ifølge The Royal Mint skal dette bli den sikreste mynten i sirkulasjon, på grunn av en ny teknologi og konstruksjon med legering med to metaller.