Her er Dagbladets dom over kveldens partilederdebatt

Ingen fikk over terningkast fire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Duellen mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg:
Støre:

Solberg:

Alle var spente på hvordan Jonas Gahr Støre ville håndtere dagens duell mot statsministeren, etter en svært dårlig generalprøve i forrige uke. Tema ble kommunereformen, ikke i utgangspunktet et strålende tema for Ap-lederen hvis parti har byttet standpunkt i debatten og begge partiene stort sett er enige. Støre var mye bedre enn sist, men Solberg langt mer offensiv og dermed hakket foran.

Støre var tydeligere i denne debatten enn Ap har vært om kommunereformen den siste tida. Begrunnet godt hvorfor tidsfrister er dumt og lokal forankring er viktig: Tvang er en dårlig motivasjon for samarbeid. Forklarer bedre enn før, men ikke fullgodt hvorfor Ap er mer skeptiske etter å ha sett reformen enn tidligere.

Solberg forklarte også godt hvorfor det er viktig med en frist for oppsummering, og at det er en prosess som er både viktig og vanskelig. Forklarer at dette handler om politisk lederskap. Skulle ønske at Ap også brukte tida på å forklare sine hvorfor dette er nødvendig. Langt bedre i duell enn i bred debatt, personlig, faktabasert og offensiv.

Partilederdebatten:
Erna Solberg (H)
Hovedbudskap:
Forsvarer vekstfremmende skattekutt. Mener regjeringen kombinerer investering i grønne arbeidsplasser med fortsatt utvikling av olje- og gassnæringen. Det trengs nasjonalt lederskap for kommunereformen. Forsvarer både flyktningavtalen og Frp's motstand.

Vår vurdering: Debattveteranen opptrer med oversikt og autoritet. Viser til at fire av fem arbeidsplasser de siste åra er skapt i Høyre-styrte kommuner, men kan fortsatt ikke dokumentere at kutt i formuesskatten gir arbeidsplasser. Utfordrer Ap-lederen om kommunereform. Sliter med Siv Jensen, og må bruke store deler av debatten på å forsvare sin regjeringspartner.

Sitatet: Det er ikke sånn at du knipser med fingrene, så er arbeidsplassene der. 

Terningkast:

Jonas Gahr Støre (Ap)
Hovedbudskap: Regjeringen er for lite offensive, hele folket må i arbeid. Da vi satt i regjering møtte vi dette med tiltak framfor skatteletter. 50 prosent av skattelettene går til de 5 prosent rikeste i landet.

Vår vurdering: På offensiven, klarte å snu debatten til sin banehalvdel, fra skattelette fellesskap. Langt bedre på forskjellene mellom regjeringens tiltak i krisetider, og Arbeiderpartiets. 
   Sitatet: Det som er forskjellen på deg og meg, Erna Solberg, er at din løsning alltid er å senke skattene. Ikke å satse på fellesskapet. Ap har vært bedre til å skape jobber enn når Høyre gjennom 40 år. Angriper Høyre og regjeringens klokkertro på skattekutt. Økte forskjeller hemmer vekst. Mener regjeringen er for passiv mot økende arbeidsledighet. Har tillit til at kommunene velger.
 
Terningkast:


Siv Jensen (Frp)
Hovedbudskap: Kommunevalget blir en folkeavstemning om innvandring fra Syria. Vi skaper trygghet for dem som nå jobber i den utsatte oljenæringer, samtidig som vi satser på fornybar energi. Skattereduksjoner gir økte investeringer. Mener søndagsåpne butikker handler om mitt og ditt valg.

Vår vurdering: Erfaren debattant som velger sine kriger. Forsvarer Frp's syn på Syria-flyktningene, men er soft i duellen om samarbeidspartner KrF om søndagsåpne butikker.

Sitatet: Verken Høyre, Ap eller noen av oss andre skaper arbeidsplasser. Det er det gründerne og eierne som gjør. 

