Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets navn 2018

Her er de nominerte til «Årets navn»

Dagbladet deler ut tittelen til personer som har preget nyhetsbildet i 2018. Du kan være med og kåre vinneren.

NOMINERT: Øverst fra venstre: Sunniva Andreassen, Tone og Gjert Ingebrigtsen, Knut Arild Hareide, Marit Bjørgen og Mia Landsem. Nederst fra venstre: Gunhild Stordalen, Ada Hegerberg, Emma Ellingsen, Kevin Vågenes og Rasmus på «Riksen».
NOMINERT: Øverst fra venstre: Sunniva Andreassen, Tone og Gjert Ingebrigtsen, Knut Arild Hareide, Marit Bjørgen og Mia Landsem. Nederst fra venstre: Gunhild Stordalen, Ada Hegerberg, Emma Ellingsen, Kevin Vågenes og Rasmus på «Riksen». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 17. året på rad kårer Dagbladet «Årets navn» i Norge.

Hvem som vinner, får dere lesere lov til å være med på å bestemme ut fra ei liste på ti nominerte.

Årets ti nominerte har preget nyhetsbildet innenfor nyheter, kultur, debatt, politikk og sport. De har alle vekket engasjement og oppmerksomhet i løpet av året som har gått.

Basert på lesernes stemmer er det Dagbladets redaktører som bestemmer hvem som stikker av med tittelen.

Nederst i denne saken kan du stemme på en av de ti nominerte.

- Hederspris

Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, omtaler «Årets navn» som en hederspris.

- Kåringen er en heder til noen som har utmerket seg særlig i løpet av året vi har lagt bak oss, sier hun.

Hun sier at kåringen har lange tradisjoner.

- Årets navn i Dagbladet er en kåring med lange tradisjoner. Dette er en kåring som gjennom kandidatlista også oppsummerer de store sakene som har preget nyhetsbildet.

Skapte debatt

Årets liste består blant annet av personer som har skapt offentlig debatt i året som har gått.

Sunniva Andreassen viste mot da hun sto fram med sin historie som en av varslerne i Giske-saken. Metoo-kampanjen har spilt en viktig rolle i kampen mot seksuell trakassering, og Andreassen ble et ansikt på den verdensomspennende bevegelsen som skapte overskrifter både i innspurten på 2017 og i 2018.

En annen som også skapte overskrifter i 2018 var Knut Arild Hareide da han ønsket å felle Solberg-regjeringen for å samarbeide med Ap og Sp. Han sendte en sjokkbølge inn i den borgerlige leiren, men tapte kampen. Likevel høstet han ros for tydelig budskap og politisk mot.

Mia Landsem, «datadetektiven» oppdaget at bilder av håndballspilleren Nora Mørk var på avveie, og bidro til å finne de som spredte bildene. Hun har også hjulpet en rekke andre jenter.

Store øyeblikk

Flere av kandidatene har også skapt store sportslige øyeblikk i året som har gått.

Marit Bjørgen avsluttet den eventyrlige skikarrieren sin med å ta to OL-gull i Pyeongchang. Tidenes mestvinnende vinterolympier ga seg på topp i 2018.

Tone og Gjert Ingebrigtsen har fostret tre EM-mestere i friidrett, og åpnet hjemmet sitt i tv-serien Team Ingebrigtsen. I 2018 tok Jakob Ingebrigtsen to EM-gull i en alder av bare 17 år.

Unge forbilder

Blant kandidatene har vi også unge forbilder som har nådd nye milepæler i 2018.

Ada Hegerberg ble nettopp kåret til tidenes første kvinnelige Ballon d'Or-vinner. Hun er toppscorer i den franske ligaen og tidenes mestscorende i Champions League forrige sesong, men overraskende nok er hun ikke å se på «Årets lag» i norsk kvinnefotball.

17-åringen Emma Ellingsen har åpnet opp om sine erfaringer med å være født i feil kropp. I 2018 nådde hun et stadig større publikum, og i dag har hun over 200 000 følgere på YouTube og Instagram.

I fjor ble Operasjon «Dark Room» årets navn etter at de gjennom overgrepsetterforskning avdekket et titall overgrepssaker.

Co

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!