Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets navn 2019

Her er de nominerte til «Årets navn»

Du kan være med og kåre vinneren!

ÅRETS NAVN? Dette er de nominerte.
ÅRETS NAVN? Dette er de nominerte. Vis mer

For 18. året på rad kårer Dagbladet «Årets navn» i Norge.

Hvem som vinner kan du være med på å bestemme. Sjekke ut de ti kandidatene i stemmeboksen. Årets ti nominerte har preget nyhetsbildet innen nyhet, sport, politikk, kultur og debatt.

Stem på din kandidat nederst i saken!

Basert på lesernes stemmer er det Dagbladets redaktører som bestemmer hvem som får hedersprisen i år.

- Prisen er en heder som gis til noen som har utmerket seg i løpet av året som er gått, sier sjefredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet.

Vinneren i år er den 18. i rekka.

- Denne prisen er blitt en fast tradisjon i Dagbladet. Vi kårer «Årets navn» i samarbeid med våre lesere. Med denne prisen ønsker Dagbladet å gi en ekstra oppmerksomhet til noen som har gjort seg bemerket, som har inspirert og engasjert våre lesere i løpet av året, sier hun.Årets liste består av personer som har gjort noe ekstraordinært, har kjempet, er lettet, har tatt verden med storm og skapt debatt.

Åpenhet

Christine Koht har det siste året vært åpen om sin kreftsykdom i podkasten «Koht vil leve», i sin spalte i A-magasinet og gjennom flere innlegg i sosiale medier.

2. september i fjor døde Ida Eide av hjertestans under et mosjonsløp. I etterkant har hennes samboer, komikeren Nils Ingar Aadne, spredd viktig kunnskap om hjertehelse og og livredning i idretten.

Sofie Bakkemyr fikk avdekket flere presseetiske overtramp fra avisa VG i forbindelse med den såkalte «dansevideoen» med Trond Giske. Hun fikk VG felt i Pressens faglige utvalg på en rekke punkter. I kjølvannet av saken oppnevnte Norsk Presseforbund et eget utvalg for å se nærmere på medienes forhold til kilder. Utvalget har foreslått en rekke tiltak, blant annet om medienes sitatpraksis og behandling av kilder.

TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bildene av Bunadsgeriljaen har skapt mange overskrifter i løpet av 2019.

Geriljaen ble startet av Anja Cecilie Solvik for å redde fødeavdelingen i Kristiansund. Etter bunadbilde av henne for sykehuset startet en folkebevegelse på sosiale medier med nærmere 100 000 Facebook-medlemmer, som kjemper for nærhet til et trygt fødetilbud for alle.

Herjer verden

INGEN OVER: Ingen scorer mer enn Erling Braut Haaland i Champions League. Video: Viasat Vis mer

Han ventet og ventet. Og han ventet. Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sto sent og tidlig og snakket om nok en evakuering og at NÅ kunne det skje. Men Mannen ville ikke rase. Helt til torsdag 5. september 2019. Da raste store deler av Veslemannen. Gjennom årene som gikk var Hustad talsmann for kommune og de berørte familiene som levde med ras-trusselen.

To andre som også raserer, det vil si forsvarsspillere på fotballbanen, har utmerket seg i 2019.Ada Hegeberg er spilleren med flest mål i Champions League. Hun bøtter inn mål i den franske ligaen for sitt Lyon - et av verdens beste fotballag. I fjor ble hun historisk da hun ble første kvinne som vant hedersprisen Ballon d´Or.

Få hadde hørt om han før årets sesong. Men da Erling Braut Haaland startet å hamre inn mål etter mål i verdens gjeveste fotballturnering, Champions League, kom han på alles lepper. For østerrikske RD Salzburg har han herjet mot blant verdens beste. Han ble blant annet den yngste i historien til å score tre mål i løpet av en omgang. Nå sikler de største klubbene i verden etter hans signering.

Hindret terror

Like over klokka 16 lørdag 10. august i år gikk draps- og terrorsiktede Philip Manshaus til angrep på Al-Noor Islamic centre i Bærum. Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Jave stoppet Manshaus i det politiet mener var et forsøk på terror. De endte i et basketak, men klarte å holde Manshaus nede til politiet kom.

Etterforskerne i Øst politidistrikt har gjennom «Operasjon Sandra» avslørt Norges mest omfattende overgrepssak noensinne. 458 ofre fra hele landet har blitt avdekket, og en tidligere fotballdommer i 20-åra er dømt til 16 års fengsel.

I 14-tiden lørdag 23. mars sendte cruiseskipet «Viking Sky» ut en maydaymelding om motorstans på Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal. 299 personer ble hentet av oljebransjens egne redningsmenn i den sterke vinden. CHC helikopterservice sine helikoptre bidro massivt i den enorme redningsaksjonen der totalt 460 personer ble reddet fra skipet.