- Her er de forsvunne amerikanske våpnene

Våpen ment for de irakiske sikkerhetsstyrkene har havnet i hendene på kurdiske separatister, hevder Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyheten om at en del av de 190 000 forsvunne automatvåpnene som skulle gå til å ruste opp de irakiske sikkerhetsstyrkene er kommet over grensa til Tyrkia, gjør at konflikten med kurdiske separatister i Nord-Irak og på tyrkisk side på nytt havner i søkelyset.

I løpet av sommeren har både den irakiske og den tyrkiske regjeringen advart mot at angrepene fra kurdiske opprørere er trappet opp. Nå skjer det med amerikanske våpen i hendene, hevder tyrkiske myndigheter.

Våpen på avveie

Det var i forrige måned at en rapport fra den amerikanske riksrevisjonen avslørte at nærmere 200 000 våpen var forsvunnet fra protokollene. Ingen kunne heller redegjøre for hvor det var blitt av hundretusenvis av annet militært ustyr tiltenkt irakiske sikkerhetsstyrker.

Les: USA «mistet» 190 000 våpen i Irak og Amerikansk toppmilitær etterforskes etter våpenforsvinning.

Ved å sjekke serienummer har amerikanerne fått bekreftet at våpen, som Pentagon opprinnelig kjøpte for distribusjon i Irak, har havnet i nabolandet Tyrkia.

Opplysningene om hvor mange våpen som skal være identifisert i Tyrkia varierer fra noen titalls til flere hundre, skriver The International Herald Tribune.

Kurdiske separatister

I GALE HENDER: Amerikanske våpen tiltenkt irakiske sikkerhetsstyrker har havnet på tyrkisk side av grensa. Tyrkiske myndigheter hevder våpnene er falt i hendene på kurdiske separatister. Dette arkivfotoet viser en PKK-soldat som driver våpentrening. Foto: AFP PHOTO/SAFIN HAMED/SCANPIX
I GALE HENDER: Amerikanske våpen tiltenkt irakiske sikkerhetsstyrker har havnet på tyrkisk side av grensa. Tyrkiske myndigheter hevder våpnene er falt i hendene på kurdiske separatister. Dette arkivfotoet viser en PKK-soldat som driver våpentrening. Foto: AFP PHOTO/SAFIN HAMED/SCANPIX Vis mer

Talsmenn for det amerikanske forsvarsdepartementet er imidlertid tilbakeholdne med å bekrefte at våpnene er falt i hendene på kurdiske separatister, slik tyrkiske myndigheter hevder.

Amerikanerne nøyer seg derfor med å si at de ikke kan utelukke at våpen er stjålet eller kommet på avveie under kamphandlinger, og deretter smuglet inn i Tyrkia etter å ha blitt solgt på irakisk svartebørs.

Fra Pentagon-hold sier man derfor at det ikke var meningen at våpnene skulle havne i Tyrkia.

- Dersom amerikanskkjøpte våpen endte i hendene på kriminelle eller terrorister i Tyrkia, er det ikke basert på departementets eller administrasjonens politikk, sier Geoff Morell, talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Uroligheter

Tyrkiske myndigheter har den siste tiden uttrykt sterk misnøye mot sentrale kurdiske irakere, deriblant Massoud Barzani, presidenten i den kurdiske regionen, som de mener aktivt støtter Kurdistans Arbeiderpart PKK. Barzani sier han ikke støtter PKK-angrep.

Til gjengjeld anklagde Irak nabolandet Tyrkia for å ha bombet deler av den kurdiske regionen i juni år. Denne regionen har i flere år vært skjulested for kurdiske separatister som ønsker selvstendighet fra Tyrkia. I juli stod 200 000 tyrkiske soldater stasjonert langs grensa mot Irak.

Nyhetsbyrået AFP melder at kristne nå er på flukt fra byer i Nord-Irak av frykt for tyrkiske angrep rettet mot kurdiske opprørere.

Ifølge den tyrkiske hæren er det mellom 2800 og 3100 PKK-opprørere basert i det nordlige Irak.

- Her er de forsvunne amerikanske våpnene