LA FRAM STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen la i dag fram forslag til statsbudsjett. Nå starter forhandlingene i Stortinget. Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra både Venstre og KrF for å få budsjettet gjennom i Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
LA FRAM STATSBUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen la i dag fram forslag til statsbudsjett. Nå starter forhandlingene i Stortinget. Høyre/Frp-regjeringen må ha støtte fra både Venstre og KrF for å få budsjettet gjennom i Stortinget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Her er budsjettflokene Erna, Siv, Knut Arild og Trine må løse

Knut Arild Hareide advarte mot å provosere KrF i budsjettet. Regjeringen svarer med å fjerne skatteklasse to og presse partiet i familiepolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF mener innsatsen for familiene er for svak i statsbudsjettet. Både KrF og Venstre er misfornøyd med klimasatsingen og vil gi mer til barnehage og skole.

Venstre er for forslaget om skatteklasse to, som det er flertall for i Stortinget. Men regjeringen trenger KrFs støtte til budsjettet. Her er det duket for budsjettkamp i Stortinget.

- Bra for integrering

- Den viktigste grunnen til å fjerne skatteklasse to, er at det er god integreringspolitikk. Det viktigste vi gjør for integrering er å legge til rette for at flere kommer i jobb og tar utdanning. 80 prosent av de som er i skatteklasse to, har minoritetsbakgrunn. Hvis vi klarer å få en større del av personer med minoritetsbakgrunn ut i arbeidslivet, er det et enormt bidrag til integrering, sysselsetting og verdiskaping, sier Jensen til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor kontantstøtten, en annen av KrFs hjertesaker som ifølge forskning også hindrer integrering, ikke røres, svarer Jensen:

- Det er mange sterke meninger om kontantstøtten. Regjeringen har prioritert å fjerne skatteklasse to.

Her blir det kamp

Mens opposisjonen med Ap i spissen tordner og anklager regjeringen for usosiale kutt, økte forskjeller og løftebrudd, er reaksjonene fra partiene regjeringen trenger støtte fra, mer dempede. Men her blir det kamp.

Familie

KrF reagerer sterkt på forslaget om å fjerne skatteklasse to, som gir en gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt.

- Skatteskjerpelse for familier står ikke på KrFs prioritetsliste. Dette går rett på valgfriheten til familien, sier finanspolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

KrF er også mot å øke maksprisen for barnehageplass, og vil gjøre det lettere å kombinere barnehage og deltidsarbeid med kontantstøtte.

Fattigdom og bistand

Venstre vil styrke kampen mot barnefattigdom ved å gjøre barnehagene billigere for alle.

- Vi har allerede forhandlet på plass gratis kjernetid i barnehagen for 3-, 4- og 5-åringer fra familier med en husholdholdningsinntekt på 450.000 kroner eller mindre. Venstre vil utvide ordningen. Dette er tiltak vi vet forebygger fattigdom og øker muligheten for å bryte en sosial arv, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

- Bistandsprosenten er ikke helt i mål. På innretningen har vi også en jobb å gjøre, sier Ropstad.

Lærerne

Venstre vil ha større satsing enn regjeringen legger opp til på etter- og videreutdanning for lærere.

KrF vil ha flere lærere, og en lærernorm med maks 15 elever per lærer i 1. -4. klasse. I budsjettet er det satt av 1, 5 milliarder til etterutdanning av lærere, men ingenting til ansettelse av flere lærere.

Elbilavgifter

Våren 2015 inngikk regjeringen og KrF og Venstre en avtale om bilavgiftene. Her het det blant annet at «fritaket for engangsavgift for nullutslippsbiler forlenges til 2020.»

- Jeg registrerer at regjeringen ikke følger opp avtalen om nullutslippsbiler når de foreslår en engangsavgift som rammer de tyngste bilene, sier Breivik. Han tror ikke regjeringen har tenkt godt nok gjennom konsekvensene av at det blir dyrere å anskaffe seg en Tesla.

KrF er også mot avgiftsøkningen på tunge elbiler. Ropstad mener, som Breivik, at forslaget bryter med avtalen de borgerlige partiene gjorde i 2015.

Tror på enighet

Erna Solberg og Siv Jensen har god tro på borgerlig enighet om budsjettet også denne høsten.

- Jeg opplever forhåndskommentarer fra KrF og Venstre som veldig positive. Så skjønner jeg at de kommer til å være opptatt av å få gjennomslag for viktige ting for seg. Det får vi komme tilbake til når budsjettforhandlingene starter i Stortinget, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg understreker at de hjertesakene KrF og Venstre vil ha inn i budsjettet, går på bekostning av andre saker, for budsjettbalansen må holdes. Men hun tror partiene blir enige.

- Medaljens bakside

Arbeiderpartiet mener regjeringen svikter på de viktigste oppgavene. Aps nye finanspolitiske talsmann Trond Giske finner ikke spor av satsing på å få flere i arbeid.

- Nå ser vi baksiden av medaljen, som vi ikke fikk se i valgkampen. De sa at det ikke er noen motsetning mellom skattekutt og velferdskutt. Nå ser vi at å svekke statens inntekter med 25 milliarder kroner har sin pris. Funksjonshemmede og folk med rusproblemer rammes, sier Giske.

Det skal ikke være slik at når det endelig blir et handlingsrom i økonomien, så er det de svakeste som rammer. Det kom mange offensive ord i trontalen, men nå i budsjettet er det veldig lite handling. Budsjettet bidrar til å få fram tydelige forskjeller, ikke så mye i beskrivelsen, men i viljen til å gjøre det som faktisk trengs. Der er den en enorm forskjell, fortsetter Ap-nestlederen.

- Jeg skjønner at Trond Giske har måttet lete litt for å finne ord og uttrykk å bruke på dette. For i bunn og grunn er det mye Ap er enig i i dette budsjettet, svarer Siv Jensen. Hun fastholder at dette er et statsbudsjett som legger rette for arbeidsplasser, trygger velferdd og sikrer en sosial profil.