Her er datasporene

For å bevise at drapet på Benjamin Hermansen ble utført med overlegg, jakter politiet på bevis for at de drapssiktede nynazistene møtte sitt offer på nettet før drapet. Klarer etterforskerne å dokumentere det risikerer de seks siktede nynazistene 21 års fengsel. Her er loggene politiets eksperter i dag skal sjekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å kunne bevise at det har vært kontakt mellom de siktede og drapsofferet, må politiet fastslå tre ting:

  • At de har vært på nett samtidig.
  • At de har vært på samme pratekanal.
  • At de faktisk har hatt kontakt med hverandre.

- Dette verken kan eller vil jeg kommentere, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Han bekrefter likevel at politiet har fått opplysninger om at Benjamin Hermansen har pratet på nettet under kallenavnet «Baloo».

Årsaken til at Abrahamsen holder kortene i datasporet inntil brystet, er at det ikke er kriminalpolitiet som arbeider med denne delen av etterforskningen.

Kriminalpolitiet i Oslo har fått hjelp fra både Politiets overvåkingstjeneste og Økokrim, som besitter kunnskap om data.

Elektroniske fingeravtrykk

For å bevise at Benjamin Hermansen og hans kamerater på Holmlia har vært på nettet samtidig med de drapssiktede nynazistene, må politiet først kartlegge alle maskinene som de har hatt tilgang til, hvordan de er koblet til nettet, og eventuelt via hvilken telefon.

DATALOGGEN: Denne dataloggen kan bevise at nynazister var på nett samtidig med Benjamin Hermansen.
DATALOGGEN: Denne dataloggen kan bevise at nynazister var på nett samtidig med Benjamin Hermansen. Vis mer

Når det er kartlagt, må politiet kontakte dem som leverer nettilkoblingen og kreve loggene utlevert.

Etter hva Dagbladet erfarer, har politiet allerede fått utlevert flere logger fra dem som driver nettserverne.

Dette gir politiet brukernes såkalte IP-nummere. PC-er får et nytt IP-nummer hver gang den kobles opp til nettet. Dette nummeret fungerer som et elektronisk fingeravtrykk.

Abrahamsen vedgikk lørdag overfor Dagbladet at politiet har både elektroniske spor og vitneforklaringer som styrker oppfatningen om at Internett kan ha en sentral rolle og fungere som et bevis på at drapet på Benjamin Hermansen var planlagt.

Spor etter Baloo

Hvis politiet greier å etablere at de siktede og offeret har vært på nettet samtidig, kan de bruke IP-nummeret til å se om de har vært inne på samme pratekanal.

Politiets jakt skal spesielt ha rettet seg inn mot UnderNet, et globalt snakkesystem av typen IRC.

Systemet består av 30 servere verden over som er koblet sammen. På dette systemet er det til enhver tid mange tusen brukere som kan snakke fritt på tusenvis av kanaler. Dagbladet kjenner til at en nettsurfer fra Oslo med kallenavnet «Baloo», som Benjamin ofte brukte, var inne på UnderNet via nettets norske server flere ganger kort tid før drapet på Holmlia.

Et kallenavn som har blitt knyttet til den drapssiktede Joe Erling Jahr har ikke vært inne på UnderNet i dagene før drapet, men Jahr eller noen av de andre drapssiktede kan ha brukt andre kallenavn.

Overvåker snakkerom

Men selv om politiet kan bevise at både Benjamin og de siktede nynazistene har vært på samme pratekanal samtidig, gjenstår det å bevise at de har vært i kontakt med hverandre.

Dette kan bevises på to måter.

Hvis de har snakket sammen i et praterom (kanal), kan samtalene ha blitt «tatt opp» av privatpersoner som har logget alt som har skjedd på kanalen.

Dagbladet får bekreftet at det er disse loggene på kanalene #oslo og #holmlia, som politiet har vært spesielt interessert i.

Dagbladet har gjennomgått loggen for #oslo, men har ennå ikke funnet spor av noen konfrontasjoner mellom nynazister og holmliaungdom i tida 25.- 27. januar.

  • Hvis de har pratet sammen direkte PC mot PC, og ikke via et praterom, vil eventuelle logger over denne trafikken bare befinne seg på de gjeldende PC-ene. Politiet beslagla to PC-er i leiligheten til de drapssiktede nynazistene på Bøler.

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen har også bekreftet at politiet har beslaglagt andre PC-er, som nå blir analysert.

Nettkrig etter drapet

På nettet har reaksjonene etter drapet vært sterke. Praterne som driver kanalen #oslo, har satt opp et program som skal sparke ut brukere som er inne på kanaler som antas å ha nazitilknytning.

På kanalen #holmlia har det også vært sinne og forbannelse.

- Vi har hatt det trist, sier en av brukerne, som flere ganger var på kanalen samtidig med Benjamin.

Mange har latt sinnet sitt gå ut over kanalen #nazi, som de har kjempet for å få «sperret» ved å lukke alle brukere ute.

<B>BESLAG:</B> En tjenestemann fra politiet bærer ut en pc fra de siktedes leilighet på Borgerud i Oslo.