Her er bryllupsparets overraskelser

25. august står årets bryllup. Slottet holder tett om forlovere, bryllupsreise og ikke minst - bryllupskjolen. Kommer Mette-Marit til å stille som offwhite-brud? Si din mening om brudekjolen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottet satser på åpenhet i forbindelse med sommerens store bryllup mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby. I dag ble det avholdt en lengre pressekonferanse på slottet der planene for bryllupet så langt ble gjort rede for. Etterhvert som program, gjestelister o.l. vil bli klart vil dette bli publisert på Slottets eget nettsted, www.kongehuset.no.

Og spørsmålene er mange. Hvilken rolle vil lille Marius få, blir han brudesvenn? Hvem blir forlovere? Hvem blir brudepiker? Hvordan skal bruden og brudgommen ankomme kirken? Hva blir morgengaven? Hvordan blir brudebuketten? Hvor går bryllupsreisen? Hvem skal følge Mette-Marit til alters - faren eller stefaren?

Og kanskje aller viktigst - hvordan blir brudekjolen? Her holder slottet helt tett. De vil ikke en gang si om kjolen skal tegnes av en norsk eller utenlandsk designer.

Og selv om ingen pressefolk spurte i dag - så vil de neppe si noe om fargen heller. Vil Mette-Marit stå blenda-hvit brud? Et trivielt spørsmål for noen - men ufattelig engasjerende for andre.

En erfaren norsk kongeobservatør er sikker i sin dom: «fargen blir elfenbenshvit, det er helt klart».

Hva tror - og hva synes - du? Si din mening på Dagbladet.no

Andre detaljer om bryllupet:

  • Brudeparet vil kjøre i åpen bil fra Domkirken til slottet. Dette vil foregår i gangfart, og turen beregnes til å vare et kvarter. Ruten er enkelt: Straka vegen opp Karl Johan.
  • Vielsen starter 17.00. Det blir kanskje noen få plasser for vanlige publikummere, men disse må regne med å være i kirken flere timer før vielsen begynner. Bryllupsmiddagen vil begynne ca. 19.00.
  • Det vil bli anledning til å stå på slottsplassen og langs ruta for å se på paret. Under bryllupet i 1968 var det smekkfullt på slottsplassen - så vær tidlig ute hvis du vil ha en god plass!
  • Pressen vil få egne tribuner. Det vil bli opprettet et eget pressesenter på Grand Hotel, der også simultantolker vil oversette norske kommentarer til vielsen for utenlandske pressefolk. Det ventes over 1000 pressefolk.
  • Gjestelisten er ikke klar, men hoveddelen vil utgjøres av representanter for det «offisielle Norge», medlemmer av europeiske kongehus, nordiske statsoverhoder, kongefamilen og venner, brudens venner og diplomater.
  • 800 gjester vil bli invitert til Domkirken, men bare halvparten vil bli invitert til middag og ball.
  • Det er fra slottets side ikke planlagt noen begivenheter i andre deler av landet, men her er det altså fritt frem for lokale initiativ.
  • Disse blant de involverte i planleggingen: Slottet, Utenriksdepartementet, statsministerens kontor, politiet, biskopen i Oslo, forsvaret, Oslo kommune, pressens utvalg for store mediebegivenheter ved VGs sjefredaktør Bernt Olufsen og foreldrene til Mette-Marit. Slottet ser heller ikke bort i fra at de vil ta kontakt med andre kongehus for å fastlegge detaljer rundt vielsen.
BLENDA-HVIT ELLER OFFWHITE? Hvilken farge blir det på brudekjolen? Fransk grå, kritthvit, eggeskall, offwhite - eller kanskje elfenbenshvitt? Her ser vi kronprinsen og den kommende bruden under en middag på Slottet for det diplomatiske korps tidligere i vinter.
MANGE SPØRSMÅL: Kongelige bryllup er ikke som andre bryllup. Soldater i full givakt opp hele Karl Johan er en av de små forskjellene. Her fra kong Haralds edsavleggelse i 1991.