«Årets navn»:

Her er de nominerte til «Årets navn» og leserne kan være med på å bestemme

Hvert år deler Dagbladet ut tittelen til personer som har preget nyhetsbildet i løpet av året.

De nominerte: Disse personene er nominert til Dagbladets kåring «Årets navn». De er nominert for å ha markert seg, gjort en forskjell og tatt plass i det offentlige rom det siste året. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix
De nominerte: Disse personene er nominert til Dagbladets kåring «Årets navn». De er nominert for å ha markert seg, gjort en forskjell og tatt plass i det offentlige rom det siste året. Foto: Dagbladet / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av desember skal Dagbladet kåre «Årets navn» i Norge og hvem som vinner kåringen får leserne være med på å bestemme.

Hvert år nominerer Dagbladet ti navn som har preget nyhetsbildet i løpet av året. Basert på lesernes stemmer er det Dagbladets redaktører som bestemmer hvem som stikker av med tittelen.

Prestisjetung kåring

Sjefsredaktør, John Arne Markussen, forklarer at det er en prestisjetung kåring som er en pålitelig måte å oppsummere nyhetsåret på.

- Vinnere vil alltid være omdiskutert, men det bør være en bred oppfatning av at den som vinner har gjort en forskjell, markert seg og tatt plass i det offentlige rom, sier han.

Kanskje har noen inspirert deg, engasjert deg eller bare vært veldig interessant å følge med på. I år er følgende ti navn nominert til kåringen:

"

Stor variasjon

Året som har gått har vært ekstremt begivenhetsrikt i utlandet med blant annet brexit og presidentvalget i USA. For nordmenn er det også andre ting som har skapt medieoppmerksomhet i flere kategorier: Som artister har Marcus og Martinus kapret ungjentehjerter i hele Norden, Ada Hegeberg ble kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller, mens Andrea Vold Voldum skapte politisk diskusjon rundt voldtekt.

Med andre ord er det altså stor variasjon av de nominerte i år. Noen har gjort seg bemerket nasjonalt, andre internasjonalt. Både unge og voksne, kvinner og menn og idrettsutøvere og samfunnsdebattanter er med.

I fjor vant Line Dunham, Erling Olstad og Tore Barstad for å ha jobbet med grensekontroll og redningsoppdrag i Middelhavet midt under flyktningkrisen.