Her er de billigste strømleverandørene

I går satte vi ny rekord i strømforbruk her til lands. Det fører til de høyeste strømprisene på fire år. Dagbladet viser hvilken strømleverandør som har lavest pris - hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik skifter du leverandør

Strømkostnaden din består av tre deler: Statlige avgifter, nettleie og selve kraften. Nettleien må du betale i en separat regning til selskapet som eier ledningsnettet. Men du kan fritt velge hvem som skal levere selve kraften.

1. Finn strømforbruket ditt: Dersom du bor i en liten leilighet, er det neppe mye å spare på å skifte leverandør. Men en gjennomsnittsfamilie som bor i en enebolig bruker rundt 20000- 25000 kWh i året. Da kan man spare 200 kroner for hvert øre strømprisen synker.

2. Kontakt ny leverandør: Bruk vår liste for å finne beste tilbyder eller sjekk hos konkurransetilsynet.no under «kraftpris». Sjekk om din nåværende leverandør kan matche tilbudet. Hvis ikke, ordner som regel det nye selskapet resten: de sier opp din gamle kontrakt.

Eventuelt kan du gjøre hele operasjonen via nettstedet Energypoint.no

For tredje gang på bare to uker ble det satt ny norgesrekord i strømforbruk. Vi brukte hele 23 millioner kilowatt i går morges mellom klokka ni og ti. Det tilsvarer at hver eneste nordmann skrur på litt mer enn fem panelovner på 1000 watt samtidig. Kraftprisene har gått rett til værs i takt med det økte forbruket de siste ukene. I tillegg fikk vi en økning i både moms og forbruksavgift etter nyttår:

- Snittprisen på strøm er nå 36,14 øre/kWh, sier Arild Johansson i Konkurransetilsynet.

Det er den høyeste bruttoprisen siden Konkurransetilsynet begynte å registrere kraftprisene i 1998. Den iskalde vinteren 96/97 ble det riktig nok registrert noe høyere snittpris, ifølge NVE. I januar 1997 nådde snittprisen 37,29 øre/kWh.

30000- 50000 husholdningskunder skifter leverandør hvert kvartal. For tida tilbyr Kraftkompaniet Vest den billigste strømmen. Men topp-ti-lista kan variere fra uke til uke. Du bør være mest opptatt av å finne en kraftleverandør som er billig hele året - ikke bare neste uke.

Derfor har Dagbladet beregnet hvilke selskap som har holdt lavest snittpris gjennom de siste tolv månedene. Vi har vektet prisene i forhold til variasjoner i månedsforbruket. I januar bruker vi nemlig nesten tre ganger så mye strøm som i august. Prisen i januar får med andre ord tre ganger så høy vekt som i august. Hurum, Norgesenergi og Norigo havner på topp.

Forskjellene mellom de tre beste er ikke store. Men gjennomsnittskunder i landets største e-verk, Oslo Energi, kan lett spare over 600 kroner i året på å ta en telefon til Hurum. Har du stort hus, kan du fort spare over en tusenlapp.