SETTER KARAKTERER: Eli og Carl Ivar Hagen har vært et sentralt par i politikken. Nå gir Carl Ivar sine politiske motstandere karakterer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SETTER KARAKTERER: Eli og Carl Ivar Hagen har vært et sentralt par i politikken. Nå gir Carl Ivar sine politiske motstandere karakterer. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Her er Carl I. Hagens politiske karakterbok

Den største seieren, den største tabben og det som reddet ekteskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Norsk samfunnsdebatt ville vært atskillig fattigere og kjedeligere uten Carl I. Hagen. I fire tiår har den politiske sluggeren engasjert, irritert og utfordret. Tirsdag fyller Hagen 70 år og skal feires av politiske venner og motstandere med mottakelse i Oslo.

HER ER KARAKTERENE: Jens Stoltenberg: Jens er en vanskelig motstander. Jens er kunnskapsrik og flink til å holde fokus. Vi har hatt uttallige debatter, helt siden skolevalgene på 80-tallet. Kåre Willoch: Willoch hadde en spesiell form som ga ham overtak. En sånn litt arrogant jeg-alene-vite, du-tar-feil og jeg-kan-fakta-bedre-enn-deg-holdning. Willoch kom bare ut av det når jeg beskyldte ham for å bedrive sosialistisk politikk, det likte han dårlig.Kristin Halvorsen: Vi hadde temperamentsfulle debatter på TV. Kristins hersketeknikker var velkjente, hun kunne legge armen rundt meg og si: «Jammen Carl da, dere gutta...». Men Kristin var flink, det skal hun ha. Gro Harlem Brundtland: Jeg har alltid hatt stor respekt for Gro. Hun trivdes nok best som statsminister og likte seg ikke i Stortinget. Som debattmotstander var hun litt over middels vanskelig.Jan P. Syse: Syse var en flink debattant. Et godt menneske som gikk bort alt for tidlig. Det var umulig å bli sint på ham. Dessuten var Syse en fantastisk festtaler.Anne Enger (Lahnstein): Henne hadde jeg et ambivalent forhold til. Hun prøvde å skyve oss ut i det ytterste mørket som spedalske. Jeg gir Anne pluss for evnen til å snakke direkte til folk flest, ikke bare til akademikerne.Erik Solheim: Solheim var en meget folkelig og dyktig politiker, som appellerte til sine velgere. I debattene var han alltid prinsipiell og ryddig. Erna Solberg: Hun har vokst med oppgavene og er mye bedre som partileder og statsminister enn hun var som stortingsrepresentant. Hun ble hausset opp som kommunalminister med merkelappen Jern-Erna uten grunn.    Kjell Magne Bondevik: Litt bedreviter, som prøvde å ape etter Kåre Willoch. Forfektet at han liksom hadde et bedre menneskesyn enn oss andre og så litt ned på oss i Fremskrittspartiet, selv da han styrte på basis av våre stemmer. Thorbjørn Jagland:   Jagland var ofte uklar og utenfor hovedsporet i debattene. Jeg syntes det ofte var vrient å forstå hva han egentlig snakket om. Men vi fungerte godt sammen i presidentskapet i Stortinget.

Foran den store dagen har Carl I. Hagen lovet oss å kaste terning på sine hardeste debattanter gjennom tidene. Men først noen ord om de opplevelsene som sterkest har preget det politiske livet til Fremskrittspartiets gründer og mangeårige partileder.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn