Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er budsjettlekkasjene

Dette har regjeringen lovet - dette kommer de til å holde. Se listen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Fredag 6. oktober klokken 10.00 skal finansminister Kristin Halvorsen (SV) legge fram statsbudsjettet for 2007.

Men hva har regjeringen lovt - og hva kommer regjeringen til å holde?

Dagbladet.no har laget en oversikt over de viktigste løftene og hva regjeringen mest sannsynligvis vil vedta i årets budsjett.

Saken oppdateres hele uka.

Lørdag 7. oktober skal finansminister Kristin Halvorsen møte Dagbladet.nos lesere.

Trykk på temaet du vil lese om:

Helse

Barnehage

Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Gratis læremidler

Gratis skolemat

Skatt

Bilavgift

Skattefradrag for fagorganiserte

Sykelønnsordningen

Samferdsel

Bredbånd

Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Strømsparing

Kultur

Bistand

Helse

DETTE LOVER DE: 22. september la statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Sylvia Brustad (Ap) fram den nye omsorgsmeldingen.

Der lovte de å bruke flere milliarder kroner i årene som kommer.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Blant forslagene er et nytt investeringstilskudd til bygging av sykehjem- og omsorgsboliger og tiltak for å skaffe 10.00 nye årsverk innen utgangen av 2009. Leder for Kommunens Sentralforbund, Halvdan Skard, mener regjeringen må bevilge en milliard kroner i 2007 for å holde løfte om 10.000 nye årsverk.

Barnehage
DETTE LOVER DE:
Regjeringen har lovt økning av bevilgningen til barnehager i milliardklassen og har flere ganger lovt at full dekning i løpet av 2007 er innen rekkevidde.


DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE:
I dag går 230.000 barn i barnehagen, men det mangler fortsatt 25. 000 barnehageplasser for å nå de rødgrønnes mål om full barnehagedekning innen utgangen av 2007, viser tall fra Kommunenes sentralforbund.

For å få til dette har regjeringen lovt investeringstøtte til midlertidige barnehager.

- Hvis de skal opprettholde barnehageløftet må de bevilge to milliarder kroner ekstra, sier daglig leder i Private Barnehagers Landsforbund, Arild M. Olsen, til Dagbladet.no. Han tror ikke regjeringen kommer til å følge opp dette.

- Dette er bare et nytt eksempel på at regjeringen har lovt mer enn det de har penger til, sier Olsen.

Gratis læremidler

DETTE LOVER DE:Regjeringen vil innføre gratis læremidler over en treårsperiode.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: I årets statsbudsjett settes det av 373 millioner kroner som rekker til alle vg2-elever neste skoleår. I 2008 følger vg3-elevene etter, og i 2009, samme år som stortingsvalget, skal ringen etter planen være sluttet.

Den totale kostnadene for løftet er over 1, 2 milliarder kroner.

Mer om kunnskapsløftet.

Gratis skolemat

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen å innføre en ordning med frukt og grønt i skolen og legge til rette for forsøksordninger med skolemat.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Men norske skoleelever får ikke en eneste gratis gulrot fra regjeringen i 2007, melder VG. Frukt- og grønntordningen utsettes nemlig enda ett år.

Skatt

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å videreføre den samlede skatte- og avgiftsnivået som gjaldt for 2004. Hvis de følger opp dette vil skattetrykket øke med over to milliarder kroner.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Mer toppskatt og færre fradrag fra formuesskatt. Det mener mange vil være Kristin Halvorsens skatteprofil i det nye statsbudsjettet. Skattetrykket skal som sagt justeres tilbake til 2004-nivå og de fleste tror dette vil ramme de høytlønte og de med formue hardest. Det store spørsmålet er hvem som skal regnes som høytlønte?

Den viktigste grunnene for å gjøre dette vil være for å dempe det private forbruket - så ikke renta går i været.

Ifølge Nettavisen vil et av tiltakene kunne være å justere likningsverdien på boliger med 10-15 prosent, slik at de med formue og god råd rammes.

Trolig vil også regjeringen øke matmomsen fra 13 til 14 prosent. Gjennom å øke matmomsen med en prosent får regjeringen inn anslagsvis 500 millioner mer i statskassen.

Bilavgift

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å gjennomføre en omlegging av bilavgiften «for å stimulere til sikrere og mer miljøvennlige biler.»

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Mange mener at de kommer til å legge fram et nytt bilavgiftsregime allerede i dette statsbudsjettet.

Hovedpoenget vil bli at bilavgiftene i langt større grad skal fastsettes ut fra bilens CO2-utslipp. Dette betyr at fra neste år vil biler med lave CO2-utslipp få en lavere beskatning enn biler med høyere CO2-utslipp.

Skattefradrag for fagorganiserte

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lover de å øke fradraget for fagforeningskontingenten til dobbelte av dagens nivå.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Regjeringen har lovt å øke skattefradraget for fagorganiserte med 450 kroner, meldte Dagsavisen for noen uker siden. Dermed får LO-leder Gerd-Liv Valla en av sine hjertesaker oppfylt allerede i dette statsbudsjettet. For LOs medlemmer utgjør den en samlet skattelette på 100 millioner kroner.

Sykelønnsordningen

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Sykefraværet stiger voldsomt og i innspurten av budsjettet fikk finansminister Kristin Halvorsen på bordet en regning på over 4 milliarder kroner mer til sykelønn og trygd i 2007 enn det som var tenkt. Det vil skape store problemer for regjeringen og mesteparten av skatteøkningen vil kunne bli spist opp av det stigende sykefraværet.

Derfor forsøkte regjeringen å legge mer av det økonomiske ansvaret over på arbeidsgiverne. Noe som møtte sterke reaksjoner fra partene i arbeidslivet.

I en svært ydmykende prosses for statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen ble det enighet med NHO og LO om å sette ned et

utvalg som skal forsøke å løse konflikten rundt Regjeringens forslag til endring av sykelønnsordningen.

Tidsfristen er 1. november, og regjeringens betingelse er at innsparingen på 2,5 milliarder ikke blir rokket ved.

Samferdsel

DETTE LOVER DE: Det første året maktet Stoltenberg-regjeringen ikke å øke bevilgningene med en milliard hver til vei og bane, slik det ble lovet i Soria Moria-erklæringen. Man da var jo mye av budsjettet også låst av den foregående regjeringens behandling. Nå må imidlertid de rødgrønne vise at de følger opp sin erklæring, det kan ikke skyldes på andre, mener flere kommentatorer.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Samferdselsminister Liv Signe Navaresete (Sp) har flere ganger lovet mer til vedlikeholde av veier på neste års statsbudsjett. Senest til Fjordnes Tidende for en uke siden. Men hvor mye er ennå uklart - summen har variert fra 700 millioner til over en milliard. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete varslet i går at regjeringen vil bruke 450 millioner kroner i statsbudsjettet til å legge bedre til rette for frakt av gods på bane. Blant annet forsvinner elavgiften for godstog.

Bredbånd

DETTE LOVER DE: Regjeringen har lovt full bredbåndsdekning innen 2007.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Ekspertene fnyser av bredbåndsatsingen og tror ikke regjeringen vil klare å holde løftet, ifølge Nationen.

Strømsparing

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å satse på strømsparing og fornybar energi.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) har varslet en støtteordning for strømsparing, melder NTB. Ordningen går i korthet ut på at innkjøp av pelletskaminer vil bli støttet med 4000 kroner, innkjøp av varmepumper i vannbårne oppvarmingsystemer får 10.000 kroner i støtte, mens styringssystemer for strømsparing får 4000 kroner i støtte. Ordningen skal administreres av Enova.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Støtteordningen for vindkraft vil kun sikre utbyggere et tilskudd på 8 øre per kilowattime (kwh) i tillegg til fast markedspris.

- Dersom disse tallene stemmer, vil det bety en katastrofe for vindkraftenergien, sa Ane Kismul, leder i Norsk Vindkraftforening, til NRK i forrige uke.

Kultur

DETTE LOVER DE: Det er store forventninger til det planlagte kulturløftet.

Kulturløftet er Arbeiderpartiets, SVs og Senterpartiets felles prioriteringer for norsk kulturpolitikk de neste 10 årene.

Partene er enige om femten hovedprioriteringer som samlet skal gi et løft for norsk kulturliv.

Den rødgrønne regjeringen vil finansiere løftet ved å sette av én prosent av statsbudsjettet til kulturformål innen 2014.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE: Regjeringen har varslet at de hvert fall vil bevilge 250 millioner neste år for å holde dette løftet. Det har statssekretær Randi Øverland fra Kultur- og Kirkedepartementet lovt Tjenestmannsbladet.

Bistand

DETTE LOVER DE: I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen at bevilgningene til utviklingssamarbeid skulle nå målet om 1 prosent av bruttonasjonalinntekten og at innsatsen deretter skulle trappes ytterligere opp.

DETTE KOMMER DE TIL Å GJØRE:- Regjeringen når ikke målet om å sette av 1 prosent av bruttonasjonalinntekten til utviklingshjelp i neste års statsbudsjett, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NRK.

I tillegg varsler Solheim at Norge vil slette 520 millioner av gjelden knyttet til skipseksportkampanjen på 1970-tallet. - Jeg er svært glad for at vi nå får slettet denne gjelda, sier utviklingsminister Erik Solheim.

MILLIARDLØFTE:Det første året maktet Stoltenberg-regjeringen ikke å øke bevilgningene med en milliard hver til vei og bane, slik det ble lovet i Soria Moria-erklæringen. Mange håper nå at regjeringen skal holde løftet sitt.
KULTURLØFTET?:Den rødgrønne regjeringen vil finansiere kulturløftet ved å sette av én prosent av statsbudsjettet til kulturformål innen 2014.
BARNEHAGE:Regjeringen har lovt at full barnehagedekning i løpet av 2007 er innen rekkevidde.
STRØM:I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å satse på strømsparing og fornybar energi.