Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er de farlige juleveiene

Hjem til jul? Det blir vanskelige kjøreforhold de neste dagene. Her er oversikten over veiene hvor du må være ekstra forsiktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meldt kraftige temperaturendringer, og i fjellet i Sør-Norge blir det kolonnekjøring. Det er svært glatt mange steder - direkte lumske kjøreforhold.

Kolonnekjøring

Dette må du være forberedt på:

  • Vann som går over til is og gjør veien speilblank.
  • Kolonnekjøring på fjellovergangene.
  • Særlig vanskelige forhold i Nordland.
  • Lumske og varierte kjøreforhold.

Veikontorer Dagbladet har snakket med, sier at de gruer seg for de neste dagene. Det er glatt på mange hovedveier, og sterkt varierende kjøreforhold.

Det kan være bar asfalt i noen mil, men så plutselig og uventet ligger speilblank is bak en sving.
Dette skjer ved temperatursvingninger - når plussgrader blir minusgrader.

Veldig glatt

Da Dagbladet torsdag kveld kjørte fra Oslo til Haukeli på E134, varierte temperaturen fra minus 2 grader til pluss 8 grader innen av halv times kjøring.

I Østerdalen og Gudbrandsdalen har det vært svært glatt de siste dagene. Vegkontoret i Nordland forteller om meget vanskelige kjøreforhold - som trolig fortsetter de neste dagene.
Det er innført kolonnekjøring på nesten alle fjelloverganger - og det er noe veikontorene minst av alt liker på store utfartshelger før jul.

Mye dårlig lys

Mange personbiler har dårlig lys. Da Dagbladet kjørte til Haukeli torsdag, hadde hver femte bilist feil på lyset. Mange hadde bare ett kjørelys, andre manglet et baklys. Enkelte hadde helt feiljusterte frontlys.

En Porsche 911 som kjørte E18 mot Tønsberg hadde ikke baklys, og bilen var så skitten at den var vanskelig å oppdage.
Sjåfører på vogntog Dagbladet har snakket med sier at det de frykter aller mest er å møte personbiler med bare ett lys eller biler som ikke har baklys.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling