Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er budsjettlekkasjene

Fasiten kommer i dag klokka ti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka ti legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2016. 

Allerede tirsdag kveld kom budsjettlekkasjene på rekke og rad. 

Skattekutt: Finansminister Siv Jensen vil gi skattekutt til 90 prosent av skattebetalerne, og erstatte toppskatt med det de kaller trinnskatt, ifølge Dagens Næringsliv

Resultatet vil være at 90 prosent av oss kan få lavere skatt. 

Det har også kommet fram at regjeringen angivelig ønsker å redusere selskapsskatten fra dagens 27 til 25 prosent neste år. NRKmeldte seint tirsdag kveld at denne skatten vil bli kuttet til 22 prosent innen 2018. Utgiftene ved å kutte i de to skattene skal blant annet dekkes inn ved hjelp av trinnskatten. 

I tillegg til kutt i selskapsskatt og inntektsskatt, blir det også et nytt jafs i formuesskatten på rundt 1,1 milliarder kroner, etter det Dagbladet erfarer. 

Helse: Under et besøk i Tromsø i valgkampen la statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie med løfte om 50 millioner kroner til opprettelse av et nytt senter for bedre kreftbehandling ved Universitetet i Tromsø.

Regjeringen vil også gi tilskudd til 2.500 heldøgnsplasser, som i år og i fjor.

Neste år skal alle jenter og kvinner under 26 år få gratis HPV-vaksine.

Sysselsetting: Etter det Dagbladet erfarer, vil regjeringen komme med en pakke av kortsiktige sysselsettingstiltak verd omlag fire milliarder kroner.

Ett av tiltakene skal være tilbud om pedagogisk opplæring av arbeidsledige ingeniører som vil bli realfagslærere.

Ellers vil tiltakene i hovedsak dreie seg om å framskynde vedlikehold av statlige fartøyer, som forsvarsfartøyer og forskningsfartøyer, og vedlikehold av vei, bygg og bane. Tilrettelegging for flere elektriske ferger langs kysten skal også være aktuelt.

Bistand: Nødhjelpsbudsjettet økes med 1 milliard kroner, ifølge lekkasjene.

Samtidig vil regjeringen bruke 10 millioner kroner til kampen mot menneskehandel, mens Politiets utlendingsenhet får 5 millioner ekstra for å styrke asylintegreringen. 

Det blir også foreslått å øke bevilgningene til omsorgssentrene med 65 millioner kroner, mens Husbanken vil få 50 millioner ekstra.

Siem Pilots redningsoppdrag vil forlenges inn i 2016. 

Oljefondet: Regjeringen foreslår å bruke oljepenger tilsvarende 2,8 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2016, etter det NRK erfarer.

Det tilsvarer 193 milliarder kroner.

Bostøtte: I sitt forslag til statsbudsjett for 2016 som legges fram onsdag, foreslår regjeringa å styrke bostøtten med 60 millioner kroner for at ordningen skal bli bedre for barnefamilier med lave inntekter.     

Annet:
Kulturminister Thorhild Widvey har ifølge NRK varslet at regjeringen vil gjøre det gratis å være medlem av frivillighetsregisteret. Tiltaket koster 5,4 millioner.

Ifølge NTB settes det av 1 milliard til digitalisering, blant annet vel 200 millioner til Brønnøysundregistrene, 150 millioner til Nav, 100 millioner til Folkeregisteret og 25 millioner kroner til lansering av nettapotek.

VG melder at momsen på kultur- og transporttjenester økes med 2 prosentpoeng til 10 prosent. Dette inkluderer blant annet kinobilletter, NRK-lisensen museer og store idrettsarrangementer som fotballkamper. Tiltaket skal gi 850 millioner kroner ekstra i statskassen. 

Avisa erfarer også at mat på moms som gis bort blir foreslått fjernet. Slik det er nå, må matprodusentene betale 15 prosent slik mat, også når det gis bort til veldedige organisasjoner.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!