VARAORDFØRER:  De Grønnes nasjonale talskvinne Hilde Opoku har forhandlet seg fram til varaordfører-vervet i Trondheim. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.
VARAORDFØRER: De Grønnes nasjonale talskvinne Hilde Opoku har forhandlet seg fram til varaordfører-vervet i Trondheim. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.Vis mer

Her er De Grønnes første varaordfører

Har bestemt seg i fem kommuner: tre til rødt - og to til blått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har valgjoker og vippeparti De Grønne (MDG) fått sin første varaordfører. Partiets nasjonale talskvinne Hilde Opoku (47) rykker inn som varaordfører i Trondheim og dermed støttespiller de neste fire årene for Arbeiderpartiets ordførerdronning Rita Otervik.

Hun har tidligere hatt plass i bystyret for SV.

MDG fikk 7,7 prosent av stemmene i Trondheim, økte fra to til fem representanter i bystyret, og har nå inngått en samarbeidsavtale med alle de andre partiene enn Høyre og Fremskrittspartiet.

Pr. torsdag formiddag har De Grønne formelt valgt side i fem av de 13 kommunene der partiets valg er helt avgjørende for hvem som skal ha flertall og ordfører fram til 2019.

Tre av De Grønne har så langt landet på rød og to på blå side, grovt regnet, selv om fargekombinasjonene varierer mer lokalt en på nasjonalt politisk plan.

Vil ikke si hvorfor
Her er de fire andre kommunene der MDG har avgjort ordførervalg så langt:

Gjøvik: De Grønnes en representant Anlaug Seljevold har inngått samarbeidsavtale med Frp, Høyre, KrF, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og Venstre på bekostning av Ap, SV og Rødt, som også fikk 22 av de 45 nye representantene.

Dermed mister Arbeiderpartiet ordføreren for første gang på 92 år (med unntak av innsatt NS-ordfører under annen verdenskrig). Senterpartiet får ordføreren og Høyre varaordføreren i Gjøvik.

I går var Seljevold utilgjengelig for pressen, ifølge Oppland Arbeiderblad fordi hun hadde glemt mobiltelefonen.

Hun og De Grønne i Gjøvik vil ikke uttale seg om grunnen for at de valgte blå side før etter et lokalt styremøte som begynner klokka 16 i dagt.

Ut av Høyre - støtter Høyre
Tønsberg: Høyre-ordfører Petter Berg og Frp-varaordfører Bent Moldvær beholder posisjonene med knappest mulig margin detter at De Grønne i går kveld inngikk avtale med de to ordfører-partiene og KrF.

- At vi går inn i denne koalisjonen, beviser at MDG ikke bare opererer på venstresiden i norsk politikk, sier leder for MDG i Tønsberg, Lene Lauritzen Kjølner, til Tønsbergs Blad.

Hun har tidligere vært medlem av Høyre.

Ski: De Grønnes valg av Ap, SV, Senterpartiet og Venstre som samarbeidspartnere, sender Høyre-ordfører Anne Kristine Linnestad utover sidelinjen.

- Ikke overrasket, men skuffet siden Høyre ble største parti, sier utstemt Høyre-ordfører Linnestad til Østlandets Blad.

Arbeiderpartiets Tuva Moflag blir ny ordfører i Akershus-kommunen med Camilla Hille som varaordfører.

Ålesund: Høyre-ordfører Bjørn Tømmervold og vara Geir Stenseth (Frp) ryker ut etter at De Grønne nå fikk sin første representant i bystyret og har vippet til et samarbeid med Arbeiderpartiet, KrF og SV.

Eva Vinje Aurdal (Ap) blir ny ordfører og Tore Johan Øvstebø (KrF) blir ny varaordfører.

«Prisen» er at Arbeiderpartiet gir fra seg en plass i formannskapet til De Grønnes ene, nyvalgte representant Jarle Hauge Steffensen.

Og dette er grunnlaget for hvordan den nye rødgrønne konsetellasjonen skal Sunnmøres hovedstad de neste fire årene, gjengitt i Sunnmørsposten.

- Størst gjennonslag
MDGs sentrale partikontor er lite meddelsomme om situasjonen i de andre ordførerforhandlingene, inklusiv Oslo.

På spørsmål om de lokale representantene som har valgt side har rådført segt med partiet sentralt, svarer partisekretær Lars Gaupset til Dagbladet:

- Vi går ikke ut med interaksjoner i partiet. Våre lokale representanter forhandler utfra hva som gir størst gjennomslag for MDGs politikk.