ETTER SVENSKENE:  William var på topp i Sverige i 2003 og Emma var på topp på nittitallet, ifølge SSB. 
Foto: Frank May / NTB scanpix
ETTER SVENSKENE: William var på topp i Sverige i 2003 og Emma var på topp på nittitallet, ifølge SSB. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Her er de mest populære navnene i 2015

Emma og William på topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): William har klatret på navnetoppen i 30 år, og lå på andreplass i fjor. I år er det aller flest som har brukt dette navnet på guttebarn, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Emma har dominert en stund og er øverst på lista for åttende gang, men i fjor var det flere som kalte datteren sin Nora.

William er en engelsk form av Wilhelm, som betyr «vilje» og «hjelm».

Her er de mest populære navnene.

Jentenavn:
1. Emma
2. Nora / Norah
3. Sara/Sahra/Sarah
4. Sofie/Sophie
5. Olivia
6. Sofia/Sophia
7. Emilie
8. Ella
9. Leah/Lea
10. Maja/Maia/Maya

Guttenavn
1. William
2. Mathias/Matias
3. Oliver
4. Jakob/Jacob
5. Lucas/Lukas
6. Filip/Fillip/Philip/Phillip
7. Liam
8. Aksel/Axel
9. Emil
10. Oskar/Oscar

Det er riktignok bare 1,5 prosent av guttene og jentene som er født som får disse navnene (henholdsvis 474 guttebarn og 449 jentebarn). Til sammenlikning fikk fem prosent av jentene navnet Anne, på 50-tallet.

Siden i fjor har Anna, Linnea og Thea falt ut av topp ti, mens Ella, Lea og Olivia har kommet inn.

Sverige går som regel foran. William var på topp i 2003, og er tilbake på topp nå. Lucas, Oscar og Liam er populære navn i nabolandet også. Når jenter skal få navn dominerer Elsa, Alice, Saga og Maja, alt ifølge SSB.

Noe lokal variasjon Det er flest lokale variasjoner på guttenavnene. Men det nye topp-ti-navnet Leah topper i Hedmark, og «degraderte» Anna er på topp i Møre og Romsdal og på 2. plass i Sogn og Fjordane.

Mohammed er som vanlig på topp i Oslo, men har gått ned fra 2,3 til 2,0 og ligger på 33. plass på landsbasis. 32. plass - Adrian - ligger på topp i Finnmark. I Hedmark og Oppland er henholdsvis Henrik og Even på topp, mens Vest-Agder og Møre og Romsdal velger seg Elias.