Ny fastlegerapport:

Her er byttekøene lengst

Det er en pasientrettighet å bytte fastlege, men kun én av ti fastleger har ledige plasser, viser en rapport fra nettstedet Legelisten.no. To fylker skiller seg ut.

LANGE VENTETIDER: I denne byen risikerer mange av innbyggerne å vente fire år eller mer på å få byttet fastlege, viser rapporten til Legelisten.no. Foto: Carina Johansen / NTB Tema
LANGE VENTETIDER: I denne byen risikerer mange av innbyggerne å vente fire år eller mer på å få byttet fastlege, viser rapporten til Legelisten.no. Foto: Carina Johansen / NTB Tema Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekrutteringsutfordringer, ekstrem arbeidsbelastning og fastleger som slutter: Fastlegekrisa har blitt et kjent begrep for de fleste.

Når 175 000 nordmenn står uten fastlege, er det kanskje ikke så overraskende at køene for å bytte fastlege er lange.

For mange kan de faktisk bli årelange, viser en ny undersøkelse utført av Legelisten.no i samarbeid med førsteamanuensis i helseledelse ved Universitetet i Oslo, Helge Skirbekk.

Dette på tross av at retten til å bytte fastlege inntil to ganger i året er nedfelt i pasientrettighetene.

I slutten av august 2022 sto 258 000 nordmenn, rundt fem prosent av befolkningen, i kø for å bytte fastlege.

- Jeg var klar over at det var et problem, men det overrasket meg at det var så omfattende. Å ha veldig lange ventelister, opp mot årevis, er svært uheldig for gode tillitsforhold, sier Skirbekk til Dagbladet.

Her er køene kortest

Rapporten også viser at:

  • 70 000 personer står på lister med beregnet ventetid under ett år
  • 140 000 personer står på ventelister med beregnet ventetid ett til fire år
  • 38 000 personer står på ventelister med beregnet ventetid på fire år eller lenger

Skirbekk ved UiO mener det er problematisk av flere årsaker.

- Til fastlegen skal du kanskje dele hemmeligheter du ikke deler med noen andre, eller kle deg naken. Da er man avhengig av et godt tillitsforhold, sier han.

MEDISINSK SOSIOLOG: Helge Skirbekk er førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og professor i helsekompetanse ved Lovisenberg diakonale høgskole. Foto: Elisabeth H. Lange
MEDISINSK SOSIOLOG: Helge Skirbekk er førsteamanuensis ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og professor i helsekompetanse ved Lovisenberg diakonale høgskole. Foto: Elisabeth H. Lange Vis mer

Førsteamanuensen påpeker at et manglende tillitsforhold kan få mer alvorlige konsekvenser. For eksempel at man ikke vil følge legens anbefalinger.

- Kanskje vil du ikke la deg undersøke, eller fortelle det legen trenger å vite for å stille en diagnose. Derfor vil tilliten ha stor betydning for det videre forløpet i en behandling, sier Skirbekk.

Hvor lenge du må vente avhenger imidlertid av hvor i landet du bor. I fylkene Troms og Finnmark, Innlandet og Oslo har rundt én av fem fastleger ledige plasser.

Brutt ned på kommuner kommer Bærum (18 %), Kristiansand (15 %) og Asker (25 %) godt ut.

Fullt i 150 kommuner

I motsatt ende av skalaen finner vi Vestfold og Telemark og Rogaland. Der har henholdsvis fire og tre prosent av fastlegene ledige plasser på sine lister.

Bor du i Rogaland og er misfornøyd med din nåværende fastlege, er risikoen stor for at du ikke får byttet med det første. I 14 av fylkets 22 kommuner har nemlig ingen av fastlegene ledige plasser.

Dette inkluderer blant annet Rogalands åtte mest folkerike kommuner, som Stavanger, Sandnes, Karmøy og Haugesund. De er blant landets 150 kommuner hvor ingen av fastlegene har ledige plasser på sine lister.

Skiller seg ut

Sandnes skiller seg særlig ut. Der har hver femte fastlege estimert ventetid på fire år eller lenger.

I kommunene Fredrikstad, Ålesund, Moss og Skien har én av ti fastleger samme estimerte ventetid.

Fulle legelister er ikke bare et problem i Rogaland. Heller ikke i to av landets mest folkerike byer, Bergen og Trondheim, har noen fastleger ledige plasser, ifølge rapporten.

Situasjonen er lik i Tromsø, og i Drammen har bare én av hundre fastleger mulighet til å ta imot nye pasienter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer