Her er de nye bildene som skal vise at Assad gasser sitt eget folk

Organisasjon offentliggjør nye bilder fra bombeangrep i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Human Rights Watch publiserer i dag nye bevis for at syriske myndigheter skal ha brukt kloringass ved tre forskjellige bombeangrep nord i Syria i april.

Bilder hentet fra en amatørvideo viser at det strømmer ut en gulaktig røyk etter at bomber er sluppet over beyen Keferzita. Det tyder på klorgass, mener Human Rights Watch - en gass som flere ganger er blitt knyttet til Assad-regimet.

Andre bilder, tatt etter et av angrepene, viser at det står risset inn CL2 - det kjemiske tegnet for klor - inne i en av bomberestene. Dagbladet har fått tillatelse til å trykke dokumentasjonen.

- Dette er et blankt brudd på internasjonal lov, sier organisasjonens visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Nadim Houry.

Hundrevis rammet Flere mistet livet og flere hundre ble rammet av Bashar al-Assads gassangrep mot sitt eget folk:

Ifølge lokalt medisinsk personell ble to mennesker drept og 200 skadd i angrep på byen Keferzita 11. og 18. april. Minst seks personer ble drept og 150 skadd under angrep mot den lille byen al-Teman'a 13. og 18. april, mens tre personer ble drept og 133 skadd under et angrep på byen Telmans 21. april.

Dette er opprørskontrollerte områder i provinsen Hama.

Ingen av opprørsgruppene i Syria skal ha tilgang på fly og helikopter, som er brukt i disse angrepene.

Kjente gasslukt og så skader Human Rights Watch har snakket med ti vitner til angrepene, deriblant fem tilknyttet lokalt helsevesen, og også gått igjennom videoer og bilder som skal dokumentere gassbruken.

På bakgrunn av dette mener organisasjonen at det er overveiende grunner til å tro at det var dødelig klorgass i tønnebombene som ble sluppet ut fra helikoptrene over de tre byene i april.

Vitnene forklarte at de både så den gulaktige røyken, at de kjente en spesiell lukt og at ofrene hadde tydelige gasslignende skader etter angrepene.

Opplysningene fra Human Rights Watch stemmer med det Frankrike og USA har uttalt tidligere. Syriske myndigheter har nektet for bruk av kjemiske våpen.

Frankrike og USA enig Begge land har påstått at Assad kan ha brukt industrikjemikalier i Hama-provinsen i april.

President François Hollande var den første som sa at Frankrike hadde informasjon, men ikke bevis, for at Assad-regimet fortsatt brukte kjemiske våpen. Deretter sa talsmannen for Det hvite hus at USA hadde «indikasjoner» på det samme.

Leder for OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), Ahmet Uzumcu, opplyste 29. april at organisasjonen oppretter en spesialistgruppe som skal reise til Syria og undersøke fakta.

Syrias regjering har akseptert at OPCW gjennomfører oppdraget og har påtatt seg å sørge for spesialistenes sikkerhet.

GUL RØYK: Dette bildet, tatt av en opprørsgruppe og publisert av Human Rights Watch i dag, viser gul røyk stige opp etter et bombeangrep mot byen Keferzita.
TØNNEBOMBE: Disse bombene lå igjen etter angrepet mot Keferzita. Foto: HRW
GASS: Dette bildet av en av bombene viser en gassylinder og en detonator inni bomben. Foto: HRW
- KLORINGASS: Innsiden av en av bombene i Keferzita viser CL2 - det kjemiske tegnet for klorin. Foto: HRW
BOMBER SINE EGNE: Det er presidentvalg i Syria 3. juni. En Assad-tilhenger henger opp en valgkampplakat med presidentens ansikt i Damaskus. Det er ventet at Assad vil gjøre storeslem i valget - til tross for gjentatte bombeangrep mot sitt eget folk. Foto: AFP / NTB scanpix