ÅRETS BULKEDAG: I dag er årets største bulkedag. 1. juledag bulker vi imidlertid mindre enn noen annen dag i året. Foto/Grafikk: Gjensidige forsikring / Dagbladet
ÅRETS BULKEDAG: I dag er årets største bulkedag. 1. juledag bulker vi imidlertid mindre enn noen annen dag i året. Foto/Grafikk: Gjensidige forsikring / DagbladetVis mer

Her er bulkekalenderen

I dag vil nordmenn bulke biler for nærmere 30 millioner. Men 1. juledag ser folk ut til å holde seg inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gå inn på et vanlig kjøpesenter klokka 10 om morgenen i oktober og det er ingen mennesker der. Gå inn nå et par uker før jul og det er fullt kaos, sier Arne Voll i Gjensidige forsikring.

Gjensidige har sett på tallene for antallet bilbulkinger månedsvis gjennom ti år, og det er ingen tvil om at dagene fremover mot julaften er verst. 22 og 23 desember bulker nesten dobbelt så mange som 22 og 23 juli, og i dagene før julaften bulker nordmenn for nærmere 30 millioner - hver dag.

- Det har jo noe å gjøre med at det er mange biler ute, og mange er stressa i dagene før julaften. Samtidig får vi stadig flottere og større biler, og vi vil helst parkere så nærme inngangen til butikken som mulig, sier Voll.

Fram mot jul øker antall meldte skader i snitt med rundt 30 prosent. I dagene rett før jul skjer det mer enn 50 prosent flere skader enn normalt.  

Sier ikke ifra Voll forteller at dagene før jul domineres av ulike parkerings- og ryggeskader. Og en liten bulk fra en handlevogn kan koste flere tusen kroner. I snitt vil skadene koste deg mellom 15-20 000.

Ofte er trange og overfylte parkeringshus og parkeringsplasser åstedet for julebulkingen.

- Det er fort gjort å komme borti en bil med handlevogna eller at ungene smeller bildøra inn i nabobilen. Vi regner med at godt over halvparten av alle som opplever å få bulker også opplever at personen som har gjort det ikke sier ifra, sier Voll.

- I tillegg er det lett å rygge borti en søyle eller andre ting hvis det eneste du tenker på at at ungene maser eller at du ikke er ferdig med julegavene.

Mindre 1. juledag Nå som et lavtrykk beveger seg innover Sør-Norge fra i kveld av blir det ekstra vanskelige kjøreforhold på mange veier, spesielt i Rogaland.

Ettersom julaften i dag faller på en mandag tror Voll at lørdagen og søndagen før vil bli årets store bulkedager. Ser du på statistikken faller nemlig antallet skader ned til årets laveste den 25. desember. I snitt reduseres antall skademeldinger til «bare» 466 denne dagen.

- Da går nok lufta ut av mange av oss. Stresset er over og vi siger ned i sofaen. Noen er kanskje ute på familiebesøk, men det er sjelden mye trafikk, sier Voll.

Voll anbefaler å være tidlig ute hvis du har mulighet, og å prøve å parkere et stykke unna alle de andre bilene.

- Ikke parker rett foran inngangsdøra, og prøv å rygg inn, da blir det så mye lettere når du skal ut. Noen ganger parkerer folk så tett av du trenger boksåpner for å komme deg ut.

De vanligste skadene i førjulstiden er:  
• Rygge- og parkeringskader
• Påkjørsel bakfra
• Rundkjøringer og veikryss

22. DESEMBER: Dagene før julaften er uten tvil dagene da flest bulker. 25. desember synker imidlertid antall ulykker drastisk.
22. DESEMBER: Dagene før julaften er uten tvil dagene da flest bulker. 25. desember synker imidlertid antall ulykker drastisk. Vis mer