Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Cameron Diaz og Erik Solheim sammen

Erik Solheim er i godt selskap med holywoodstjerna Cameron Diaz om å være en av årets miljøhelter.

HELT: Skuespilleren Cameron Diaz er kåret til en av årest miljøhelter, og roses for sin innsats blant annet i en YouTube-video for å engasjere til miljøkamp. Foto: AP Photo
HELT: Skuespilleren Cameron Diaz er kåret til en av årest miljøhelter, og roses for sin innsats blant annet i en YouTube-video for å engasjere til miljøkamp. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tidligere denne måneden skrev Dagbladet at Time Magazine har kåret miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, til en av årets miljøhelter. Nå er magasinet klart, og 5. oktober kommer Time sitt "Heros of Environment"-magasin i hyllene.

Sammen med Obama-team
Og Erik Solheim er i godt selskap som miljøhelt. Blant andre vinnere finner vi hollywoodstjerna Cameron Diaz, samt president Barack Obamas miljøteam i regjeringen, innenriksminister Ken Salazar, energiminister Steven Chu, leder for klimaavdelingen, Carol Browner, og lederen for miljøbyrået (EPA), Lisa Jackson.

Her er Time sin listen over årets miljøhelter

I bladets innledningen skriver Time at:

"Vi håper at våre miljøhelter vil bidra med inspirasjon og til handling. De er helter fordi de har bestemt seg for å oppdage hvilke muligheter dette er."

 
Diaz drar ikke ned på do

Superstjerna Cameron Diaz er oppført på listen over miljø-visjonærer og ledere. Time skriver at Diaz ikke bare er en dum kjendis som snakker om miljøet, men at hun stiller også spørsmål.

Magasinet trekker frem Diaz' YouTube-film, Cameron Diaz Saves the World, som et tegn på et ektefølt miljøengasjement.

Andre miljø-bevis er blant at Diaz betaler klimaavgifter på alle sine reiser, og at hun på The Tonight Show fortalte at hun ikke trekker ned i do etter å ha urinert.

Diaz forteller til Time at hun fikk ideen til miljøvideoen da hun oppdaget, i motsetning til Britney og Paris, så har ikke planeten vår en pressetalsmann.

-Den har det nå, bemerker Time.

Imponert over Norge

Solheim blir intervjuet over hele to sider, og Time lar seg imponere over at Solheim ikke bare hadde en, men hele to ministerposter i den forrige regjeringen:

- En skulle tro at det å være miljøvernminister i et middels stort europeisk land ville holde folk mer enn opptatt. Men for Norges Erik Solheim, er det bare halve jobben. 54-åringen kombinerer vervet med rollen som utviklingsminister.

Time skriver at Norge er en av de grønneste landene i Europa, og trekker frem prosjekter som regnskogsprosjektet, miljørensning, skatt på utslipp og klimakutt:

-Norge har ambisiøse mål som ikke bare overstiger kravene fra Kyoto, men har også et mål om å bli karbonnøytrale innen 2030.

Time påpeker også at Norge trass i klima-flinkis, også er en av de største eksportørene av hydrokarbon:

- Dette betyr at selv med utslippskutt hjemme, har Norge stor profit på å selge en karbon til andre land.

- Solheim er for å kutte ned på hydrokarbon-industri, og gi mer statlig støtte til fornybar industri. I mellomtiden fungerer regnskogprosjektet som en slags forsonene handling: Pengene Norge donerer til regnskogprosjektet blir betalt for med "våre oljeinntekter" påpeker Solheim, skriver Time.

Velfortjent

Da Dagbladet skrev at Solheim er miljøhelt, mente miljøvernere i Norge at det var velfortjent:

Leder i Bellona, Frederic Hauge, fikk selv samme tittel av Time Magazine i 2007. Han mener det er vel fortjent at Solheim er en av årets internasjonale miljøhelter:

- Erik har hatt et utrolig langvarig engasjement for miljøet, og dette er veldig velfortjent. Jeg vet hvor mye og hvor hardt han jobber, sier Hauge.

- Internasjonalt har Solheim gjort mye bra. Det er sjeldent man er stolt av Norges klimapolitikk, men i internasjonale sammenhenger er jeg veldig stolt. Det er mange grunner til å skryte, sier leder av Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum.

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, er enig i rosen, men mener Soleheim må gjøre mer hjemme:

- Han bør være glad det ikke er utslipp på hjemmebane i som gjelder i denne kåringen. Her må vi bli mye flinkere, og få ned utslipp av klimagasser. Det holder ikke bare vinne på bortebane, sier Haltbrekken.

NORSK HELT: The Time skriver at Norge er en av de grønneste landene i Europa, og trekker frem prosjekter som miljørensning, skatt på utslipp og klimakutt. Erik Solheim får heltetittel. Foto: Jaques Hvistendahl
NORSK HELT: The Time skriver at Norge er en av de grønneste landene i Europa, og trekker frem prosjekter som miljørensning, skatt på utslipp og klimakutt. Erik Solheim får heltetittel. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling