<strong>ALVORLIGE BIVIRKNINGER:</strong> Legemiddelverket har fått de første rapportene. Illustrasjonsfoto. Lise Åserud, SCANPIX
ALVORLIGE BIVIRKNINGER: Legemiddelverket har fått de første rapportene. Illustrasjonsfoto. Lise Åserud, SCANPIX Vis mer

Her er de første alvorlige bivirkningene av H1N1-vaksinen

Svimmelhet, kvalme, nummenhet, tap av smaks- og luktesans. 29 personer har meldt om alvorlige bivirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Rapporter fra til sammen 29 mennesker om alvorlige og/eller uvanlige bivirkninger av Pandemrix-vaksinen har hittil kommet fram til Legemiddelverket.

Bare i løpet av de to siste dagene har Legemiddelverket fått inn 21 meldinger om alvorlige eller uvanlige bivirkninger.

Nummenhet, svimmelhet, tap av smaks- og luktesans, kvalme og tåreflod, er noen av de første rapporterte bivirkningene av svineinfluensavaksinen her til lands.

I takt med at flere nordmenn blir vaksinert mot svineinfluensa, kommer flere rapporter om bivirkninger. Foreløpige tall fra Legemiddelverket viste at totalt åtte pasienter har blitt registrert i Legemiddelverket database med alvorlige eller uvanlige bivirkninger, skrev Aftenposten.no i dag.

Legemiddelverkets offisielle tall er imidlertid ikke oppdatert siden forrige uke.


I løpet av de to siste dagene har Legemiddelverket fått inn rapporter fra ytterligere 21 mennesker om alvorlige eller uvanlige bivirkninger, opplyser seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet overfor Dagbladet.

- Vi fikk inn 14 tilfeller i går og sju i dag. Men det tar litt tid før ting blir lagt inn i databasen. Og vi kan ikke si noe om alvorlighetsgrad for bivirkningene før rapportene er behandlet og lagt inn i databasen, sier Buajordet.

I tillegg opplyser Legemiddelverket at mange pasienter har slitt med å komme frem med rapporter om bivirkninger.

- Mange har slitt med å komme frem til leger med rapport om bivirkinger, og heller ringt Legemiddelverket. Men vi har ikke noe system for å ta imot slike rapporter direkte fra de vaksinerte, sier Buajordet. 

Ifølge Legemiddelverket skal du melde fra om bivirkninger til legen din eller til de som har vaksinert deg. Du kan også melde fra via apotekene, dersom du har problemer med å komme frem til legen.

- Vi ønsker rapporter om uvanlige og allvorlige bivirkninger, slike som ikke er kjent eller ventet, sier Buajordet.

Etter at 52.000 personer var registrert ferdigvaksinert, var det hos de åtte pasientene i Legemidelverkets database rapportert om til sammen 25 ulike uvanlige og/ eller alvorlige bivirkninger. Sju av de registrerte var kvinner, og en var mann.

Noen av bivirkningene inntreffer i løpet av de 20 minuttene man sitter og venter etter vaksineringen. Andre kommer i timene etter at man har kommet hjem, ifølge Legemiddelverket.

Blant de rapporterte bivirkningene er svimmelhet, tap av smaks- og luktesans, kvalme og muskelsmerter. I fem tilfeller har bivirkningene vært knyttet til luftveiene, og to av disse har blitt regnet som alvorlige. Ni av bivirkningene har vært karakterisert som sykdommer i nervesystemet.

I Sverige er det foreløpig meldt om mellom 600 og 700 tilfeller med bivirkninger, men i dette er det inkludert kjente bivirkninger.

I Norge har myndighetene oppfordret helsepersonell og andre om å ikke melde inn kjente og lite alvorlige bivirkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer