Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er de mystiske Nigeria-kontraktene

Endringene gjorde at Forsvaret aldri så hvor pengene kom fra, eller ble av.

KONTRAKTENE: Den første kontrakten med meklerfirmaet (t.v) er skrevet i Forsvarets standardmal for kontrakter, teller tre sider, og gir NMA 8 prosent i meglerprovisjon. Den andre kontrakten ser helt annerledes ut, og gir meklerfirmaet en helt annen honorering.
KONTRAKTENE: Den første kontrakten med meklerfirmaet (t.v) er skrevet i Forsvarets standardmal for kontrakter, teller tre sider, og gir NMA 8 prosent i meglerprovisjon. Den andre kontrakten ser helt annerledes ut, og gir meklerfirmaet en helt annen honorering. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet viser kontraktene som nå blir gjenstand for en ny ekstern granskning av Forsvarets båtsalg til paramilitære i Vest-Afrika.

Kontrakten til venstre skulle gi meglerfirmaet Norsk Megling & Auksjon (NMA) åtte prosent i meklingsprovisjon. Kontrakten til høyre gir dem plutselig alt utover en minimum salgssum på en million euro, omlag 8,3 millioner kroner den gangen. Hva de til slutt fikk, nekter de å oppgi.

Gransker samrøre Dagbladet avslørte i dag, at den hemmeligholdte granskningsrapporten om Nigeria-båtene beskriver et samrøre mellom Forsvaret og meklerfirmaet Norsk Megling & Auksjon (NMA). Granskerne i revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) konkluderte i fjor høst  at det er grunn til å undersøke forholdet enda nermere.

I går fikk de nettopp i oppdrag å gjøre det av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Et sentralt punkt er en kontrakt inngått mellom Forsvaret og meglerfirmaet den 19. september 2013. I denne kontrakten, som er undertegnet av enoffiser i Forsvaret, heter det at NMA skal ha som provisjon alt det en kjøper er villig til å betale utover én million euro, den gangen 8,3 millioner kroner, som Forsvaret skulle ha.

Millionbeløp rett på klientkonto I kontrakten heter det:

«Avregning av provisjon/vederlag, det vil si alt overskytende 1.0 million Euro, vil finne sted straks salgssummen er kommet på Forsvarets konto. Salgssummen skal gå gjennom advokatene Angell, Guldbakke, Helstrøm og Storli AS ved advokat Cato Helstrøms klientkonto. Overføring skal skje etter avtale mellom advokat Cato Helstrøm og Forsvaret når skipsskjøte og nødvendige skipspapirer er signert/overført.»

Fasiten ble at da båten ble solgt, skjedde det uten kjøpskontrakt. Salgsummen kom aldri inn på å Forsvarets konto som avtalt. I stedet ble det ukjente millionbeløpet satt direkte inn på klientkontoen til advokaten Cato Helstrøm, som også er styrelder i meklingsfirmaet. NMA betalte deretter Forsvaret minimumssummen på 8,3 millioner kroner  - uten å opplyse hva skipet faktisk ble solgt for. Det er fortsatt et mysterium for norske myndigheter - inkludert forsvarsministeren. 

- Bør granskes Professor i forretningsjus Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI sier til Dagbladet at han er enig med PwC-granskerne i at forholdet bør granskes nøyere.

SAMRØRE: Granskerne stusser over meklerens kontraktsvilkår. Forsvaret finner ikke kjøpekontrakten. Salgsmeldingen er skrevet på et sørafrikansk selskap, mens tolldeklarasjonen går til England. For å sluttføre salget inviterte Forsvaret representanter for det samme nigerianske sikkerhetsselskapet som i dag eier båten. Salget av KV Titran har blitt et het potet for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Moen
SAMRØRE: Granskerne stusser over meklerens kontraktsvilkår. Forsvaret finner ikke kjøpekontrakten. Salgsmeldingen er skrevet på et sørafrikansk selskap, mens tolldeklarasjonen går til England. For å sluttføre salget inviterte Forsvaret representanter for det samme nigerianske sikkerhetsselskapet som i dag eier båten. Salget av KV Titran har blitt et het potet for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Terje Moen Vis mer

- Slik jeg har fått det forklart, beror fornuften i dette helt på hva som er den reelle markedsprisen for denne båten. Dersom en million euro er en god markedspris, så er det jo en god avtale for Forsvaret der mekleren tar betydelig risiko. Er det en dårlig pris, kan kontrakten være ubalansert. Hvorvidt denne prisen er god eller ikke, er selvsagt vanskelig å vurdere, sier han til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer, framkommer det i granskningsrapporten at selgerne på et tidligere tidspunkt ble tilbudt 1,5 millioner euro for båten, nærmere 13 millioner kroner. Granskerne i PwC har grunn til å tro at selskapet har fått en unormalt høy provisjon.  

Helt annen kontrakt Meklingsfirmaet fikk allerede i 2011 i oppdrag å bistå Forsvaret med salget av KV «Titran». Da var avtalen at mekleren skulle få åtte prosent av salgssummen i meglingshonorar. Denne kontrakten er utformet etter en standard kontraktsmal som går igjen i flere av båtsalgene Dagbladet har avslørt.

Den siste kontrakten er derimot utformet på et enkelt A4-ark, uten brevhode, Forsvarets logo, eller andre kjennetegn man normalt kunne forvente av en offentlig kontrakt. 

Etter det Dagbladet erfarer, har PwC ikke kommet til bunns i hvorfor det ble utarbeidet en ny kontrakt med nye vilkår tre år seinere.  

- Ingen kjøpekontrakt PwC mener det er flere forholdt rundt bruken av NMA som mekler som bør granskes videre. Blant annet pekes det på at meglerfirmaet anser seg selv som både mekler og kjøper av båten - noe PwC-granskerne påpeker er høyst ureglementert og samtidig noe det ikke finnes noen dokumentasjon på.

Dagbladet har tidligere avslørt at det ikke finnes noen kjøpekontrakt for båten. Da den til slutt ble solgt i desember 2013, ble det skrevet en salgsmelding mellom Forsvaret og den sørafrikanske kjøperen Nautic Africa, som er en del av Afrikas største private våpenselskap, Paramount Group.

I kontrakten med meklingsfirmaet fra september 2013 står det også klart at NMA «skal bistå med gjennomføring av salget» og tilby andre meglertjenester. Etter det Dagbladet erfarer, finnes det ikke et eneste dokument som understøtter påstanden om at NMA selv kjøpte båten før den gikk videre til Nautic Africa.

- Jeg er advokat  Styreleder Cato Helstrøm i Norsk Megling & Auksjon bekrefter overfor Dagbladet at selskapet holder salgssummen hemmelig  - også overfor norsk myndigheter. Granskerne mener meklerhusets kan ha brutt eksportkontrolloven, som slår fast at: «Enhver plikter å gi departementet (...) de opplysninger som kreves for å kontrollere at bestemmelsene i loven (...) blir fulgt.» Til dette sier Helstrøm:

FØR: Her er den første kontrakten, med vilkår om provisjon.
FØR: Her er den første kontrakten, med vilkår om provisjon. Vis mer

-Jeg er advokat, og dette er penger som har gått inn på min klientkonto. Det følger av norsk lov og advokatforskriften at vi ikke har noen opplysningsplikt om disse transaksjonene.  Det har blitt tatt opp med kjøperen, som ikke vil at dette skal offentliggjøres. 

- Dere legger til grunn at kjøper er Norsk Megling og Auksjon?

-Vel, sånn er det. Forsvarsdepartementet er også av den oppfatning at opplysningsplikten ikke gjelder i dette tilfellet.

Styrelederen hevder at Forsvaret har visst nøyaktig hvordan dette og de øvrige salgene har foregått, og at ingen stilt spørsmål om dette før nå. 

-Vi har vel avhendet over ti fartøy for Forsvaret, og det har ikke vært noe problemer med dette. Vi mener vi ikke har gjort noe feil fra vår side. Forsvaret har visst hvordan dette foregikk. Det er også andre regler her, som regelverket om hvitvasking av penger, som også er fulgt til punkt og prikke. Hva båtene er blitt brukt til, har ingenting med NMA å gjøre. Det må Forsvaret selv svare for. Jeg vil ikke si noe mer om dette nå.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

ETTER: Så ble det skrevet en ny kontrakt, der alle pengene skulle inn på klientkontoen til styrelederen i meklingsfirmaet.
ETTER: Så ble det skrevet en ny kontrakt, der alle pengene skulle inn på klientkontoen til styrelederen i meklingsfirmaet. Vis mer

Les alle sakene om Nigeria-båtene

SALGSMEDING: Båten ble til slutt solgt til den sørafrikanske krigsskipseksportøren Nautic Africa 16. desember 2013. Salgsmeldingen er skrevet mellom Forsvaret og selskapet. Bare meklerne vet hva de betalte.
SALGSMEDING: Båten ble til slutt solgt til den sørafrikanske krigsskipseksportøren Nautic Africa 16. desember 2013. Salgsmeldingen er skrevet mellom Forsvaret og selskapet. Bare meklerne vet hva de betalte. Vis mer