Her er de første bildene av Sekkingstad etter ett år i fangenskap

- Det har vært en ekstremt vanskelig tid for ham, hans familie og venner, sier ambassadør Erik Førner

LØSLATT: Her er Kjartan Sekkingstad på vei fra Jolo til Davao City. Foto: AFP / NTB Scanpix
LØSLATT: Her er Kjartan Sekkingstad på vei fra Jolo til Davao City. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Han er ved godt mot, fattet og klar i hodet, sier ambassadør Erik Førner til Dagbladet via Utenriksdepartementet (UD).

Nye bilder viser Sekkingstad etter ett år i fangenskap.

Amabassadør Erik Førner sier i en uttalelse at de er lettet.

- Vi er lettet over at Kjartan Sekkingstad er blitt frigitt. Det har vært en ekstremt vanskelig tid for ham, hans familie og venner. Vi vil gjerne uttrykke våre dypeste takknemlighet til alle aktører som har bidratt til å løslate ham, sier Erik Førner i en uttalelse på Facebook-siden til ambassaden i Filippinene.

OVERLEVERT: Her står Kjartan Sekkingstad sammen med lederen av MNLF Nur Misuari (andre til venstre), Fredsminister i Filippinene Jesus Dureza (midten) og guvernøren i Sulu Sakur Tan (til høyre).
OVERLEVERT: Her står Kjartan Sekkingstad sammen med lederen av MNLF Nur Misuari (andre til venstre), Fredsminister i Filippinene Jesus Dureza (midten) og guvernøren i Sulu Sakur Tan (til høyre). Vis mer

Solberg forteller til NTB at Norge ikke har deltatt eller godkjent overlevering av noen penger.

– Vi har ikke deltatt eller godkjent noen overlevering av noen penger. Så da kan vi heller ikke kommentere om det har skjedd noe på andre måter, sier statsminister Erna Solberg søndag til NTB.

Senere i dag skal Sekkingstad møte Rodrigo Duerte, presidenten i Filippinene, i Palace of the South i Panacan, like ved flyplassen i byen Dabao.

- En gledens dag

Ifølge Filippinske medier skal separatistgruppa Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF) har hjulpet til med å frigi Kjartan Sekkingstad.

Enkelte Filippinske medier hevder at gisseltakerne skal ha mottatt nærmere 5 millioner kroner i løsepenger. Dette er ikke bekreftet av myndighetene.

Erna Solberg sier til NTB at norske myndigheter har fortsatt ikke fått snakke skikkelig med Sekkingstad, og Solberg sier de derfor ikke helt vet hvilken form han er i.

TAKKER FILIPPINSKE MYNDIGHETER: Norge har ikke godkjent noen overlevering av løsepenger for å frigi Kjartan Sekkingstad, men takker filippinske myndigheter for innsatsen, sier statsminister Erna Solberg søndag. Video: NTBScanpix Vis mer Vis mer

- Men det er klart at ett års fangenskap i jungelen tærer på alle, sier hun.

Hun forteller at det er en gledens dag.

- Dette er en gledens dag, spesielt for familien, men også for alle som har jobbet intenst med denne saken i lang tid, sier Solberg.

Holdt av 300 menn

Viseguvernør Abdusaktur Tan sa til NRK tidligere i dag at Sekkingstad ble holdt av en gruppe på 300 menn og at han fikk lite mat.

- De siste rapportene mine går på at Dureza har møtt Sekkingstad i leiren til MNLF, sier militærtalsmann Filemon Tan til NTB søndag morgen.

OVERLEVERT: Kjartan Sekkingstad (t.h) er overlevert til myndighetene. Disse bildene ble tatt søndag. Foto: AFP / NTB scanpix
OVERLEVERT: Kjartan Sekkingstad (t.h) er overlevert til myndighetene. Disse bildene ble tatt søndag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Været var for dårlig til å fly Sekkingstad, som ble løslatt lørdag, til Davao, og han måtte derfor tilbringe natten hos lederen for separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som Filippinene har en fredsavtale med.

Sekkingstad ble hentet av fredsminister Dureza og lederen av MNLF Misuari lørdag morgen og er nå i Davao.

Bortført i fjor

Kjartan Sekkingstad ble fortført av den islamistiske gruppa Abu Sayyaf i september i fjor sammen med canadierne John Ridsdel og Robert Hall, og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Sekkingstad ble i fjor tatt på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder. Han har bodd over 15 år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer