Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nullutslipp-samfunnet

Her er de grønne jobbene

Ap vil koble klimapolitikk og aktiv industripolitikk. Havvind, hydrogenproduksjon, karbonfangst og gjenbruksøkonomi kan skape 100 000 nye arbeidsplasser i løpet av 10 år, mener Ap.

ENERGI: Vindturbiner i Nordsjøen. Norsk leverandørindustri kan bli best i verden på havvind, mener Jonas Gahr Støre. Foto: James Bass/ Edppics/Scanpix
ENERGI: Vindturbiner i Nordsjøen. Norsk leverandørindustri kan bli best i verden på havvind, mener Jonas Gahr Støre. Foto: James Bass/ Edppics/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte en stor del av landsmøtetalen til å snakke om nødvendigheten av å koble klimapolitik med industribygging. Han mener dette kan bli et grønt industrieventyr for Norge.

GRØNT INDUSTRIEVENTYR: Ap vil bygge nye grønne arbeidsplasser som tar klimakravene på alvor, sa Jonas Gahr Støre i landsmøtetalen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GRØNT INDUSTRIEVENTYR: Ap vil bygge nye grønne arbeidsplasser som tar klimakravene på alvor, sa Jonas Gahr Støre i landsmøtetalen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Mulighetene ligger i kraften vår, i skogen, i olje og gass. Og vi skal bygge ny industri på de sterke skuldrene av dagens olje- og gassindustri, sa Støre.

Han mener havvind kan bli en ny stor satsing, og tror norsk leverandørindustri kan bli best i verden på havvind.

Stortingsrepresentant Else May Botten sitter i Aps såkalte verdiskapingsutvalg der Ap-fraksjonene fra næringskomiteen, energi- og miljøkomiteen og finanskomiteen er med. Hun utdyper hvordan Ap vil koble næringspolitikk og klimapolitikk

- Fram mot 2050 må vi få ned klimagassutslippene. Samtidig må vi bygge framtidas nye industriarbeidsplasser. Dagens kunnskap og teknologi må brukes på nye måter og bidra til bedre løsninger for framtida.

Det er de aktørene som greier endringstakten, og som på veien finner nye lønnsomme løsninger som både får ned utslipp i produksjon og tjenester, som vil lykkes, sier Botten, til Dagbladet.

Redde kloden

Hun sier Ap vil legge til rette for at framtidas arbeidsplasser skapes.

GRØNNE ARBEIDSPLASSER: Transport og industri kan bli grønnere hvis man bruker teknolog og kompetanse til å finne de klimavennlige løsningene, mener Ap-representant Else-May Botten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
GRØNNE ARBEIDSPLASSER: Transport og industri kan bli grønnere hvis man bruker teknolog og kompetanse til å finne de klimavennlige løsningene, mener Ap-representant Else-May Botten. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Vi må ha en mer offensiv tilnærming enn regjeringen dersom vi skal redde kloden, samtidig som norsk næringsliv kan bidra med de gode løsningene, sier Botten.

- Jeg mener vi kan bidra til å skape 100 000 nye grønne jobber i løpet av 10 år dersom teknologi, næringsliv og aktiv industripolitikk trekker sammen. Med Ap i regjering får vi til det, sier Botten.

Grønn transport

- Vi ønsker å få godsfrakting fra landeveien over til en fornyet og mer miljøvennlig nærskipsflåte. Rustholkene som går langs kysten, må vekk. Vrakpantordningen må gjøres slik at den treffer og reelt stimulerer til kjøp av miljøvennlige fartøy. Vi må også kunne stimulere til at nye miljøvennlige fraktebåter blir bygget, og at disse blir bygd her hjemme i Norge.

Og det må ryddes opp i avgiftsjungelen til sjøs.

Det er store forskjeller på antall avgifter mellom vei, sjø og bane. Bygging av en god havneinfrastruktur er en del av pakken. Her er stort potensiale, og mulighetene for å få dette til må rigges. Dette vil redusere utslippene og trygge arbeidsplasser i maritim sektor og ikke minst få redusert tungtransporten på landeveiene, sier Botten.

Hun sier de som driver med transport og investerer i containere nå, er usikre på om de kan satse på jernbane, fordi ulønnsomme strekninger kan bli lagt ned.

- Her må det komme penger til å følge opp nasjonal transportplan, sier Botten.

Fange CO2 i lommer på havets bunn

- I Norge har vi unike muligheter. Vi har mye gass ute på havets bunn. Den kan vi ta på land, produsere hydrogen til for eksempel drivstoff og fange CO2, som igjen kan fraktes ut til «lommer» eller formasjoner på havets bunn og lagres trygt. Til å gjøre disse nye oppgavene trenger vi mange hender og kloke hoder, sier Botten.

Hun sier CO2-fangst kan skje innen ulike næringer. Nå pågår det for eksempel et prosjekt ved søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud utenfor Oslo. Ifølge en SINTEF-rapport kan en slik satsing skape 40 000 nye arbeidsplasser på sikt.

SIRKILÆR ØKONOMI: Avfall kan gjenbrukes. Her fra kildesortering ved Klemetsrud energigjenvinningsanlegg. Her fanges også CO2. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SIRKILÆR ØKONOMI: Avfall kan gjenbrukes. Her fra kildesortering ved Klemetsrud energigjenvinningsanlegg. Her fanges også CO2. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan bli et CO2-lager for Europa. Det er viktig for klimaet at vi kan legge CO2 i lommer, men det gir oss også en mulighet til å tjene penger på kapasiteten på havets bunn, mener Botten.

Havvind

Et land med mye vind kan gjøre vinden om til energi, mener Ap. Mens vindmøller til lands er svært omstridte fordi de utgjør et stort inngrep i naturen, er havvind mindre kontroversielt, mener Botten.

- Vi kan bruke havvind til å elektrifisere plattformene når det er vind, og vi kan selge overskuddet kan vi selge til utlandet, sier hun.

Gjenbruk og sirkulær økonomi

- Rustholkene som tas ut av drift på sjøen, biler, fly, gummi fra hjuldekk kan brukes til nye produkter, kloakkslam kan bli fjernvarme og flaskene som pantes kan bli ny vinterjakke.

- Her er det mange muligheter hvis industri og håndtverk, kompetanse og teknologi møtes. Da blir avfallet en ressurs det kan skapes nye inntekter på, sier Botten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!