«BRIGHT LIGHT»: Dette offentlige bygget i Bucuresti fungerte som skalkeskjul for CIAs fengsel i kjelleren. Foto: AFP
«BRIGHT LIGHT»: Dette offentlige bygget i Bucuresti fungerte som skalkeskjul for CIAs fengsel i kjelleren. Foto: AFPVis mer

Her er CIAs hemmelige fengsel

Kodenavn «Bright Light» lå midt i boligstrøk i Romania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen år etter 11. september 2001 begynte det å komme stadig mer troverdige rykter om at den amerikanske etterretningstjenesten holdt fanger fra terroristjakten skjult i ukjente fengsler i utlandet, også i Europa.

I dag avslører nyhetsbyrået AP at en av de største hemmelighetene i «krigen mot terror» var plassert midt i et boligstrøk i Bucuresti, like ved jernbanen i den rumenske hovedstaden.

Fra utsiden framsto bygget som «Det nasjonale kontoret for gradert informasjon» (ORNISS), en heller kjedelig dokumenttjeneste.

Dynket i vann Men i kjelleren drev CIA-agentene et fengsel der noen av del aller viktigste terrormistenkte ble plassert - blant dem Khalid Sheik Mohammed, hjernen bak 9/11-angrepene. Etterretningsagentenes kodeord på fengselet var «Bright Light» - «skarpt lys».

Ifølge APs kilde var de seks fengselscellene laget med en fjærende konstruksjon i gulvet, for å desorientere og holde fangene ute av balanse. I tillegg til at de hadde følelsen av å ikke ha fast grunn under beina, ble fangene den første måneden av oppholdet tvunget til å holde seg våkne og ble gjerne dynket i vann, slått eller plassert i ubehagelige posisjoner.

Angivelig ble torturmetoden waterboarding, som Sheik Mohammed ble utsatt for i stort omfang, ikke brukt i akkurat dette fengselet.

Fikk halalmat Etter de innlendende, intense avhørene skal fangene i kjelleren ha fått regelmessig medisinsk tilsyn, tannlegehjelp og ellers «bra» behandling. Glattcellene var utstyrt med ei klokke og ei pil som pekte mot Mekka, og det ble flydd inn halalmat fra Frankfurt til de muslimske fangene.

CIA-offiserene som jobbet i de hemmelige lokalene måtte holde seg skjult, og både sov og spiste i bygningen i 90 dager før de fikk avløsning.

Noen voldsom fysisk sikring av «Bright light», var ikke nødvendig, siden få ville tørre å snoke rundt en offentlig bygning i et land der mange rumenere ennå frykter sikkerhetstjenestens overvåkning av egne borgere, skriver AP.

- Ingen kjennskap Fengselet i Romania, som ble bygget i 2003, var en del av et nettverk av «svarte» lokaler som CIA drev i hemmelighet  i Thailand, Litauen og Polen. Disse fengslene skal ha blitt stengt i mai 2006, da fangene ble flydd til blant annet Kabul og etterhvert Guantanamo.

I dag nekter ennå myndighetene i de europeiske landene for at de noensinne har bistått amerikanerne med de torturlignende avhørsmetodene, som foregikk i skjul for overnasjonale organer og menneskerettighetsgrupper.

- Vi er kjent med kritikken, men har ingen kjennskap til dette, sa den rumenske presidenten Traian Basescu til AP i september.

Praksisen med hemmelige fengsler i utlandet ble helt avsluttet av Barack Obama. da han ble president i 2009.

BOLIGOMRÅDE: Fordi man antok at rumernes frykt for sikkerhetsmyndighetene var nok til å holde dem unna det offentlige bygget, skal det ikke ha vært nødvendige med noen omfattende fysiske sikring. Foto: AFP / SCANPIX
BOLIGOMRÅDE: Fordi man antok at rumernes frykt for sikkerhetsmyndighetene var nok til å holde dem unna det offentlige bygget, skal det ikke ha vært nødvendige med noen omfattende fysiske sikring. Foto: AFP / SCANPIX Vis mer