Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er de nye polutsalgene

Lokaliseringen av åtte nye polutsalg er avgjort av Vinmonopolet styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Florø i Sogn og Fjordane, Grimstad i Aust-Agder, Kolvereid i Nord-Trøndelag, Knarvik i Hordaland, Storslett i Troms og Ørsta og Spjelkavik i Møre og Romsdal får nå Vinmonopol-butikker.

I tillegg åpner polstyret for ett nytt utsalg i Oslo sentrum.

Tilgjengelighet og kø

Bedre tilgjengelighet i distrikter med langt til nærmeste pol har stått sentralt i beslutningen om plasseringen av de fleste nye utsalgene. De nye butikkene i Oslo og Spjelkavik er begrunnet med køsituasjonen i de eksisterende utsalgene i hovedstaden og i Ålesund.

Langt flere hadde lyst på utsalg enn de som nå får: Vinmonopolet har fått rundt 100 henvendelser fra pollystne ordførere, handelsstand og liknende siden sosialministeren sent i fjor gjorde det klart at åtte nye utsalg kan åpnes i 1998. Ingen har tatt kontakt for å frabe seg polbutikk.

122 utsalg

Det er nå 114 polutsalg i Norge - et tall som altså øker til 122 når de nye åtte åpner. Det er ennå ikke klart nøyaktig når dette kan skje.

- Vi må søke kommunene om bevilling, deretter finne lokaler og så videre. Men vi satser på å få alle i drift i løpet av året, sier fungerende informasjonssjef Roger Solheim i Vinmonopolet.

Vinmonopolet trenger neppe bekymre seg for den kommunale saksbehandlingen: Det har hittil ikke skjedd at noen norsk kommune har sagt nei til en bevillingssøknad fra det statlige utsalgsmonopolet.

Etter planene blir noen nye utsalg «mini-pol». Disse får et noe redusert vareutvalg på rundt 300 sorter og en åpningstid på 25 timer i uken.

Vinmonopolet ønsker å satse på slike butikker der kundegrunnlaget er 10 000 til 20 000 mennesker innenfor et naturlig omland.

Pol og politikk

I flere år har det pågått en alkoholpolitisk diskusjon knyttet til om flere polutsalg øker konsumet og alkoholskadene. Sogn og Fjordane fikk polutsalg i 1991 - noe fylket tidligere ikke hadde hatt.

Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning gjorde da en større undersøkelse om forbruk og alkoholvaner i fylket. Data ble samlet inn gjennom utspørring både før og etter utsalgsåpning.

I rapporten er konklusjonen at totalt alkoholforbruk neppe økte nevneverdig, men polvarer fortrengte annen alkohol som smuglervarer og hjemmelagde produkter.

Kvinnene oppga riktignok at de hadde vært litt oftere beruset etter at polene kom, mens «beruselsesfrekvensen» per år for menn gikk ned.

EØS-pol

EØS- og EU-politikk spøker helt sikker bak beslutningen om flere pol-utsalg.

Flere butikker og større tilgjengelighet til monopol-salgsleddet svekker trolig de handelspolitiske innvendingene mot Vinmonopolet som har vært reist fra EU-siden.

Dette var trolig en viktig grunn til at Ap-regjeringen og Stortinget har gått inn for inntil 50 nye polutsalg i en kommende planperiode. Senere i år blir det trolig avklart hvor mange nye utsalg som kommer lenger ut i perioden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!