Her er de farligste stoffene

Ungdom leker med metamfetamin og GHB. Se hva eksperten svarte om de farlige stoffene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send inn spørsmålene dine til nettmøte nå!

(Dagbladet.no): Den siste uka er flere ungdommer blitt lagt inn på sykehus eller omkommet som følge av overdose av narkotiske stoffer, trolig både metamfetamin og GHB. En mann i 20-årene døde i Ålesund torsdag, mens en 18 år gammel gutt døde av overdose i Trysil i helgen.

- Dette er ikke vanlige stoffer, men vi har sett det komme i bølger i Trøndelag, Møre og Romsdal og ellers på Vestlandet, sier spesialkonsulent Torbjørn Busæt ved Rustelefonen.

Både politi, helsevesen og ekspertene advarer mot å bruke stoffene, som regnes som livsfarlige.

- Grunnen er at doseringen er så vanskelig. Det skal så lite til fra rus til overdose. I tillegg er det amatører som lager stoffene hjemme på kjøkkenbenken, og at det ofte inntas i sammenheng med andre rusmidler, som alkohol.

GHB fremstilles i Norge, og politiet har tidvis gjort store beslag. Metamfetamin, som er en mer potent form for det mer kjente og utbredte amfetamin produseres i utlandet, og mye av det som kommer til Norge har sin opprinnelse fra Nederland.

- GHB kom først på internett, rundt 1990. Da var det lovlig, på grunn av komponentene. Det er medisinske stoffer. Først da myndighetene oppdaget hva det kan føre til, ble det ulovlig, sier Busæt.

GHB er også kjent som voldtektsdop, da en større dose kan gi sløvhet og bevisstløshet.

URENE STOFFER: GHB og Metamfetamin kan være dødelig, selv de gangene man tar små doser. Foto: SCANPIX
URENE STOFFER: GHB og Metamfetamin kan være dødelig, selv de gangene man tar små doser. Foto: SCANPIX Vis mer

- At det er billig å fremstille og billig å kjøpe, gjør at mange unge eksperimenterer med stoffene, sier Busæt.

En dose GHB kan en gang gi rus, en annen gang overdose. Man er ikke helt sikre på hvorfor det virker forskjellig fra gang til gang.

Metamfetamin er relativt lite giftig, men den stimulerende virkningen på hjerte- og karsystemet gir en økt risiko for blant annet hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser, noe som kan lede til et dødelig utfall, også ved relativt små doser.

I tillegg til GHB og metamfetamin, advarer Busæt mot sniffing av gasser.

- Lightergass og gass fra spraybokser med formfett er også svært farlig, og kan være dødelig.

Lurer du på noe angående GHB eller metamfetamin? Hva som gjør dem så farlige? Hvordan de virker på kroppen?

Klokken 17 i dag får du svar på det du må lure på om narkotiske stoffer. Busæts kollega på Rustelefonen, spesialkonsulent Sturla Naas Johansen, stiller til nettmøte.