Terningkast:
 

Knut Arild Hareide (KrF)
Hovedbudskap: Det politiske Norge bør gå sammen om grønn omstilling og skattereform til felles besteHardt ut mot Siv Jensen. Den verste flyktningekatastroren ettet andre verdenskrig

Vår vurdering: Får applaus for sterkt og tydelig angrep mot Siv Jensens utspill om Syria-flyktninger, og at "landets finansminister oppfordrer til boikott av mennesker i nød." Som vanlig god på morsomheter og onelinere. Regjeringens argeste kritiker i asyldebatten, tar bortimot farvel med regjeringssamarbeidet til høyre.

Sitatet:
Kjære Siv, vi har gjort ting sammen som ikke er så klokt (plastposeavgiften).

Terningkast:

Trine Skei Grande (V)
Hovedbudskap:
Vi må først og fremst satse på kollektivtrafikk, forskning og små og mellomstore bedrifter. De rødgrønne gjorde ikke jobben sin, vi får til dette i samarbeid med regjeringen.

Vår vurdering: Mener Venstre får til grønnere politikk med Frp enn de rødgrønne fordi det grønne skiftet skjer gjennom grønne skatter.

<strong>KRISTELIG FOLKEPARTI:</strong>KrF-leder Knut Arild Hareide.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRISTELIG FOLKEPARTI:KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Sitatet: Jeg vil heller han noen som ikke tror på noe men gjør noe, enn noen som tror mye men ikke gjør noe.

Terningkast: 

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
Hovedbudskap: Vi har naturressurser nok. Offentlig sektor må kjøpe mer norsk og bygge norsk industri og norske arbeidsplasser. Det  er mulig å integrere 8000 flyktninger over tre år, men vi må gå ned på 1500 flyktninger per år.

Vår vurdering: Får inn spark om skatt mot sentrumskonkurrent Knut Arild Hareide, som har snakket om selskapsskatt lenge, men som støtter regjeringens kutt i formuesskatt.

<strong>VENSTRE:</strong> Venstre-leder Trine Skei Grande. 

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VENSTRE: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sitatet: Du har prioritert Høyres kjernevelgere, ikke dine egne. (til Siv Jensen)

Terningkast:

Rasmus Hanson (Miljøpartiet de Grønne)
Hovedbudskap: Stortinget har sovet i timen og ikke satset på grønne arbeidsplasser. Norge har enorme muligheter. Avviser at partiets anti-oljepolitikk vil ramme folks velferd. Velferd er mer enn lommeboka, et spørsmål om livskvalitet. Mener Frp undergraver muligheten for å ta imot flere flyktninger framover

Vår vurdering: Satser alt på sitt grønne budskap, blir noe monoman. Klar og tydelig om Syria-flyktningene.

<strong>SENTERPARTIET:</strong> Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jacques Hvistendahl
SENTERPARTIET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Sitatet: Et grønt skifte er et skifte, ikke å fortsette å investere i oljevirksomheten.

Terningkast: 

Audun Lysbakken (SV)
Hovedbudskap:
For et varmere samfunn, mot markedsliberalisme. Investere i grønn industri og i fellesskapet.

Vår vurdering: Fikk lite taletid, men brukte den godt. Som vanlig sterk retoriker, mot markedsliberalisme, for at stat og kommune bidrar til arbeidsplasser.

<strong>MILJØPARTIET DE GRØNNE:</strong> Leder av Miljøpartiet de Grønne Rasmus Hansson. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MILJØPARTIET DE GRØNNE: Leder av Miljøpartiet de Grønne Rasmus Hansson. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Sitatet: Sannheten er at Høyre, Frp og Ap er like som tre dråper olje.

Terningkast:

SOSIALISTISK VENSTREPARTI: SV-leder Audun Lysbakken
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SOSIALISTISK VENSTREPARTI: SV-leder Audun Lysbakken Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer