Her er budsjettlekkasjene

Forsvaret ligger an til å bli neste års budsjettvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her lekkasjene fra finansminister Sigbjørn Johnsens pengesekk før dagens formelle framleggelse på Stortinget.

Under Aps landsstyremøte varslet statsminister Jens Stoltenberg at neste års statsbudsjett ikke vil være et budsjett med de store nysatsingene, men heller et såkalt stramt budsjett.

Statsbudsjettet legges fram i sin helhet kl. 10.00 i dag. Samtidig går finansminister Sigbjørn Johnsen på talerstolen i Stortinget for å legge fram regjeringens hovedprioriteringer.

Stramt budsjett
- På flere områder vil vi i det kommende budsjettet foreslå å bruke mindre penger enn det mange forventer seg og ønsker seg. Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

Da finansministeren forlot leiligheten sin i 6.30-tida i morges, var han fornøyd med resultatet.

- Det er et stramt budsjett og jeg er forberedt på at en del blir skuffet. Men sånn som situasjonen er nå blir helheten viktigst. Opposisjonen bør ikke være kritisk, men kjenner jeg dem rett vil de være det uansett. Jeg regner med de ville hatt mer til politiet, sa Johnsen da han dro hjemmefra i dag tidlig.

Dagbladet har samlet mesteparten av de kjente budsjettlekkasjene dagen før budsjettdagen. Samlet sett gir de mange små budsjettnyhetene den siste tiden, et inntrykk på hva regjeringen prioriterer å gi mer penger i 2012.

Satser på skoletapere
• Kunnskapsminister Kristin Halvorsen kunne allerede under valgkampen fortelle at regjeringen vil satse på skoletaperne i neste års budsjett med 20 millioner kroner mer. Pengene skal gå til et spesielt oppfølingsprosjekt for å få flere elevere igjennom videregående skole.

- Det er mange som lærer bedre om man kan gå via det praktiske til det teoretiske. De skal nå følges opp og inn i videregående skole. Nå skal vi altså doble dette antallet elever til 4600, sa Halvorsen til Dagbladet i september.

Fjerner kontantstøtten
• Kontantstøtten blir kuttet for toåringer, men utbetalingen for ettåringene blir styrket. Fra august neste år blir dette de nye satsene for kontantstøtte: Barn som er mellom ett og halvannet år får 5000 kroner, mens satsen blir på 3303 kroner fra barnet er halvannet til to.

Mer til politi og forsvar
• Forsvaret ligger, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå an til å bli en budsjettvinner med 225 millioner i neste års budsjett. Det er et resultat av en opptrappingsplan som totalt vil gi Forsvaret 800 millioner mer å rutte med. En god del av pengene vil gå til bekjempelse av terror.

• Politiet skal også få mer penger til nye stillinger. Blant annet skal helikopterberedskapes styrkes, skriver NRK. Også PST skal få mer ressurser.

Mer til sykehus
• Til NTB kunne helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fortelle at Oslosykehusene vil få 300 millioner kroner mer å rutte med.

• Kommunene får trolig 5 milliarder kroner i nye overføringer. Det er ifølge NRK, en milliard mer enn forventet og en milliard mindre enn det kommunepropisjonen legger opp til.

• I tillegg får kommunene trolig tilført nærmere 5 milliarder kroner som skal gå til å gjennomføre samhandlingsreformen.

Sykefravær
• Regjeringen fjerner ordningen som gir syke og pårørende rett til skattefradrag, skriver VG.
 
I dag får rundt 60 000 nordmenn et slikt fradrag, for å kompensere for utgifter som skyldes sykdom. De rundt 400 millionene regjeringen regner med å spare, skal, ifølge VG, brukes på andre ordninger for denne gruppen.

Flere lekkasjer
• Momsen på mat øker fra 14 til 15, ifølge NRK. Siden Stoltenberg tok over er matmomsen blitt økt med til sammen fire prosentpeng.

• Engangsavgiften på dieselbiler økes. Generelt vil mange biler bli 3-4000 kroner dyrere i innkjøpspris blant annet fordi disse bilene slipper ut skadelige nitrogendioksid.

• 80 milliarder står nå på bok i Forskningsfondet, men regjeringen mener renteinntektene framover vil bli for lave. I statsbudsjettet legges derfor fondet ned, skriver Aftenposten. Regjeringen skal isteden legge fram nye måter å finansiere forskning på.

• Egenkapitalen i det statlige investeringsselskapet Investinor økes med 1,5 milliarder kroner, skriver Nationen.

• Matbutikker i distriktene får doblet den statlige utviklingsstøtten, ifølge Nationen.

• Pendlere med lenger reisevei enn 76 kilometer én vei, får skattelette. Endringene gjelder fra januar, har NTB meldt.

• Miljøorganisasjonene får økt grunnstøtten sin med tre millioner kroner, til 49,5 millioner kroner.

Musikerordningen styrkes med 7,3 millioner kroner, det meste er friske midler. Det skal gi flere norske artister sjansen til å dra på turné.

• Støtten til spillutvikling over kulturbudsjettet skal dobles i løpet av de neste to årene, og regjeringen øker bevilgningene til Norsk filminstitutt med 23 millioner kroner i 2012.

• Statens vegvesen vil trolig få midler til å bygge midtrekkverk på ulykkesstrekningen på E18 i Lavangsdalen i Troms.

• Ifølge NTB vil regjeringen sette av 500.000 kroner til et antikorrupsjonsprosjekt i kommunene.

STRAMMER INN: I dag legger finansminster Sigbjørn Johnsen fram det som trolig blir et stramt budsjett. Nylig møtte Sigbjørn Johnsen, næringsminister Trond Giske, LO-leder Roar Flåthen og Petter Brubakk, direktør i NHO møttes for å diskutere den økonomiske uroen i verden. Foto: Øistein Norum Monsen/ DAGBLADET.
STRAMMER INN: I dag legger finansminster Sigbjørn Johnsen fram det som trolig blir et stramt budsjett. Nylig møtte Sigbjørn Johnsen, næringsminister Trond Giske, LO-leder Roar Flåthen og Petter Brubakk, direktør i NHO møttes for å diskutere den økonomiske uroen i verden. Foto: Øistein Norum Monsen/ DAGBLADET. Vis mer